Ramazan'a özel Temel İslam Ansiklopedisi
11 ayın sultanı Ramazan-ı Şerif'e sayılı günler kala kıymetli bir eser yeniden okuyucularıyla buluşuyor. "Temel İslam Ansiklopedisi", Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi'nin 180 ilim adamının 10 yıllık çalışmasının bir sonucu olarak karşımızda... İslam tarihi çalışmalarında da önemli bir kaynak olan bu eser, günlük okumalar için de biçilmiş bir kaftan... 8 ciltten oluşan bu nadide eseri, SABAH Gazetesi kampanyasıyla 69 kupona kütüphanenize ekleyebilirsiniz.
Giriş Tarihi: 23.02.2024
16:57
Güncelleme Tarihi: 30.09.2024
12:40
TEMEL İSLAM ANSİKLOPEDİSİ'NİN İÇERİĞİ
🔹 Temel İslam Ansiklopedisi'nin içeriği ve mahiyeti oldukça teferruatlı. Uzun bir araştırma ve titiz çalışma sonrası hazırlanan ansiklopedi, 1426 madde başlığı içeriyor.
🔹 Eser, farklı alanlardan 180 ilim adamı ve uzmanın 10 yıllık titiz bir çalışması . Maddeler 383 bilgilendirici çizim ve biyografi maddeleri için hazırlanan 353 kimlik kartı ile de zenginleştirilmiş.
💠 Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi'nin çalışması olan bu eserin yayıncısı SABAH Gazetesi.
Fikriyat yayınlarının son eseri: İrfan Sofraları - Niyazi Mısri
KUR'AN İLİMLERİ, HADİS, KELAM, FIKIH, TASAVVUF
🔹 Temel İslam Ansiklopedisi ; beş temel ilim dalında toplanan ve hazırlanan bilgileri okuyucusuyla buluşturmuştur. Bahsi geçen beş temel ilim dalı; "Kur'an ilimleri, hadis, kelam, fıkıh, tasavvuf"tur .
🔹 Kullanılan bu temel terimler ile birlikte Kur'ân-ı Kerim'de adı geçen peygamberler ve peygamberlerin Hz. Peygamber'in (SAV) hayatı ve ilk Müslüman neslin tarihi önemli bir yer tutar.
TEMEL İSLAM ANSİKLOPEDİSİ'NDE RAMAZAN
🔹 Temel İslam Ansiklopedisi'ne göre Ramazan, "Müslümanların oruçlu olarak geçirdikleri, hicrî- kamerî yılın dokuzuncu ayını" teşkil etmektedir. Eserde tanımlardan ziyade hadis ve ayetler de bulunur.
"Ramazan ayı geldiğinde manevi yaşantısına daha da önem veren Hz. Peygamber Cebrail ile bir araya gelip karşılıklı Kur'an-ı Kerim okumuş (mukabele) ve her zamankinden daha cömert davranmıştır."
(Buharî, "Savm" 7;Müslim, "Fevazil",50)
Hayatımıza yön veren 100 Hadis-i Şerif
TEMEL İSLAM ANSİKLOPEDİSİ'NDE ORUÇ
🔹 Ramazan ayında ihya edilen bir ibadet olan oruç da Temel İslam Ansiklopedisi'nde detaylı bir madde. Oruç , Arapça kökenli bir kelime ve "İslam dininin beş şartından biri olan, imsaktan güneş batıncaya kadar yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durma şeklindeki ibadet" manasına gelmekte.
🔹 Eserde, "Allah'ın (CC) rızasını kazanma niyetiyle sabah namazı vaktinin girişinden akşam namazı vaktine kadar yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak; İslam dininin dayandığı beş temel esastan biri" şeklinde yer alır.
🔹 Madde içinde oruç ile ilgili ayetler, hadisler ve benzer kavramlar bulunur. Orucun her türlü ayrıntısını bu kıymetli eserde görebilirsiniz. Örneğin; orucun çeşitleri, orucun rüknü, orucun şartları, oruçta niyet gibi bilinmesi gereken temel bilgiler bulunur.
TEMEL İSLAM ANSİKLOPEDİSİ'NDE PEYGAMBER
🔹 Peygamber maddesi Ansiklopedinin altıncı kitabında bulunur. Bu kelime, Farsça kökenlidir ve "Allah (CC) tarafından emirlerini kullarına bildirmekle görevlendirilmiş kimse, elçi, nebî, resul" manasını karşılar.
🔹 Esere göre peygamber, "Allah (CC) tarafından görevlendirilen ve aldığı vahyi insanlara tebliğ etmek suretiyle Allah (CC) ile insan arasında elçilik yapan yüksek vasıflı kişi" dir.
🔹 Temel İslam Ansiklopedisi'nde "peygamber " ismi; şablon ve şemalar eşliğinde net bir şekilde tanımlanmıştır. Peygamberlere iman, peygamberliğin gerekliliği, peygamberliğin ispatı, peygamberlerin görevi ve özellikleri gibi ve daha birçok konu detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Yine diğer kavramlar gibi bu isim de ayet ve hadisler eşliğinde yer almaktadır.
"Allah (CC) peygamberliği kime vereceğini herkesten iyi bilir."
(el- En'âm 6/124)
İbn Arabi'nin dilinden Marifet ve Hikmet