Arama

Resulullah'ın istirahatgahı: Hücre-i Saadet

Hac ve Umre ziyaretleri için kutsal topraklarda bulunan Müslümanların yoğun bir duygu seline kapıldıkları Hücre-i Saadet, Allah Resulü'nün (SAV) defnedildiği odadır. Ziyaret esnasında yoğun duyguların yaşandığı Hücre-i Saadet esasında Hz. Aişe (RANHA) annemizin odasıydı. Zamanla Hz. Ebubekir'in (RA) ve Hz. Ömer'in (RA) defnedildiği bu oda, Müslümanların en çok görmek istedikleri mekanlar arasında. Peki Hücre-i Saadet ne demek?

💠 Hz. Aişe (RANHA) annemiz, kendisi için düşündüğü bu mevkiyi büyük bir tevazu örneği göstererek Hz. Ömer'e (RA) bırakmayı kabul etti.

💠 Böylece oda içinde üç kabir oldu. Hz. Hasan'ın (RA) burada kalan ufak yere defnedilmesini istemeyen Emeviler tarafından kabirlerin olduğu yerdeki kapının kapatılmasıyla, Hücre-i Saadet ziyarete kapandı.

💠 Günümüzde Mescid-i Nebevi'nin ortasında bulunan Hücre-i Saadet, ilk dönemlerde mescidin doğu tarafında bulunması ve dışa açılan bir kapısı olması sebebiyle pek sıkıntı yaşanmadı.

💠 Lakin zamanla İslam'ın diğer kıtalarda yayılması ve dünyanın pek çok tarafından Müslümanın ziyaret için Medine'ye gelmesiyle beraber ciddi bir sıkıntı oluştu.

💠 Hz. Ömer (RA) ve Hz. Osman (RA) dönemlerinde ilk genişlemesi gerçekleştirilen Mescid-i Nebevi sonraki zamanlarda daha da büyüdü. Böylece Hücre-i Saadet mescidin orta kısmında kalmış oldu.

💠 Hücre-i Saadet'in yanındaki diğer sekiz hücre Halife Velid döneminde Mescid-i Nebevi'nin büyütülmesi için yıktırıldı. Bu hadise ehl-i Medine üzerinde büyük bir hüzün oluşturmuştu.

  • 10
  • 11

💠 Tarih boyunca Hicaz bölgesini elinde tutan Müslüman devletler; Medine'ye, Mescid-i Nebevi'ye ve bilhassa Hücre-i Saadet'e ihtimam içinde oldular.

💠 Bu hadisede en çok öne çıkan ise Osmanlılardı. Surre alayları, tamiratların yanında Hücre-i Saadet'in temizliği en önemli hizmetlerden biri kabul edilmişti.

  • 11
  • 11

💠 Öyle ki Medine müdafi Fahreddin Paşa, her sabah namazının ardından elinde süpürge ile Resulullah'ın (SAV) kabri şerifinin içine girerek temizlik yapardı. Bu hadise, Osmanlı'nın Hücre-i Saadet'e verdiği değerin en açık göstergelerinden birisiydi.

💠 Hücre-i Saadet'e dokunmaya cesaret edemeseler de Baki Mezarlığı'ndaki kabirleri yıkan Suudların aksine Osmanlı asırlar boyunca Hücre-i Saadet ve Mescid-i Nebevi'nin üzerine titremişti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN