Arama

Rütbelerin en yücesi: İlim

Allah Teala'nın Resulullah'a (SAV) ilk hitabı "oku"dur. İslam dini ilim öğrenmek ve öğretmek meşgalesi etrafında şekillenir. Bu yüzden karanlıkların aydınlığa çıkması İslam ile ilgili bir meseledir. Türevleri ile beraber Kur'an-ı Kerim'de tam 750 kez geçen ilim kavramı, kişinin sadece bilmesi değil bildiği ile amel etmesi anlayışını da zımnında barındırır. Rütbelerin en yücesi, derecelerin en üstünü olarak tasvir edilen ilim, insanı diğer mahlukattan ayıran çizginin temsilidir.

Resulullah (SAV) buyurdu:

"Dünya ve onun içinde olan şeyler değersizdir. Sadece Allah'ı zikretmek ve O'na yaklaştıran şeylerle, ilim öğreten âlim ve öğrenmek isteyen öğrenci bundan müstesnadır."

(Tirmizi, Zühd 14)

Resulullah (SAV) buyurdu:

Âlimin âbide üstünlüğü, benim sizin en aşağı derecede olanınıza üstünlüğüm gibidir. Şüphesiz ki Allah, melekleri, gök ve yer ehli, hatta yuvasındaki karınca ve balıklar bile insanlara hayrı öğretenlere dua ederler.

(Tirmizi, İlim 19)

🔹 Bilmeden gerçekleşen eylem taklit boyutundayken, bilerek; bilinçle gerçekleştirilen eylemse tahkik boyutundadır. Alim ve abid arasındaki fark budur.

AYETLER EŞLİĞİNDE RUHUN HASTALIKLARI

  • 10
  • 10

🔹 İlim hazinesinden gerçek manada istifade edebilmek için bazı hasletlere sahip olmak gerekir. Evvela salim, Hak Teala'nın rızasına uygun bir niyet gerekir. Niyet temiz olduktan sonra yolculuk o şekilde devam eder.

🔹 Bir diğer önemli meseleyse sahip olunan ilmi sadece zihinde bırakmamak için ilim ile amel etmek. "Alim" mefhumu esasında bilmek ve uygulamak kavramlarını içinde barındırır. Bunların mecz olmaması halinde halk da duruma tepki gösterir.

ALLAH'IN (CC) SEVMEDİĞİ 6 HUY

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN