Arama

Resulullah'ın istirahatgahı: Hücre-i Saadet

Hac ve Umre ziyaretleri için kutsal topraklarda bulunan Müslümanların yoğun bir duygu seline kapıldıkları Hücre-i Saadet, Allah Resulü'nün (SAV) defnedildiği odadır. Ziyaret esnasında yoğun duyguların yaşandığı Hücre-i Saadet esasında Hz. Aişe (RANHA) annemizin odasıydı. Zamanla Hz. Ebubekir'in (RA) ve Hz. Ömer'in (RA) defnedildiği bu oda, Müslümanların en çok görmek istedikleri mekanlar arasında. Peki Hücre-i Saadet ne demek?

💠 Hücre-i Saadet, bir oda olarak inşa edildiği zaman bir tavanı yoktu. Üstünde hurma dalları vardı. Belli bir süre sonrasında odacığın üstü kapatılmıştı.

💠 Oda içinde hem mescide hem de dışarıya açılan iki kapı mevcuttu. Zamanla geçirdiği değişimlerden dolayı Hücre-i Saadet'in o dönemine dair bir fotoğrafa sahip değiliz. İlk dönem Mescid-i Nebevi'yi çizimler üzerinden takip edebiliyoruz.

💠 Resulullah'ın (SAV) vefatının ardından sahabe iki gün boyunca gruplar halinde cenaze namazını kıldı. Sonrasında ise Mescid-i Nebevi'de defin yeri hakkında istişare yapıldı.

💠 Bir grup Allah Resulü'nün (SAV) Baki Mezarlığı'na defnini isterken, kimisi de mescidin içine defnedilmesini uygun gördü. Nihayetinde Hz. Ebubekir'in (RAfikri olan Resul-i Zişan'ın vefat ettiği odacığa defnedilmesi kabul edildi.

OSMANLI'NIN EFENDİMİZE HÜRMETİNİ GÖSTEREN MESCİD-İ NEBEVİ TAMİRATI

💠 Yaklaşık iki buçuk yıl sonra Allah Resulü'nün (SAV) en yakın arkadaşı Hz. Ebubekir (RA), kızı Hz. Aişe'nin (RANHA) de müsaadesiyle Resulullah'ın (SAV) yanına defnedildi.

💠 Böylece hücre içinde iki kabir oldu. Hz. Ömer (RA) mescide namaz esnasında yaralanmasının ardından oğlu Abdullah b. Ömer'i (RA) Hz. Aişe'ye (RANHA) göndererek Resulullah'ın (SAV) yanına defnedilmek için izin istedi.

💠 Hz. Aişe (RANHA) annemiz, kendisi için düşündüğü bu mevkiyi büyük bir tevazu örneği göstererek Hz. Ömer'e (RA) bırakmayı kabul etti.

💠 Böylece oda içinde üç kabir oldu. Hz. Hasan'ın (RA) burada kalan ufak yere defnedilmesini istemeyen Emeviler tarafından kabirlerin olduğu yerdeki kapının kapatılmasıyla, Hücre-i Saadet ziyarete kapandı.

💠 Günümüzde Mescid-i Nebevi'nin ortasında bulunan Hücre-i Saadet, ilk dönemlerde mescidin doğu tarafında bulunması ve dışa açılan bir kapısı olması sebebiyle pek sıkıntı yaşanmadı.

💠 Lakin zamanla İslam'ın diğer kıtalarda yayılması ve dünyanın pek çok tarafından Müslümanın ziyaret için Medine'ye gelmesiyle beraber ciddi bir sıkıntı oluştu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN