Arama

Ruhun şifası: Sabır

Sabır başa gelen imtihan ve musibetlere karşı metanetli ve dirençli olmaktır. Lakin bu sadece dünya hayatındaki olumsuzluklara dayanmak değil, aklın ve dinin gösterdiği yolda sebat etmeyi de kapsar. Ruhun şifası olan sabır bir ibadettir. Aynı zamanda yakın anlamlı olsalar da tahammül etmek ve sabretmek aynı manaya gelmez.

"Sen onların söylediklerine sabret. Güneşin doğmasından önce de batmasından önce de rabbini övgüyle tesbih et; yine gecenin bazı vakitlerinde ve gündüzün iki ucunda da tesbih et ki hoşnutluğa erişesin."

Tâhâ Suresi 130. Ayet

Tâhâ Suresi 130. Ayeti okumak ve mealini dinlemek için tıklayın

Tâhâ Suresi 130. Ayet Tefsiri

➡ Hz. Peygamber'in (SAV) ve ona inananların büyük sıkıntılar çektiği bir dönemde inmiş olan bu sûre, –ilk âyetlerinde olduğu gibi– Resûlullah'ın (SAV) ve müminlerin moral gücünü artıran açıklamalarla sona ermektedir. Birçok âyette inkârcı kavimlerin başlarına gelen felâketlerden söz edilip bunlardan ibret alınması istenirken, Kur'an'ın ilk muhatapları arasında da artık bir ilâhî ceza gelmesi konusunun zihinleri kurcalaması tabii idi. Zira o sıralarda müşrikler müminlere karşı baskı ve işkencelerini gitgide arttırıyor ve gerçek peygamber olmadığına insanları inandırmak üzere Resûlullah hakkında küstahça nitelemelerde bulunuyorlardı.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

"Onlar öyle kimselerdir ki, Allah anıldığında kalpleri titrer, başlarına gelen musibetlere sabrederler, namazlarını özenle kılarlar ve kendilerine verdiğimiz rızıklardan Allah yolunda harcarlar."

Hac Suresi 35. Ayet

Hac Suresi 35. Ayeti okumak ve mealini dinlemek için tıklayın

Hac Suresi 35. Ayet Tefsiri

➡ Ayetin Mekke'de indiğini kabul edenler, müşriklerin o dönemde müslümanların Kabe'de ibadet etmelerini engellemelerini, Medine döneminde indiği kanaatini taşıyanlar ise Hudeybiye Antlaşması'nın yapıldığı yılda Resûlullah (SAV) ve ashabının Kabe'yi ziyaret etmesine karşı çıkmalarını esas alan açıklamalar yaparlar. 26. âyette Kâbe'nin Hz. İbrâhim (AS) zamanından beri insanlık için toplu bir ibadet mahalli olduğu hatırlatılmaktadır. Ayetin "İbrâhim'i Beytullah'ın bulunduğu yere yerleştirdiğimizde" şeklinde çevirdiğimiz kısmına "İbrâhim'e Beytullah'ın yerini gösterdiğimizde", "İbrâhim için Beytullah'ın yerini hazırladığımızda" mânaları da verilmiştir (Şevkânî, III, 504).

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Ebu Hüreyre'den (RA) rivayet edildiğine göre Resulullah (SAV) şöyle demiştir:

Allah Teâlâ (CC) şöyle buyuruyor: "Mümin bir kulumun dünyada sevdiği dostunu aldığım zaman, o kimse (sabrederse ve) Allah'tan ecir beklerse onun karşılığı cennettir."

(Buhari, Rikak 6)

Ebu Said el Hudri'den (RA) rivayetle Resul-i Ekrem (SAV) şöyle buyurdu:

"Kim sabrederse, allah ona dayanma gücü verir. kimseye sabırdan daha hayırlı ve daha geniş bir ikram verilmemiştir."

(Müslim, Zekat 124)

  • 10
  • 10

İbn Ömer'den (RA) gelen rivayete göre, Resulullah (SAV) şöyle buyurdu:

"İnsanlarla bir arada yaşayan ve onların eziyetlerine sabreden mümin, insanlarla bir arada yaşamayan ve onların eziyetlerine sabretmeyen müminden daha büyük ecre nail olur."

(İbn Mace, Fiten 23)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN