Arama

Resulullah'ın (SAV) dilinden Ramazan-ı Şerif

İbadet, rahmet, mağfiret ile dolu bir istiğfar iklimi olan Ramazan-ı Şerif, Müslümanların on bir ay boyunca kavuşmayı bekledikleri bir zaman dilimidir. Bu ay boyunca sabır, iftar, sadaka, sahur, zekat, lütuf, ihsan, ibadet gibi kavramlar yaşantımızın tam merkezinde yer alır. Bilhassa Resulullah Efendimizin (SAV) hadis-i şerifleri Ramazan ayının faziletini ve mahiyetini ortaya çıkarır. Sizler için Resul-i Ekrem'in (SAV) mübarek Ramazan ayı hakkındaki hadislerini izahatleriyle birlikte topladık.

◾ Resulullah (SAV) buyurdu:

"Oruç (sahibini koruyan) bir kalkandır. Oruçlu, saygısızlık yapmasın, ahlâksızca konuşmasın. Eğer biri kendisiyle dövüşmeye veya sövüşmeye kalkışırsa, iki defa, "Ben oruçluyum" desin."

(Buhârî, Savm 2)

Ramazan ayı Müslümanların oruç tutmaları sebebiyle daha hassas oldukları bir zaman dilimidir. Bu ay boyunca her türlü zararlı durumdan uzak kalmaya çalışanlar için oruç adeta manevi bir kalkan görevi görmektedir.

Ramazan Bayramı'na dair 10 Osmanlı adeti

◾ Resulullah (SAV) buyurdu:

"Her şeyin bir zekâtı vardır. Bedenin zekâtı da oruçtur… Oruç sabrın yarısıdır."

(İbn Mâce, Sıyâm 44)

İnsanı kamil bir noktaya getiren onun vücudu ve nefsi üzerinde kurduğu hakimiyettir. Bu minvalde oruç ibadeti, bizlere sabrı öğreten, bu öğreti sürecinde vücudumuzu ve gönlümüzü temizleyen bir mekteptir.

◾ Resulullah (SAV) buyurdu:

"Cennette Reyyân denilen bir kapı vardır. Oruç tutanlar o kapıdan çağrılacaklardır. Kim oruç tutanlardan ise o kapıdan Cennete girecektir. Kim de o kapıdan girerse ebedi olarak susuzluk çekmeyecektir."

(Tirmizî, Savm 55)

Oruç hakkında 15 bilimsel gerçek

◾ Resulullah (SAV) buyurdu:

"Nice oruçlu vardır ki onun orucu sadece açlık (ve susuzluktur). Nice gece ibadete kalkan vardır ki onun bu kalkışı sadece uykusuzluktur."

(İbn Mâce, Sıyâm 21)

İbadetin esası o ruhu yakalayabilmek, o müstesna anı insanın kendisinde meczedebilmesidir. Resulullah (SAV) bu hadis-i şerifi ile Müslümanları uyarır. Oruç, geç saatte kalkarak sahur yapmak yahut gün boyu aç kalmak değildir. Mesele ibadeti yaşayabilmektir.

İftar sofralarınızı şenlendirecek 20 Osmanlı yemeği

  • 10
  • 15

◾ Resulullah (SAV) buyurdu:

"Kim Ramazan orucunu tutar, sonra buna Şevval ayında altı gün daha eklerse bütün yıl oruç tutmuş gibi olur."

(Müslim, Sıyâm 204)

Ramazan Bayramı'nın ilk günü ile başlayan Şevval ayında oruç tutmak oldukça faziletlidir. Resulullah (SAV) Efendimiz de bu ayın altı gününü oruçlu geçirmiş ve ashabına bunu tavsiye etmiştir.

Osmanlı'da Ramazan ayının huzur belgesi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN