Şükretmenin en kapsamlı ifadesi: Namaz
Cenab-ı Hak biz kullarını yeryüzüne O'na ibadet ve taat etmemiz için göndermiştir. Yokluk sahasından çıkarıp bizlere bir vücut ve yaşama hakkı tanımış, yeryüzünün halifesi olma vazifesini omuzlarımıza yüklemiştir. İnsanın Rabbine karşı tüm bu nimetlerden dolayı külli bir şükür borcu vardır. Şükrün ise en kapsamlı ifadesi namazdır. Peki, namaz kılarak Allah'a nasıl şükretmiş oluruz?
Giriş Tarihi: 07.05.2022
12:59
Güncelleme Tarihi: 13.10.2022
16:11
Fatiha suresi ile hamd etmek
💠 Namazın her rekatında okuduğumuz Fatiha suresi başlı başına bir şükür ve hamd ifadesidir.
💠 Fatiha suresi meali:
"Hamd, Âlemlerin Rabbi, Rahmân, Rahîm, hesap ve ceza gününün (ahiret gününün) maliki Allah'a mahsustur. (Allah'ım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaba uğrayanlarınkine ve sapıklarınkine değil"
Fatiha suresinin tefsirini okumak için tıklayın
💠 Namaz tesbihatı ile ilgili şöyle bir hadis geçer:
"Ya Resulallah! Varlık sahipleri yüksek dereceleri ve daimi nimetleri alıp gittiler. Çünkü onlar da bizim gibi namaz kılıyorlar, oruç tutuyorlar. Ancak onlar sadaka veriyor biz veremiyoruz, onlar köle azâd ediyor, biz edemiyoruz."
Peygamberimiz (SAV) onlara şu müjdeyi verdi:
"Ben size bir şey öğreteyim mi? Onunla sizi geçenlere yetişir, sizden sonrakileri de geçersiniz. Hem hiçbir kimse sizden daha faziletli olamaz; meğerki sizin yaptığınız gibi yapmış olsunlar. Her namazdan sonra 33 kere 'Sübhânallah' , 33 kere 'Elhamdülillah' , 33 kere 'Allahu ekber' derseniz, tamamı 99 eder; yüzün tamamında da 'Lâilâhe illallâh vahdehûlâ şerîke leh, lehü'l- mülkü velehü'l- hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadir.' derseniz, günahlarınız denizin köpüğü kadar da olsa bağışlanır."
(Müslim, Mesacid: 146; Ebû Dâvud, Vitir: 2)
💠 Namaz tesbihatı bu hadis-i şeriften de anlaşılacağı üzere çok önemlidir. Namazın her yerinde bolca karşılaştığımız 'Sübhânallah', 'Elhamdülillah' ve 'Allahu Ekber' lafızları namazın çekirdeği hükmündedir. Bu yüzden namaz tesbihatını namazdan ayrı düşünmeyip namazın bir parçası gibi düşünmek gerekir. Namaz tesbihatı da namazdaki şükrün önemli bir kısmını oluşturur.
Namazdan sonra okunacak tesbih ve zikirler!
💠 Bakara suresi 152. ayet-i kerimede şöyle buyrulur: "Beni anın, ben de sizi anayım. Bana şükredin, nankörlük etmeyin."
💠 Biz kulların çok önemli bir vazifesi olan şükrü hakkıyla yerine getirebilmek için namaz ibadetimizi emredildiği gibi uygulamamamız gerekir.
Bakara Suresi 152. ayetin tefsirini okumak için tıklayın