Arama

Tataristan'ın sembol camileri

Müslümanlar dini ve dünyevi hayatlarını Allah Teala'nın emirlerine uygun olarak tanzim etmeye çalışırlar. Bunun güzel bir yansıması olarak tarih boyunca İslam'ın ulaştığı diyarlar mamur oldu. Asya'nın en güzel beldelerinden olan Tataristan da farklı tarihlerde birbirinden güzel camiler inşa edildi. Binlerce Müslüman bu harikulade ibadethanelerde Hak Teala'ya yöneldi. Tataristan'ın sembol camilerini araştırdık.

  • 3
  • 10
BEYAZ CAMİİ
BEYAZ CAMİİ

📍 BEYAZ CAMİİ

🔹 Tataristan'a bağlı Bolgar kentinin simgesi olan Beyaz Camii, 21.yüzyılın başlarında inşa edilir. Ak Camii, mimari olarak Taç Mahal'e benzemektedir.

🔹 Beyaz mermerden inşa edilen kompleks, İtalya'dan 1200 ton taş getirilerek tamamlanır. İslam'da insan ve hayvan simgelerinin yasak olduğundan duvarlar geleneksel oryantal desenlerle ve Kur'an-ı Kerim'den ayetlerle bezelidir.

Bolgar nerede?

Bolgar şehri, Divân-ı Lügati't-Türk'te; "Bulgar" olarak geçer. Manası, "herkesçe tanınmış olan bir Türk şehri" olarak tanımlanmıştır.

TATARLARIN GÜNLÜK HAYATTAKİ TEZAHÜRLERİ: MANİLER

  • 4
  • 10
RUSYA'DAKİ MÜSLÜMANLAR
RUSYA’DAKİ MÜSLÜMANLAR

🔹 Ak Camii, Tataristan'da İslamî motiflerin net olarak gözlemlendiği bir yapı olması bakımından önemlidir. 1905 yılında Orenburg başimamı, hac vazifesini yerine getirmek için yola çıkar.

🔹 Dönüş yolunda Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid, başimamı İstanbul'a davet eder ve sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (SAV) sakalından bir kısmını, Rusya'daki Müslümanların görmesi adına başimama verir. Sakal-ı şerif günümüzde Beyaz Camii'de yer almaktadır.

  • 5
  • 10
KUL ŞERİF CAMİİ
KUL ŞERİF CAMİİ

📍KUL ŞERİF CAMİİ

🔹 Tataristan'ın Kazan şehrinde yer alan cami, Kazan Kremlin Sarayı'nın içerisindedir. Adını Korkunç İvan'ın Kazan'a saldırısı sırasında hanlığı savunurken hayatını kaybeden Kazan Hanlığı'nın imamı Kul Şerif'ten alır. Bu cami, ülkede İslam'ın ve devletin yeniden doğuşunun bir sembolüdür.

🔹 Orijinali 16. yüzyılda inşa edilen bugünkü hali ise 2005'te tamamlanan cami, üst ve alt olmak üzere iki platform üzerinde bulunur. Üstü dini törenler, altı ise müze olarak kullanılmaktadır.

TATARİSTAN'DAN OSMANLI'YA UZANAN ŞİFALI ELLER

  • 6
  • 10
KAZAN HANLIĞI
KAZAN HANLIĞI

🔹 Kendine özgü mimarisi ve süslemeleriyle göz kamaştıran cami içerisinde yeniden doğuş ve gelişimi ifade eden lale sembolüne sıkça yer verilmiştir. Caminin ana bölümünün kenarlarında 55 metre yükseklikte 4 ana minarenin yanı sıra 2 küçük ve 2 dekoratif minare de bulunur. Kubbesi, Kazan Hanı'nın tacı şeklindedir.

🔹 Kul Şerif Camii, her ne kadar gotik mimari tarzında görünse de kendine has mimari esintiler taşır. Mavi kubbeleri ve kar beyazı görüntüsüyle kentin simgesidir.

Gotik mimari üslup nedir?

Gotik mimari Orta Çağ'da yaygın olarak uygulanmış bir mimari stilidir.

  • 7
  • 10
ŞEHABETTİN MERCANİ KİMDİR?
ŞEHABETTİN MERCANİ KİMDİR?

📍 MERCANİ CAMİİ

🔹 Tatarların bilgesi Mercani'nin vefatından sonra Türk halkların yolunu aydınlatan büyük alimin adı, II. Katerina tarafından inşa ettirilen bir camiye verilir.

🔹 Mercani Camii, Tataristan'ın başkenti Kazan'da 18. yüzyılın sonunda zor şartlar altında inşa edilir ve Rusya'daki ilk taş cami olma özelliğini taşır.

Şehabettin Mercani kimdir?

1818 ile 1889 yılları arasında Tataristan'da yaşam süren Şehabeddin Mercani; din adamı, tarihçi ve eğitimcidir.

II. Katerina kimdir?

34 yıl boyunca Rusya'yı yöneten Çariçe II. Katerina, 18. yüzyılda adından çokça söz edilen bir isim olmuştur.

Tatarların bilgesi: Şehabettin Mercani

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN