Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • Şeytanın vesvesesinden nasıl kurtuluruz? En çok merak edilen dini konular...

Şeytanın vesvesesinden nasıl kurtuluruz? En çok merak edilen dini konular...

Kişinin İslam'a uygun yaşaması için davranışlarının hükmünü bilmesi gerekir. Bunu öğrenebileceği iki temel kaynak vardır: Kur'an-ı Kerim ve onun hayata uygulanmış şekli olan Peygamber Efendimizin (sav) hadisleri. Bu nedenle yüce kitabımızın emirleri ve Allah Resulü'nün sünnetleri ışığında, her Müslümanın günlük hayatta kendisine gerekli olan dini bilgileri öğrenmesi farzdır. Peki, şeytanın vesvesesinden nasıl kurtuluruz? Erkeğin altın yüzük takmasının hükmü nedir? İslam'a göre nazar var mıdır? Çocuklara Allah'ın isimleri verilebilir mi?

Sesli dinlemek için tıklayınız.
AYET-EL KÜRSİ OKUNUŞU

Bismillahirrahmanirrahim

Allâhü lâ ilâhe illâ hüvel hayyül kayyûm, lâ te'huzühu sinetün velâ nevm, lehu mâ fissemâvâti ve ma fil'ard, men zellezi yeşfeu indehu illâ bi'iznih, ya'lemü mâ beyne eydiyhim vemâ halfehüm, velâ yü-hîtûne bi'şey'in min ilmihî illâ bima şâe vesia kürsiyyü hüssemâvâti vel'ard, velâ yeûdühû hıfzuhümâ ve hüvel aliyyül azim.

🔸

AYET-EL KÜRSİ MEALİ:

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla Allah, O'ndan başka tanrı yoktur; O, diridir, her şeyin varlığı O'na bağlı ve dayalıdır. Kendisine ne uyku gelir ne de uyuklama. Göklerde ve yerdekilerin hepsi O'nundur. İzni olmadan O'nun katında kim şefaat edebilir? O, kullarının yaptıklarını ve yapacaklarını bilir. (O'na hiçbir şey gizli kalmaz.) O'nun bildirdiklerinin dışında insanlar O'nun ilminden hiçbir şeyi tam olarak bilemezler. O'nun kürsüsü gökleri ve yeri içine alır, onları koruyup gözetmek kendisine zor gelmez. O, yücedir, büyüktür.

(x) Ayet-el Kürsi tefsiri

🔸
KALEM SURESİ 51-52. AYETLERİN OKUNUŞU

Ve in yekadulleziyne keferu leyuzlikuneke biebsarihim lemma semi'uzzikre ve yekulune innehu lemecnunun. Ve ma huve illa zikrun lil'alemiyne.

(x) Fikriyat podcastlerden Kalem suresi 51-52. ayetleri dinlemek için tıklayın

KALEM SURESİ 51-52. AYETLERİN MEALİ

Şüphesiz inkâr edenler Zikr'i (Kur'-an'ı) duydukları zaman neredeyse seni gözleriyle devirecekler. (Senin için,) "Hiç şüphe yok o bir delidir" diyorlar. Hâlbuki o (Kur'an), âlemler için ancak bir öğüttür.

(x) Kalem suresi 51-52. ayetlerin tefsiri

🔸 Peygamber Efendimiz (sav) torunları, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'in nazardan korunması için şöyle dua ederdi.

"Eûzü bi-kelimâtillâhi't-tâmmeti min külli şeytânin ve hâmmetin ve min külli aynin lâmmetin"

(Her nevi' şeytandan, her haşereden, dokunan her kötü gözden Allah'ın tam olan (şifa verici) kelimelerine sığınırım)." (Buhari, Enbiya, 10; Ebu Davud, Sünne, 20; Tirmizi, Tıb, 8; İbn Mace, Tıb, 36; Ahmed b. Hanbel, 1/236, 270)

(x) Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in dilinden dualar

❗ Nazardan korunmak için boncuk asmak gibi uygulamalar batıldır, uygun değildir. Peygamber Efendimiz (sav) nazar boncuğunu şiddetle men etmiştir.

➡ Ebu Hüreyre (ra) anlatıyor: "Resûlullah (sav) buyurdular ki: "Her kim akşam olunca Ha-mim el-Mü'min süresini baştan, 3'üncü (ayet dâhil) ayetine kadar ve Ayete'l-Kürsi'yi okuyacak olursa bu iki Kur'an kıraati sayesinde sabaha kadar muhafaza olunur. Kim de aynı şeyleri sabahleyin okursa onlar sayesinde akşama kadar muhafaza edilirler." (Tirmizî, Sevâbu'l-Kur'ân 2)

🔸Altın takı, erkeklere caiz değildir. Peygamber Efendimizden (sav) erkeklerin altın takı kullanmaları hakkında farklı hadisler nakledilir. Bunlardan birinde Resulullah (sav) şöyle buyurur: "Altın ve ipek ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helaldir" buyurmuştur. (Ebu Davud, "Libâs," 12; İbn Mace, "Libâs", 19).

🔸 Başka bir rivayete göre Hz. Peygamber (sav), önceleri altın bir yüzük kullandı. Ancak başkalarının da altın yüzük edindiklerini görünce bu yüzüğü attı ve bunu artık hiç takmayacağını söyledi. Bunun üzerine sahabe de yüzüklerini çıkardı. (Buhari, "Libas", 46; Ebu Davud, "Hatem", 3; Tirmizi, "Libas", 1)

  • 9
  • 10
Kredi kartı ile yapılan taksitli alışverişlerde bir miktar fazla ücret ödenmesi caiz midir?
Kredi kartı ile yapılan taksitli alışverişlerde bir miktar fazla ücret ödenmesi caiz midir?

🔸 Bir malı peşin olarak satmak caiz olduğu gibi, vadeli ya da taksitle satmak da caizdir. Peşin veya çeşitli vadelere göre taksitlendirilerek satışa sunulan bir malın, değişik alternatifleri gözden geçirdikten sonra bunların birini tercih edip akdi onun üzerine kurmak suretiyle vadeli veya taksitli olarak satımında dinen bir sakınca yoktur.

🔸Alışverişte önemli olan, pazarlığın bittiği sırada satış bedelinin belirlenip akdin bu bedel üzerinden kesinlik kazanmış olmasıdır. Bu şartlara uymak kaydı ile veresiye alışveriş fiyatının peşine göre daha fazla olmasında bir sakınca yoktur. Ancak akit bittikten sonra banka ya da finans kuruluşları gibi üçüncü şahıslar tarafından zimmetteki peşin borcun vadeli olarak yeniden yapılandırılması faizli işlem sayılacağından caiz değildir.

(x) Vav TV'de yer alan İslam'ın Işığında Günümüz Meseleleri programını izlemek için tıklayın

  • 10
  • 10
Namazda dudaklar kıpırdatılmadan kıraat yapılır mı?
Namazda dudaklar kıpırdatılmadan kıraat yapılır mı?

🔸 Konuşabilen kişinin namazda Fatiha ve diğer sureleri, dili kıpırdatmaksızın ve ses çıkartmaksızın zihinden tekrarlaması kıraat sayılmaz ve namazın rüknünü yerine getirilmiş olmaz.

🔸 Kişinin kendi duyabileceği bir sesle, fısıldar gibi, harfleri yerlerinden çıkartarak ve başkaları varsa onları rahatsız etmeyecek bir şekilde okuması gerekir.

(x) Namazın rükünleri nelerdir?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN