Arama

Şükür nedir, nasıl yapılır? İslam'da şükretmenin önemi...

Allah'ın verdiği nimetlere karşı şükreden ve sıkıntılara karşı sabredenlere her zaman mükafat vardır. Bu nedenle verilen nimetlerden yararlanan her insanın vicdanında, bir minnettarlık ve şükran hissinin uyanması gerekir. Fakat, Allah'ın verdiği nimetlere şükür için sadece "Çok şükür, hamd olsun" demek yeterli olmaz, çünkü sözle yapılan hamd ve şükrün fiilen de yapılması gerekir. Bu noktada İslam alimleri de şükrün önemini anlatan açıklamalarda bulunmuşlardır. Hadislerden ve İslam alimlerinin görüşlerinden derlediğimiz bilgilerle şükretmenin önemine değindik.

Kuşeyrî, tasavvufun önde gelenlerinin şükrü "derin bir saygıyla nimet sahibinin iyiliğini anmak" diye tarif ettiklerini belirtir.

Râgıb el-İsfahani üç türlü şükürden bahseder. Nimeti hatırda tutmak kalple şükür, nimeti vereni övgüyle anmak dille şükür, nimet sahibine lâyık olduğu şekilde karşılık vermek organlarla şükürdür.

Fahreddin er-Razi'ye göre şükrün faydası Allah'a değil kula yöneliktir. Zira kul şükrederek Allah'a olan minnet borcunu ödemiş olur, ayrıca şükrettiği için O'ndan daha çok nimet umabilir.

Ebû Bekir eş-Şiblî, "Şükür nimeti değil nimeti vereni görmektir." Der.

  • 10
  • 16

Hadislerde şükür kavramı hem "verdiği nimetten dolayı kulun Allah'a minnettar olması" hem "Allah'ın kullarının şükrüne karşılık vermesi, iyiliklerini ödüllendirmesi" hem de "insanların birbirine teşekkür etmesi" mânasında geçmektedir.

  • 11
  • 16

"(Ey insanlar!) Sizi yeryüzünde halifeler yapan O'dur. Artık kim küfrederse küfrü kendi aleyhinedir." Fâtır, 35/39

Hamd, iyiliğin sahibine saygı ifade eden bir övgü sözüdür. Şükür de kişinin, kendisine yapılan bir iyiliği bilip o iyiliği yapana övgü ile karşılık vermesidir. Hamd, daha kapsamlı bir kavramdır. Her hamd bir şükürdür. Fakat her şükür hamd değildir.

  • 12
  • 16

"Beni anın, ben de sizi anayım. Bana şükredin, nankörlük etmeyin." Bakara, 2/152

Şükür üç şekilde eda edilir:

Dil ile: Nimet vereni anmak, onu övmek ve bu hususta dil ile yapılabilecek şeyi yapmakla olur.

Kalp ile: Kalp ile nimeti vereni tanımak ve onu tasdik etmektir.

Fiil ile: Bu da, vücudun bütün organlarıyla olur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN