Arama

Ruhun melekesi: Sabır

Sabır, başa gelen imtihan ve musibetlere karşı metanetli, dirençli olmaktır. Sadece dünya hayatındaki olumsuzluklara dayanmak değil, aklın ve dinin gösterdiği yolda sebat etmektir. Ruhun melekesi olan sabır, bir ibadettir. Peki, dini bir kavram olarak sabır nasıl anlaşılmalıdır? Tahammül etmek ve sabretmek hangi noktada ayrılır beraber okuyalım…

🔸 Sabırlı davranmanın mükâfatı yüce dinimizde oldukça büyüktür. Kötülükleri güzellikle karşılamaya çalışanlar Kur'an-ı Kerim'de övülmüştür. Onların bu davranışları düşmanlıkların dostluğa çevrilmesini sağlar.

🔸Demirli, sabrın başımıza gelen bela ve musibetlerde verdiğimiz ilk tepki olduğunu anlattı:

"Sabır hâkim yorumlarda, hayatın olmasını istemediğimiz anlarında hayatın tahakkuk etmesini beklemediğimiz durumlarına karşı tahammül etmektir. Sabretmek 'Burada geçici bir durum var bunu geçelim, sabah olacaktır, aydınlık olacaktır, her şey yoluna girecektir' diye düşünmektir. Böyle düşündüğümüz sürece biz normal hayat mücadelemiz sonucunda ahlaki kavramı tüketmiş oluruz. Sabır herkes içindir. Sabretmek zaten herkesin yaptığı bir şeydir. Peygamber Efendimiz, (sav) yaşanan bir hadise üzerine, sabır dediğimiz şeyin Allah'ı anma meselesi başa sıkıntı geldiğindeki ilk tepki, sonrasının ise tahammül olduğunu söylüyor. Biz kullar başımıza gelen beklenmedik olaylarda sabretme gayreti gösteririz ancak sabretmek karşılaştığımız hadiseler karşısında sergilediğimiz anlık davranışları da kapsar."

Sabır nedir? Sabırla ilgili ayetler…

🔸Sabır, sürecin aksine anlık bir reflekstir. Derin bir akıl, kavrayış ve hadiselerin üzerimizden geçememesidir.

🔸 Bir mümin, normal şartlarda hayır ve şerri Cenab-ı Hak'tan bilir. Yüce Allah, hayır ve şer ile kullarını sınar. Sabır da bir müminin en güzel karşılığıdır.

🔸Demirli, sabrın pasif bir kavram olmadığını ve bu duygunun merkezi bir yere yerleştirilmesi gerektiğini anlattı:

"Sabrı merkezi bir yere yerleştirmemiz lazım, ana noktaya yerleştirmemiz lazım, her insanın her hayvanın her canlının, temel özelliklerinden birisi olan beklemeyi sabır haline getirirsek o zaman sabır pasif bir kavrama döner. "

🔸Cenab-ı Hakk (cc) bütün yaratılmışlarla beraberdir. Sabır ise Allah ile ikinci bir beraberlik biçimidir. İnsanların habersizlikten uyandığı bir beraberlik biçimidir.

🔸İnsanoğlu dünya hayatı boyunca hastalık, fakirlik, ve çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalır. İnsanın kaderinde başına gelen imtihanları önlemesi mümkün değildir. Bu tür zamanlarda gösterdiğimiz metanet ve sabır, Allah'a karşı şükür ve hamd duygumuzu güçlendirir.

🔸Sabrın kendisi de karşılığı da ilahi bir hediyedir. Rasulullah (sav) bu konuda şöyle buyurmuştur:

"Hiç kimseye sabırdan daha hayırlı ve geniş bir nimet verilmedi." (Buhârî, "Zekât", 50; "Riḳāḳ", 20; Müslim, "Zekât", 124)

🔸Kur'an-ı Kerim'de kimlerin sabırlı olduğunun belli edilmesi ve bir diğer anlamda muhlislerin ortaya çıkarılması için kulların Allah-u Teâla tarafından sınanacağı bildirilmiştir:

"Sizi deneyeceğiz ki, içinizden cihad edenleri, zorluklara göğüs gerenleri ortaya çıkaralım ve size ait haberleri de (söz ve iddiaları) deneyerek açıklığa kavuşturalım" (Muhammed suresi, 31. ayet)

Muhammed Suresi, 31. ayet tefsiri:
Haberlerin açıklığa kavuşturulmasından maksat, gerçek olup olmadıklarını ortaya çıkarmaktır. Cihad en önemli imtihan aracıdır. Bu imtihanı geçirmeden kendileri hakkında çeşitli haberler yayılan, kanaatler edinilen kimselerin gerçekten böyle olup olmadıkları cihad sayesinde anlaşılmakta, ortaya çıkmaktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN