Arama

Sicilya’da Müslümanlığın izleri

Avrupa'da 200 yıllık bir İslam kültürü geçmişine sahip olan Sicilya adası bugün hala Müslümanlığa ait pek çok nişaneyi bünyesinde barındırıyor. Akdeniz'in stratejik noktalarından birinde bulunan, doğal güzellikleriyle meşhur Sicilya, göçmenlerin büyük bir hoşgörü ve yardımseverlikle karşılandığı, sokaklarının Arap mimarisinden izler taşıdığı, eskiden cami olan birçok kilisenin bulunduğu hem fiziksel hem de kültürel olarak Müslümanlığın izleriyle dolu bir ada.

◼ Ada ayrıca Kuzey Afrika'da baskıya maruz kalan birçok Müslüman bilim adamına da sığınak olmuş, dilbilimci şair Ali Hamza Basri, hadis bilimci Ebul Abbas ve fıkıhçı Esad Fuat'ın yolu Sicilya'ya düştü.

Arapça öğretimine katkı sağlayan Osmanlı alimi: Birgivi

◼ Arap hâkimiyetinin kentin tarih ve mimarisine etkisi de oldukça büyük. Bu dönemde bir bilim ve kültür merkezine dönüşen Sicilya'da camiler fıkıh, hadis, kıraat gibi dini bilimlerin yanında gramer ve lügatbilimin de öğretildiği entelektüel aktivitelerin merkezi olarak hizmet verdi.

◼ Arap seyyahların eserlerinde verdikleri bilgilere göre Sicilya'da 300'den fazla cami inşa edildi. Müslümanlar tarafından yapılan çoğu kale ve cami farklı yapılara dönüştürülse de kentteki çoğu kilisede ziyaretçileri bu döneme ait birçok izler karşılar.

Kiliseye dönüştürülen camiler

◼ Adada bin yıl önce konuşulan Tunus Arapçasının da Sicilya lehçelerinde hala belirgin olduğunu görmek mümkün. Arap dilinin diğer dillere nüfuzu öylesine geniş ki bugün İtalyanca'nın değişik şivelerinde 200 civarında Arapça kelime bulunur.

◼ Sicilya'da İslam hakimiyeti Norman istilasına kadar devam etti. 1061 yılında Normanlar, adadaki üç Arap emirin birbiriyle mücadele içinde olmasından yararlanarak Sicilya'yı ele geçirdiler.

◼ İslam kültüründen hemen hemen her alanda etkilenen Normanlar Müslümanlar'ın bilim alanında başlattığı gelişmeleri devam ettirdi. Müslüman entelektüellerin Norman sarayındaki güçlü varlığı, Müslümanların Sicilya'daki yabancı egemenliği altında bile ne denli nüfuz sahibi olduğunu gösteriyordu.

Müslümanların çalışmaları Avrupa üniversitelerinin temelini oluşturdu

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN