Arama

Rütbelerin en yücesi: İlim

Allah Teala'nın Resulullah'a (SAV) ilk hitabı "oku"dur. İslam dini ilim öğrenmek ve öğretmek meşgalesi etrafında şekillenir. Bu yüzden karanlıkların aydınlığa çıkması İslam ile ilgili bir meseledir. Türevleri ile beraber Kur'an-ı Kerim'de tam 750 kez geçen ilim kavramı, kişinin sadece bilmesi değil bildiği ile amel etmesi anlayışını da zımnında barındırır. Rütbelerin en yücesi, derecelerin en üstünü olarak tasvir edilen ilim, insanı diğer mahlukattan ayıran çizginin temsilidir.

🔹 Böylece bildikleri ile insanların beyinlerinde ufuklar açan, yönlendirici pozisyonda olan alimler Hak Teala'nın azametini, yüceliğini daha iyi idrak ederler.

🔹 Zümer Suresi 9. Ayette geçen "Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?" ifadesi, "bilenler" zümresinin idrak seviyesi hakkında bilgi verdiği gibi alt metninde bir sorumluluk ödevi de taşır.

🔹 İslam, ilim dinidir. Dünyevi ve İslami payelerin en yücesi olarak kabul edilen ilim, cehaletin yerleştiği bir toplumda zihin inkılabı yaparak gönülleri fethetmiştir.

🔹 Bu gerçekliği İslam'ın; cahiliye toplumunda, tüm engellemelere rağmen hızla yayılmasında görürüz. Burada öne çıkan Allah Resulü'nün (SAV) ilim metodudur.

ALLAH KENDİSİNİ NASIL TANITIR?

Resulullah (SAV) buyurdu:

Kim ilim tahsil etmek için bir yola girerse, Allah o kişiye cennetin yolunu kolaylaştırır.

(Buhari, İlim 10 - Ebu Davud, İlim 1)

Resulullah (SAV) buyurdu:

Allah, hakkında hayır dilediği kimseye din hususunda büyük bir anlayış verir.

(Buhari, Humus 7 - Müslim, İmare 175)

🔹 İlim tahsili İslam tarihi boyunca önemsenmiş ve ilim talebelerine büyük hürmet duyulmuştur. Bir anlayış, algılayış meselesi olan ilimde derinleşmek ise herkese nasip olmayan, vukufiyet isteyen bir husustur.

🔹 Derinleşmiş, ileri bir anlayışa sahip olan alimlere bakıldığında ilme kendilerini vakfettiklerini, ilim dışında herhangi bir gündemleri olmadıklarını müşahede ederiz.

Resulullah (SAV) buyurdu:

"Dünya ve onun içinde olan şeyler değersizdir. Sadece Allah'ı zikretmek ve O'na yaklaştıran şeylerle, ilim öğreten âlim ve öğrenmek isteyen öğrenci bundan müstesnadır."

(Tirmizi, Zühd 14)

Resulullah (SAV) buyurdu:

Âlimin âbide üstünlüğü, benim sizin en aşağı derecede olanınıza üstünlüğüm gibidir. Şüphesiz ki Allah, melekleri, gök ve yer ehli, hatta yuvasındaki karınca ve balıklar bile insanlara hayrı öğretenlere dua ederler.

(Tirmizi, İlim 19)

🔹 Bilmeden gerçekleşen eylem taklit boyutundayken, bilerek; bilinçle gerçekleştirilen eylemse tahkik boyutundadır. Alim ve abid arasındaki fark budur.

AYETLER EŞLİĞİNDE RUHUN HASTALIKLARI

  • 10
  • 10

🔹 İlim hazinesinden gerçek manada istifade edebilmek için bazı hasletlere sahip olmak gerekir. Evvela salim, Hak Teala'nın rızasına uygun bir niyet gerekir. Niyet temiz olduktan sonra yolculuk o şekilde devam eder.

🔹 Bir diğer önemli meseleyse sahip olunan ilmi sadece zihinde bırakmamak için ilim ile amel etmek. "Alim" mefhumu esasında bilmek ve uygulamak kavramlarını içinde barındırır. Bunların mecz olmaması halinde halk da duruma tepki gösterir.

ALLAH'IN (CC) SEVMEDİĞİ 6 HUY

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN