Arama

Regaip Kandili gelenekleri nelerdir?

Hicri takvime göre Receb, Şaban, Ramazan aylarından oluşan ve "Üç aylar" olarak ifade edilen zaman dilimi içinde Müslümanlar için "bin aydan daha hayırlı bir gece" ve mukaddesat atfedilen geceler vardır. Bu günlerden Regaib, Miraç ve Berat Kandilleri müminler için birleştirici olduğu kadar inananların manevi anlamda arınmaya, temizlenmeye niyet ettiği günlerdir. Peki kandil geleneklerimiz neler? Üç ayların ilk cumasında kutlanılan Regaip Kandili'nde neler yapılır?

➤ Osmanlı'da özellikle Regaip Kandili'nde gerçekleştirilen Şivlilik oldukça ilginç bir gelenektir. Mahallelerde gerçekleştirilen bu gelenekte uslu, ağırbaşlı kız ve erkek çocuklar öncelikle mahallelerinde bulunan herhangi bir duvar dibine kerpiçten ve üçgen şeklinde bir dede yaparlar.

➤ Kandil gecesi, çocuklardan bir veya bir kaçının beraberinde getirdiği fener mumları, dedenin üzerine veya kenarlarına dikilerek yakılır, şivlilik fenerleri sağlayabilenlerin renkli şivlilik fenerleri de bir yere asılarak dedenin etrafı ışıklandırılmış olur.

İslam sanatlarında eskimeyen gelenek: İcazetnameler

➤ Çocuklar dedenin etrafına, yarım ay biçiminde sıralanarak otururlar ve dedeye özel tekerlemelerini, koşmalarını ve kandil gecesinin önemini belirten manilerini hep bir ağızdan söylerlerdi.

"Lailahe illallah Hasebi nesebi Celil Allah…

İskender Pala'nın dilinden deyimlerin hikayeleri

➤ Yine kandillere mahsus gelişen bir diğer gelenek ise kandil simitleridir. Kandil gecelerine özel üretilen kandil simidi, 14. yüzyılda Osmanlı saray gelenekleri içerisinde yer alan simitten yararlanılarak değişik tat ve şekilde kendine özgü olarak geliştirilir.

➤ Simit, Türk yemek kültürünün önemli bir parçası olmasının yanı sıra, toplumsal ilişkilerimiz üzerinde de önemli bir semboldür. Kandil simidinin asıl amacı aslında aç ve açıkta olanlara yardım etmektir.

➤ Kandil simidi ile durumu iyi yahut kötü olan ahali arasında bir hediyeleşme meydana gelir. Bu şekilde toplumsal bütünleşme sağlanarak kimsenin gönlü kalmadan açlar doyurulmuş olur.

Asırlık lezzet simitin tarihine dair bilgiler

  • 10
  • 10

➤ O dönemde saray mutfağında simit yapmaktan sorumlu özel ustalar, Yeniçerilerin bir kolu olan "Sekban Sınıfı"na ait fırınlarda simitçi olarak görev yaparlardı.

➤ Saray kültüründen esinlenen bu lezzet zaman içerisinde geleneklerimizle farklılık göstererek günümüze kadar ulaşır. Günümüzde varlığını koruyan bu gelenekte kandil ziyareti için gidilen evlere, aile büyüklerine hediye olarak kandil simidi götürülmeye devam ediyor.

Osmanlı'dan Asya'ya uzanan bir gelenek: Songkok

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN