Arama

Sıra dışı mimarileriyle göz kamaştıran camiler

Peygamber Efendimiz, camilerin Müslümanlar için önemini her daim vurgulamış; "Her kim Allah için bir mescid bina ederse, Allah ona cennette bu mescidin benzeri (bir köşk) bina eder" buyurmuştur. Allah'ın bize mescid kıldığı yeryüzünde camiler, günün beş vakti ümmeti bir araya getiriyor. Bunun yanında kimi camiler, farklı mimarileriyle adeta göz kamaştırıyor. Coğrafi şartlar ile şekillenen, birkaç mimari üslubu barındıran ve suyun üzerine inşa edilen farklı tasarımlarda pek çok cami bulunuyor. Dünyanın dört bir yanından sıra dışı mimarileriyle göz kamaştıran camileri derledik.

◾ Cenne halkının merkezi olmakla beraber, Afrika'nın en meşhur yerlerindendir. "Cenne Eski Kasabaları" ile beraber 1988'de UNESCO tarafında Dünya Miras Listesine eklenmiştir. Her yıl rüzgâr ve yağmurun yaptırdığı aşındırma sonucu bütün yerel halk camiyi çamurlarla sıvama yaparlar ve bu da mantolama görevi görür.

İstanbul'daki camilerin ilginç hikayeleri

  • 5
  • 42
Jami Ul-Alfar Camii - Sri Lanka
Jami Ul-Alfar Camii - Sri Lanka

◾ Mimarisi ve kırmızı rengiyle dikkati çeken "Kırmızı Mescit" olarak anılan Jami Ul-Alfar Camii, Sri Lanka'da İslam'ın sembolü olarak kabul ediliyor.

◾ Sri Lanka'nın başkenti Colombo limanı yakınında Müslümanlara ait iş yerlerinin yoğun olarak yer aldığı Pettah bölgesinde bulunan bu cami, Jamiul Alfar Jummah Mescidi, Tamilcede Samman Kottu Palli, Sinhalcada ise Rathu Palliya adlarıyla biliniyor.

◾ Jami Ul-Alfar Camii, Hindistan'ın güneyinden Sri Lanka'ya gelen seyyah Müslüman tüccarlar tarafından 1908 yılında inşa edilmiştir.

Sri Lanka mimarisinde anıt eser olarak kabul gören Kırmızı Mescit, 1500 kişinin ibadet edebileceği şekilde planlanmıştır.

Ayet ve hadisler ışığında camilerin önemi

  • 7
  • 42
Malakka Camii – Malezya
Malakka Camii – Malezya

◾ Malezya'nın Melaka şehrinde bulunan ve boğazın üzerine inşa edilen bu cami, özellikle gün doğumu ve gün batımında efsanevi bir tabloyu andırıyor. Yapay bir ada üzerine kurulu bu caminin inşası 2006'da tamamlandı ve ibadete açıldı.

◾ Caminin üzerinde bulunduğu ada, insan yapımı ve Pulau Melaka diye adlandırılır. Mimarisinde Malay ve Ortadoğu etkisi görülen cami, dışarıdan bakıldığında suyun üzerinde yüzüyor gibi görünür. Bu nedenle Melaka'nın suda yüzen camisi olarak bilinir. Caminin minareleri aynı zamanda deniz feneri işlevi de görüyor.

Rodos'taki Osmanlı mirası camiler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN