Arama

Şems suresi meali, tefsiri ve fazileti

Mekki surelerden olan Şems Suresi güneş anlamına gelen Arapça "Şems" sözcüğünden adını alır. Kozmolojik meselelere ve Semud kavmine vurgu yapan Şems Suresi, mushaf sıralamasına göre doksan birinci suredir. Fazileti, muhtevası, tefsiri, ve meali ile merak edilen Şems Suresi'nde ana hatlarıyla Allah'ın (CC) varlığının ve birliğinin delillerine temas edilerek, ibret alınması maksadıyla Semud kavmi zikredilir.

Şems Suresi 1 - 3 Ayetler Tefsiri

Bu tür doğal varlıklar ve olaylar üzerine yemin edilmesi hem evrenin genel düzenine, bunun insanlar için taşıdığı faydalara ve bu düzeni yaratıp yaşatan ilâhî kudretin büyüklüğüne hem de sonraki âyetlerde ele alınan konunun önemine dikkat çekmeyi amaçlar. "Kuşluğu" diye çevirdiğimiz duhâhâ tamlamasına "güneşin ışığı, aydınlığı, sabah vakti, gündüz" gibi mânalar da verilmiştir (Şevkânî, V, 524).

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Şems Suresi 4 - 6 Ayetler Meal

﴾4﴿ Onu karanlıkla örttüğünde geceye;

﴾5﴿ Göğe ve onu kuran kudrete;

﴾6﴿ Yere ve onu yayıp döşeyene;

Şems Suresi'ni okumak ve mealini dinlemek için tıklayın

Şems Suresi 4 - 6 Ayetler Tefsiri

Ayın yani ışığının güneşin ardından gelmesi, ışığını ondan almasını veya güneş batınca ardından ayın doğmasını yahut ayın ilk göründüğü hilâl durumunu ifade eder. 7. âyette insan (nefs) üzerine yemin edilmesi onun fıtrî üstünlüğüne işaret eder. "Nefsin (insanın özü olarak) şekillendirilip düzenlenmesi"nden maksat ona maddî ve mânevî güçlerin yerleştirilmesi, her gücün yapacağı görevin tayin edilmesi ve nefse bu güçleri kullanacak organların verilmesidir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Şems Suresi 7 - 10 Ayetler Meal

﴾7﴿ Nefse ve ona düzen verene;

﴾8﴿ Ona kötü ve iyi olma yeteneklerini yerleştirene ki,

﴾9﴿ Nefsini arındıran elbette kurtuluşa ermiştir.

﴾10﴿ Onu kötülüklere boğan da ziyan etmiştir.

Şems Suresi'ni okumak ve mealini dinlemek için tıklayın

Şems Suresi 7 - 10 Ayetler Tefsiri

Aynı âyetteki elheme fiilinin masdarı olan ilham, bu bağlamda fücûr ve takvâ kelimeleriyle birlikte değerlendirildiğinde, "Allah Teâlâ'nın insanın fıtratına doğru ve yanlışı, iyilik ve kötülüğü, günah ve sevabı bilme, tanıma, ayırt etme, birini veya diğerini seçip yapma gücü ve özgürlüğü vermesi"; dolayısıyla "insanın her türlü deney ve öğrenimden önce, apriorik olarak bu yeteneklerle donanmış bulunması" şeklinde açıklanabilir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN