Resulullah'ın (SAV) 10 ölçüsü
Müminler için en güzel örnek olan Resulullah'ın (SAV) sözleri ve fiilleri olarak bilinen hadis-i şerifler, bir Müslümanın hayatını ilk elden etkileyen metinlerdir. Hadis-i şerifler arayıcılığıyla, O'nun (SAV) gibi yaşamanın adımlarını takip ederiz. Sizler için Resul-i Ekrem'in (SAV) dilinden on hayat ölçüsünü derleyerek, notlar aldık.
Giriş Tarihi: 21.01.2023
12:56
Güncelleme Tarihi: 21.01.2024
15:22
Resulullah (SAV) buyurdu:
"Din kolaylıktır…"
(Buhârî, Îmân 29, Nesâî, Îmân 28)
➡ İslam'da öncelik, kolaylık ilkesindedir. Burada Efendimizin (SAV) uygulayış biçimleri önce gelir. İnsanlara dini sevdirmek yerine nefret ettirmek büyük bir vebaldir. Hepimiz bu ilke üzerinden eylemlerimize dikkat etmek mecburiyetindeyiz.
Resulullah (SAV) buyurdu:
"Kişi sevdiği ile beraberdir"
(Buhârî, Edeb 96, Müslim, Birr 165)
➡ İnsan, hayatı boyunca pek çok toplumsal kaide ile yaşar. Her türlü olumsuz durum başta olmak üzere insanların yanında sevdikleri, yakınları kalır. Bu uzun ve ince çizgi boyunca mühim olan dengeli şekilde hareket edebilmektir. Bu sebepten dolayı sevdiklerimize dikkat etmeli, onları her daim hayır üzere bulma gayreti içinde olmalıyız.
Resulullah (SAV) buyurdu:
"Merhamet etmeyene merhamet olunmaz"
(Müslim, Îmân 93, Ebû Dâvûd, Edeb 131)
➡ Efendimizin (SAV) Müslümanlara en sık verdiği nasihatlerden biri de merhametli muameledir. Hak Teâlâ'nın yarattığı her mahlûk merhamete muhtaçtır. "Merhamet edene merhamet edilir" kelamınca Müslümanlar olarak, dünya üzerinde merhameti yaymak zorundayız.
Resulullah (SAV) buyurdu:
"Rabbini zikredenle etmeyenin farkı, diriyle ölünün farkı gibidir."
(Buhârî, Daavât 66)
➡ İnsanın hayatını düzenleyen, ona lezzet katan manevi adetlerden birisi de zikirdir. Kulun, Hak Teâlâ'yı zikretmesi onun manen huzura ermesini sağlayan önemli bir amildir. Zikirsiz bir insan, bu sebepten dolayı ölüye benzetilir.
Resulullah (SAV) buyurdu:
"Bir kimse, bir müminin dünya sıkıntılarından birini giderirse, Allah da kıyamet gününde o müminin sıkıntılarından birini giderir..."
(Müslim, Zikr 38, İbni Mâce, Mukaddime 17)
➡ İslam'da esas olan tekillik değil toplumsal bütünleşmedir. Toplumun sesine ses olmak, herkesin birbirine faydalı davranışlar içerisinde olması Hak Teâlâ'nın bizden istekleridir. Resul-i Ekrem de (SAV) hayatı boyunca insanların ezalarını dindirerek onlara faydalı olma çabası içinde olmuştur.