Süleyman Çelebi'nin bilinmeyen şiirleri
Mevlid-i Şerif kültürümüz içinde müstesna bir geleneğe sahip olan, önemli gün ve gecelerde okunan, okutturulan çokça da çoğaltılan bir eserdir. Michigan'da bulunan Süleyman Çelebi'nin "Vesiletün Necat fi Eşrefil Mevcudat" isimli şaheserinin içerisinden Çelebi'nin daha önce yayınlanmamış altı adet şiiri çıkması adeta bir bayram havası yaşamamıza vesile oldu. Birbirinden güzel, estetik manada kuvvetli bu şiirlerin girizgahlarını milletimizin rahatça okuyabilmesi için günümüz Türkçesine uyarladık.
Önceki Resimler için Tıklayınız
🔸 Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi'nin son sayısında yayınlanan, Prof. Dr. Rıfat Kütük ve Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal'ın kaleme aldıkları "Vesîletü'n-Necât'ın En Eski Nüshası ve Süleyman Çelebi'nin Bilinmeyen Şiirleri" başlıklı makale Mevlid'in en eski nüshasının Michigan'da olduğunu bildirdi.
🔸 Bu nüshanın içinde Süleyman Çelebi'nin daha önce keşfedilmemiş altı şiirine de yer verildi. Fikriyat olarak bu altı şiirin girizgah bölümlerini sizler için günümüz Türkçesine uyarladık.
Peygamber Efendimize yazılan Mevlid-i Şerifler
Süleyman Çelebi kimdir?
🔸 1351 - 1422 yılları arasında yaşayan alim ve şair karakteri ile bilinen Süleyman Çelebi tam adı "Vesiletün Necat fi Eşrefi'l Mevcudat" olan Mevlid-i Şerif namı ile meşhur olan manzum eseriyle tanınır.
🔸 Eseri ile Türk - İslam edebiyatında yeni bir sayfa açan Süleyman Çelebi, günümüzde dahi devam eden Mevlid geleneğine çok büyük bir katkıda bulundu.
🔸 Sizler için Süleyman Çelebi'nin Mevlid'inin Michigan'da ortaya çıkan en eski nüshasının içinden çıkan altı yeni şiirinin girizgahlarını günümüz Türkçesine uyarladık.