Resulullah (SAV) ve gençlik
Hayatı boyunca çevresindekileri önemseyen, onlarla iyi ilişkiler kuran Resul-i Ekrem (SAV), bilhassa gençlerle daha farklı, özel bir ilişki içinde olmuştur. Toplumun en dinamik, gözde, çalışkan kısmı olan gençlere daha fazla ihtimam gösteren Allah Resulü (SAV), İslam'ın ilk dönemlerinde gençlerin gelişimine ve davetçi olarak büyük hizmet etmelerine dikkat etmiştir. Nitekim sahabilerin ilk neslinde gençlerin çoğunluğu göze çarpıyordu. İşte, Resulullah (SAV) ve gençler...
Giriş Tarihi: 07.04.2024
17:29
Güncelleme Tarihi: 07.04.2024
17:31
Resulullah (SAV) buyurdu:
"İnsanoğluna şu beş şeyden hesap sorulmadıkça onun ayakları kıyamet gününde Rabbinin huzurundan ayrılmayacaktır:
- Ömrünü nerede tükettiğinden,
- gençliğini nerede yıprattığından,
- malını nerede kazanıp
- nereye harcadığından ve,
- öğrendiği ilimle nasıl amel ettiğinden.
(Tirmizi, Sıfâtü'l-Kıyâme 1)
Önde gelen genç sahabiler
🔸 Cesaret denilince akla gelen Hz. Ali (RA ), Tebük seferini mübarek sancaktarı ve vahiy katibi Zeyd b. Sabi t (RA), bizzat Resulullah (SAV) tarafından öğretmen olarak gönderilen Musab b. Umeyr (RA), Yemen'i şekillendiren Muaz b. Cebel (RA), Habeşistan'a damga vuran Cafer b. Ebi Talib (RA), Resulullah'ın (SAV) belirlediği son komutan olan Usame b. Zeyd (RA) önde gelen genç sahabilerdir.
🔸 Ayrıca Ashab-ı Suffe'nin önde gelen isimleri Ebu Hureyre (RA), Abdullah b. Abbas (RA), Abdullah b. Ömer (RA), Abdullah b. Mes'ud (RA), Enes b. Malik (RA), Zeyd b. Hârise (RA), Zübeyr b. Avvam (RA), Sa'd b. Ebî Vakkas (RA) genç sahabilerin yetişmesinde önemli rol almışlardır.
Ashab-ı Suffe ne demektir?
Mescid-i Nebevi'nin bitişiğinde "suffe" denilen yerde bulunan, sözlükte "gölgelik" anlamına gelen suffe, Medine'de evleri ve kalabilecek yakınları olmayan sahâbîlerin barınması için yapılan mekânın adıdır.
🔸 Bireyin kimlik ve kişiliği gençlik döneminde şekillenir. Dolayısıyla gençliği yetiştirecek, Müslüman şuuruna vakıf hale getirecek olan ise aile kurumudur.
🔸 Aile yaşantısı ve gençlik birbiriyle ilk elden ilişkili kavramlardır. Gençliğe huzur dolu bir yaşam sunan aile, varlığını genç kavramına borçludur.
🔸 Günümüzde dört bir yandan kuşatılmış olan gençlik müessesinin alması gereken tavır, göstermesi gereken reaksiyon bellidir. Gençlik Müslümanlığın bağrında yetişmesi gereken bir çiçek tir.
🔸 Bundan dolayı erdem, vicdan, sorumluluk, zalimlerin karşısında, ahlak gibi hasletlerle bezenmiş, İslam ahlakıyla kuşanmış, dualarla beslenmiş bir gençlik toplumumuz için elzemdir.
🔸 Bugünün bireyleri ve yarının karar mercileri olan gençler, toplumların geleceği oldukları gibi İslam'ın yayılması ve daha fazla insana ulaşması için de yegane taşıyıcı , nakledici , davetçi dirler.
🔸 Muhakkak ki İslam, en çok gençlerin ve genç kalmayı düstur edinenlerin dinidir. Genç bir zihin yapısında olan Müslüman, çevresinin ve kendisinden beklenenin farkında olandır.