Arama

Özgün mimari ve süslemeleriyle Şam Emeviye Camii

Özgün planı ile İslam coğrafyasının mimarisini etkileyen en eski yapılardan biri olan Şam Emeviye Camii, Müslümanlar açısından oldukça önem arz eder. Yüzyıllarca bir ilim merkezi olan yapı, değerini asırlardır koruyarak günümüze ulaşmıştır. Cami, özellikle Helenistik dönem süsleme özellikleri gösteren ve bir bahçe kadar güzel olan manzara mozaikleriyle dikkat çeker.

🔸 Caminin içi kıble duvarına dik, paralel korint başlıklı mermer sütunlara dayanan iki sıra kemerle üç sahına ayrılır. Bu iki sıra kemerin üzerinde sütuncelere dayalı ikinci kemer dizileri yükselir.

🔸 Doğudan batıya uzanan sahın üzerini, kuzeyden güneye uzanan orta sah boydan boya keser. Camide yüksek bir kubbe bulunur. Kubbe, 4 sütuna dayanan 4 kemer üzerine oturur.

*Korint başlık nedir?

Sütun başlarının akantus yapraklarıyla süslendiği ve sütunların bir kaide üzerinde olduğu klasik bir mimari düzendir.

Tarihin en büyük camisi: Samerra

🔸 Caminin avlusunda Kubbetü'l Hazne denilen bir yapı bulunur. Bu yapı, korint başlıklı 8 sütuna oturtulur. Sekizgen planlı olan yapı 9.95 metre yüksekliğindir. Küçük bir kubbeye sahip yapının Halife el Melih tarafından inşa ettirildiği bilinir.

🔸 Emeviye Camii, taş ve tuğlanın birlikte kullanıldığı almaşık duvar tekniği ile inşa edilmiştir. 985 yılında camiyi ziyarete gelen ünlü coğrafyacı Mukaddesi duvarları ve kubbeyi süsleyen yaldızlı zemin üzerinde yeşil ve kahverengi mozaiklerden söz eder. İbn Cübeyr de bu mozaiklerin bir bahçe kadar güzel ve renkli olduğunu söyleyerek Mukaddesi'yi doğrular.

*İbn Cübeyr kimdir?

Endülüslü Arap asıllı bir seyyahtır.

*Kubbetü'l Hazne nedir?

Dini yapıların masraflarının karşılanıp vakıf gelirlerinin muhafaza edildiği yapıdır.

🔸Kemer içlerinde bulunan küçük kompozisyonlar sapları ve yaprakları bereket boynuzu ve vazolardan çıkarak zarif kıvrımlar çizen akantus motifini tekrarlar.

🔸 Göklere yükselen ağaçları, nehirleri ve çeşitli hayal ürünü yapılarıyla birlikte tasvir edilen mozaikler kemer köşelerinde bulunur. Bu süslemeler, o zaman için bir cami bezemesinde görülen tek manzara örnekleridir.

*Revak nedir?

Sütun-revak veya paye-duvar arasındaki önü açık yer.

Belgrad'da kalan son cami

🔸 Mozaiklerde manzara, Bizans mozaiklerinde olduğu gibi figürlere çerçeve oluşturmaz, bezemede baş rolü üstlenir.

🔸 Bu üslüptak, tarza Helenistik dönemde de rastlanır. Tasvirlerde doğa ve mimari arasında bir uyum bulunmaz. Kimi zaman mimari, kimi zaman ise manzara ön plandadır.

🔸 Yapılar bir yüzey üzerinde pagoda gibi yükselir. Böylelikle bir üslup özelliği oluşur. Mozaiklerin üst ve alt kısmında birbirine paralel geniş şeritler oluşturan sekiz yapraklı rozetler, Asur sanatından geçmiştir.

🔸 Tüm bunlardan hareketle Emevi mimarisinin kuruluş aşamasında olan her sanat eseri gibi devşirmeci bir üslup ifadesine sahiptir. Caminin mozaikleri teknik ve temalar bakımından Helenistik özellik gösterir.

*Pagoda nedir?

Uzakdoğu ülkelerinde, çokgen plana sahip kuleler benzeri tapınaklar.

*Devşirmeci üslup nedir ?

Kendinden önceki bir çok üsluptan etkilenerek şekillenen üslup demektir.

Selçuklular'dan miras: Göğceli Camii

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN