Regaib Kandili ne demek? Regaip Kandili'nin önemi, anlamı ve fazileti
Regaip Kandili, 18 Şubat Perşembe günü idrak edilecek. Rahmet ve mağfiret mevsimi olan üç ayların gelmesiyle Müslümanlar Regaib Kandili ne demek sorusunun cevabını araştırmaya başladı. Recep ayının ilk perşembe gününü cumaya bağlayan gecesi idrak edilen Regaip Kandili, "rahmet ve mağfiret gecesi"dir. Peki, Regaip Kandili'nin önemidir? Regaip Kandilinin fazileti nelerdir? Regaip Kandilinde ne yapılır?
Giriş Tarihi: 17.02.2021
09:39
Güncelleme Tarihi: 18.02.2021
08:33
REGAİP KANDİLİ'NDE YAPILACAK İBADETLER
"Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geriye çevrilmez. Recebin ilk (Cuma) gecesi, Şabanın ortasında bulunan gece, Cuma gecesi, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı geceleridir"
Beyhaki, Sünen, Şuabül-İman, 3/342 (Daru'l-Kütübi'l-İlmiyye, Beyrut 1990)
➡ Bu hadisten dolayı Müslümanlar bu geceleri ihya etmeye ehemmiyet göstermiştir. Bu hadislerin sıhhati tartışmalı olsa da Peygamber Efendimizin recep ayına önem verdiği görülür.
➡ Bu geceye mahsus bir ibadet şekli olmamakla beraber, geceyi tövbe, dua ve ibadetle geçirmek sevap kazanmaya vesile olur.
➡ Bu geceleri vesile ederek nâfile namaz kılmak, Kur'ân-ı Kerîm okuyarak üzerinde düşünmek, tezekkür ve tefekkür etmek yararlı olur. Peygamberimiz Kadir gecesinde nasıl dua edebileceğini soran Âişe vâlidemize şöyle demesini tavsiye etmiştir:
Allahümme, inneke afüvvün tühibbü'l-afve fa'fü annî (Ey Allahım! Sen şüphesiz çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet) (Tirmizî, "Da'avât", 84).
REGAİP KANDİLİ GECESİ ORUÇ TUTULUR MU?
➡ Said İbn Cübeyr'den (r.a.) nakledildiğine göre: "Recep ayındaki oruçtan sordum. Bana şu cevabı verdi: İbn Abbas (r.a.)'yı dinledim şöyle demişti: "Rasulullah (sav) Recep ayında bazı yıllarda öyle oruç tutardı ki biz; galiba hiç yemeyecek (ayın her gününde oruç tutacak) derdik. (Bazı yıllarda da öyle) yerdi (ki biz galiba hiç oruç) tutmayacak derdik.
Ebu Davud, Sünen, K. Savm 56, (II, 811) Hadis No: 2430
➡ Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, Regaib Kandili ile ilgili yaptığı bir konuşmada, "Oruç bir gün sonra da tutulabilir. Kandil sonrası ve öncesi de oruç tutulabilir" demiştir.
➡ Hz. Peygamber'in (sav) mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye ettiğine dikkat çekilen Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu açıklamasında, ''Bu gün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsedilmemiştir. Bu bağlamda mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımıza çeki düzen vermek için fırsat anı olarak görmemiz gerekmektedir.''
➡ Dolayısıyla müminler kandil gecelerinde, hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli; hata ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur'an-ı Kerim okuyarak, kaza veya nafile namaz kılarak bu fırsatları değerlendirmelidirler. Kandil gecelerinin gündüzlerinde oruç tutmak bazı alimlerce müstehap sayılmıştır.
***SAİD İBN CÜBEYR KİMDİR?
Tabiin neslinden olan Said İbn Cübeyr hadis ve tefsir konusundaki rivayetleriyle bilinir. İslâmî ilimlerde otorite kabul edilmiş ve "âlimlerin başı" diye anılmıştır.
Enes b. Malik (ra) Resûlullah (sav) şöyle buyururken dinledim dedi: "Allah Teâlâ şöyle buyurdu: Ey Âdemoğlu! Sen bana dua ettiğin ve benden affını umduğun sürece, işlediğin günahlar ne kadar çok olursa olsun, onların büyüklüğüne bakmadan seni bağışlarım. Ey Âdemoğlu! Günahların gökyüzünü kaplayacak kadar çok olsa, sonra da benden affını dilesen, seni affederim. Ey Âdemoğlu! Sen yeryüzünü dolduracak kadar günahla karşıma gelsen; fakat bana hiçbir şeyi ortak koşmamış olsan, şüphesiz ben de seni yeryüzü dolusu bağışla karşılarım."
(Tirmizî, Sünen, Daavât 98, (V, 458) Hadis No: 3540 ; Ahmed b. Hanbel, Müsned, V, 172)
Recep ayında idrak ettiğimiz ilk kandil olan Regaip Kandil'inde işlediğimiz güzel amellere kandil sonrasında da devam etmeliyiz. Zira bu konuda Mesrûk (ra)'nın anlattığına göre: "Hz. Aişe (ra) 'ye sordum: "Resullullah (sav)'a göre hangi amel efdaldir? '' Bana "Devamlı olan!" diye cevap verdi.
Buhari, Rikâk 18, (VII, 181)
***ENES B. MALİK KİMDİR?
Enes bin Malik, on yaşından itibaren Peygamber Efendimize hizmet edip vefatına kadar O'nun yanından ayrılmadı. Hz. Peygamber, sahabeye "oğulcuğum" diye hitap ederdi. O'nun tarafından yetiştirilen Enes bin Malik, en çok hadis rivayet eden sahabelerden biriydi. Hadisleri aktarırken oldukça titiz davranır, hata yapmaktan korktuğu için rivayet ettikten sonra "Veya Resulullah böyle bir şey dedi" ilavesinde bulunurdu.