Arama

Sezai Karakoç'un İslam milleti

Modern şiirde ve fikir hayatımızda çığır açan üstat Sezai Karakoç, millet kavramını farklı bir perspektifle ele alır. "Türkler vardır, Araplar vardır, Kürt vardır, Çerkez vardır, Çeçen vardır fakat bunların hepsi bir araya gelmiş, kaynaşmış, dinleri ve kanları bir olmuş bir tek millettir. Bu milletin adı İslam milletidir." diyen Sezai Karakoç, millet kavramında modern dönemde dayatılmaya çalışılan ırk-millet anlayışını reddeder. Nitekim, üstat bizim medeniyet kavramımızın ırkçılık olmadığını savunur. Peki Sezai Karakoç'un İslam çatısı altında toplanan millet anlayışının detayları nelerdir?

  • 4
  • 10
KARAKOÇ'UN İSLAM ÇATISI ALTINDA TOPLANAN 'MİLLET'İ
KARAKOÇ’UN İSLAM ÇATISI ALTINDA TOPLANAN ’MİLLET’İ

Geçmişten günümüzde insanoğlunun çıkamadığı en büyük bataklıklardan biri ırkçılıktır. Karakoç, eserlerinde İslam çatısı altında toplanan bir milletinden bahseder. Ünlü şaire göre bu İslam milletinin ortaya çıkışı ırkçılığın yenilmesi sayesinde mümkün olur. Bir bütün İslam ülkesi Batı tarafından paramparça edilmiş olsa bile bu parçalanmışlıklar arasında yaşayan insanlar, halen bir milleti teşkil etmektedir. Siyasi, ekonomik, kültürel programlar bu gerçek üzerine bina edildiği zaman sağlıklı bir işleyiş gerçekleşir.

Edebiyatımızın 'Parasız Yatılı' şairi Sezai Karakoç ve okul anıları

  • 5
  • 10
IRKÇILIĞA KURBAN GİTMEMESİ GEREKEN MİLLET
IRKÇILIĞA KURBAN GİTMEMESİ GEREKEN MİLLET

Karakoç'a göre bir medeniyet ve millete mensup tüm ırklar kardeştir, Karakoç geçmişin parlak devirlerini kardeşliğin o dönemdeki nüfuzuna borçlu olduğunu ifade eder. Irkların kardeşliğinin bir hakikat oluşu ancak İslam milleti kavramına dönmekle mümkün olur.

Karakoç'a göre İslam açık bir din olduğu için İslam milleti de açıktır. Nitekim yeryüzünün tüm halklarından, tüm ırklarından insanların katılımına kapılarını açar. Bu anlamda Yahudilik gibi kapalı bir din ve kapalı bir millet olmayıp herhangi bir zümreye de ait değildir.

İsmet Özel: Sezai Karakoç Üzerine

  • 6
  • 10
MEDENİYET İLE BÜTÜNLEŞEN MİLLET
MEDENİYET İLE BÜTÜNLEŞEN MİLLET

Karakoç'a göre millet ve medeniyet kavramları birbirlerinden ayrı düşünülemez. Karakoç ayrıca zamanda milleti, kendine has bir medeniyete sahip; büyük bir topluluk olarak tanımlar. "Medeniyetini yaşatamayan bir millet, başka medeniyet toplumları içinde eriyip yok olmaya mahkumdur" ifadesini kullanır. Medeniyet, dillerin, ırkların, renklerin, adetlerin kaynaştığı bir bütündür. (Çıkış Yolu III – Kutlu Millet Gerçeği)

Bir hikaye iki şair: Fuzuli ve Sezai Karakoç'un Leyla ile Mecnun'u

  • 7
  • 10
RUHİ DİSİPLİN İLE BESLENEN MİLLET
RUHİ DİSİPLİN İLE BESLENEN MİLLET

Karakoç'a göre milletimizin niteliklerinden biri de ruhi disiplinden beslenmesi; hukuk ve nizam toplumu oluşudur. Bu özellik milletimizi hem bir hukuk toplumu hem de bir ordu- millet seviyesine yükseltmiş böylece toplumsal kaosa haksızlıklara ve hukuksuzluklara yer bırakılmamıştır.

Müslüman ülkeler ise yıkıcı güçler tarafından büyük haksızlık ve zulümlere uğramıştır. İslam ülkesi bir bütünken, Müslümanların ortak vatanı iken bu vatan günümüzde çok sayıda suni parçacıklara bölünmüştür. Düşmanın hedefi, bu bütün olan organizmayı daha da parçalamaktır. Karakoç'a göre İslam milleti ırklara, kabilelere bölünmek istenerek Batı'dan ithal edilen fikirlerle milletimiz kan kaybetmekte ve yok oluşa sürüklenmektedir.

Sezai Karakoç'un kaleminden en kapsamlı üçleme

Müslüman ülkeler ise yıkıcı güçler tarafından büyük haksızlık ve zulümlere uğramıştır. İslam ülkesi bir bütünken, Müslümanların ortak vatanı iken bu vatan günümüzde çok sayıda suni parçacıklara bölünmüştür. Düşmanın hedefi, bu bütün olan organizmayı daha da parçalamaktır. Karakoç'a göre İslam milleti ırklara, kabilelere bölünmek istenerek Batı'dan ithal edilen fikirlerle kan kaybetmekte ve yok oluşa sürüklenmektedir.

Karakoç'un bu noktadaki çözüm önerisi ise milletimizin parçalanmaması ve tarihi akış içerisinde kaybolmaması için "Ortadoğu'da bir büyük süper devlet" kurmaktır. Bu noktada İslam ülkelerinin aydınlarını, sanatçılarını, siyasetçilerini askerlerini göreve çağırır. Sezai Karakoç, bu konudaki görüşlerini Çıkış Yolu III – Kutlu Millet Gerçeği isimli kitabında şu şekilde izah eder:

Cemal Süreya ve bilinmezliklerinde tanımladığı Sezai Karakoç

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN