Sıtma hastalığına şifa olan İslam alimi
Dürüstlüğü ve çalışkanlığı ile tefsir, hadis, fıkıh ve tıp ilmine sahip olan Merkez Muslihiddin Efendi'nin ömrü boyunca cemaatsiz hiç namaz kılmadığını ve sıtma hastalarının umut kaynağı olan niyet kuyusunun çıkmasını sağladığını biliyor muydunuz? Sizler için İslam alimi Merkez Muslihiddin Efendi hakkındaki ilginç detayları derledik.
Giriş Tarihi: 12.06.2019
13:37
Güncelleme Tarihi: 12.06.2019
15:54
TABUTU TAŞIMAK İÇİN BİRBİRLERİYLE YARIŞIYORLARDI
Merkez Efendinin ömrü, hep ibadet etmekle, insanlara hakkı, doğruyu anlatmakla, Ehl-i sünnet itikadını yaymakla, hayr ve hasenat yapmakta halka ön ayak olmakla, fakir ve zayıfları himaye etmekle geçti. 1551 (H.959) senesi Rebî'ul-âhir ayının on yedisine rastlayan Perşembe günü, talebelerine son vasiyetini yaptıktan sonra, Kelime-i şehadet getirerek vefat etti. Cenazesini Şeyhülislam Ebüssü'ûd Efendi yıkadı. Cuma günü Fatih Cami'nde, misli görülmemiş bir kalabalık toplandı.
Ebüssü'ûd Efendi cenaze namazını kıldırdı. "Dünyada bu kimseyi riyasız olarak görmüştük." dedi. Sonra, kabrine götürülmek üzere omuzlarda taşınmağa başlandı. Herkes, bu âlim ve veliye hizmet edip, ahirette şefaatine kavuşmak aşkıyla tabutu taşımak için birbirleriyle yarışıyordu. Öyle ki, bazen kalabalıktan sıkışan, güç durumlara düşenler bile oluyordu. Kalabalığın çok olması sebebiyle, uzun bir sürede, Topkapı surlarının dışında Kanuni Sultan Süleyman Hânın validesi namına yaptırdığı tekkedeki kabrine Ebüssü'ûd Efendinin bizzat kendi eliyle defnedildi. Merkez Efendinden sonra, yerine oğlu ve halifesi Ahmed Efendi talebe yetiştirmeye devam etti.