Arama

Teravih kaç rekat kılınır? Evde teravih namazının kılınışı...

On bir ayın sultanı Ramazan, müminler için bir rahmet ve mağfiret mevsimidir. Hidayet rehberi olan Kur'an-ı Kerim'in indirildiği aydır aynı zamanda. Bu mübarek zaman dilimi, hayatlarımıza dokunarak, dirlik ve heyecan kazandırır. Ramazan'a mahsus ibadetlerden biri de Peygamber Efendimizin sünneti olan teravih namazıdır. Peki, teravih namazı nasıl kılınır? Teravih namazına nasıl niyet edilir? Evde teravih namazının kılınışı...

  • 3
  • 9
Peygamber Efendimiz döneminde teravih namazı
Peygamber Efendimiz döneminde teravih namazı

📌Peygamber Efendimizin (sav) bu namazı bir süre ashabıyla beraber kıldı. Fakat cemaatin büyüdüğünü görünce farz olur endişesiyle mescide çıkmayarak yalnız kılmaya devam etti.

📌Resulullah'ın (sav) kıldırdığı teravih namazlarından birini anlatan Ebû Zer el-Gıfârî, O'nun namazı neredeyse sahura kadar uzattığını söyler. Hz. Aişe'den gelen rivayetlerden birinde o, şu açıklamayı yapar:

"Resûlullah (sav) bir gece mescitte namaz kıldı. Cemaat de ona uydu. İkinci gece yine aynı şekilde namaz kıldı. Derken cemaat çoğaldı. Üçüncü yahut dördüncü gece cemaat yine toplandı, fakat Resûlullah (sav) onların yanına çıkmadı. Sabah olunca (cemaate) 'Yaptığınızı gördüm! Aslında sizin yanınıza çıkmama bir engel yok idiyse de, bu namazın size farz kılınacağından endişe ettim (de bu sebeple çıkmadım)' buyurur." (Müslim, "Salâtü'l-Müsâfirîn", 25)

Peygamberimiz Ramazan ayını nasıl geçirirdi?

📌Hz. Ebû Bekir dönemine kadar teravih tek başına kılındı. Fakat bu durum cemaatin dağınık olmasına neden oluyordu.

📌Allah Resulü'nün vefatından sonra, artık farz kılınma ihtimali bulunmadığından Hz. Ömer, 635 yılında Übey bin Kâ'b'dan cemaate teravih namazı kıldırmasını istedi. Böylece bu uygulama günümüze kadar geldi.

Kur'an okuyanların efendisi: Übey bin Ka'b

  • 5
  • 9
Teravih namazı ne zaman kılınır?
Teravih namazı ne zaman kılınır?

📌Teravih namazı, yatsı namazından sonra kılınır. Fakat vitir, Ramazan ayında teravihten sonra kılınır.

📌Teravih, her iki rekâtın sonunda selam verilerek kılınır. Dört rekâtta bir selam da verilebilir. Vaktinde kılınmayan teravih namazı sonradan kaza edilemez.

📌Teravih namazının rekât sayısıyla ilgili sekiz, on, on altı, yirmi, otuz altı, otuz sekiz, kırk gibi sayılar ileri sürülür. Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali dönemlerinden itibaren cemaatle yirmi rekat olarak kılındı. Bu duruma sahabeler itiraz etmemiş, alimler tarafından da kabul görmüştü.

Kısaca, ezan okunduktan sonra yatsının sünneti (4 rekat), farzı (4 rekat), son sünneti (2 rekat), teravih (20 rekat) ve vitir (3 rekat) kılınır.

5 vakit namaz tablosu

  • 6
  • 9
Teravih namazı nasıl kılınır?
Teravih namazı nasıl kılınır?

📌Teravih namazına başlarken niyet ettikten sonra her selam verişte yeniden niyet etmenin şart olup olmadığı konusunda Hanefî âlimleri farklı görüşlere sahiptir. Tercih edilen görüşe göre teravih namazı bir bütün olduğundan her iki veya dört rekâtta selam verdikten sonra yeniden niyet etme zorunluluğu bulunmamaktadır.

📌 Teravih namazının cemaatle kılınması sünnettir. Cemaatle kılınabileceği gibi evde tek başına da kılınabilir. Yatsı namazından sonra eğer cemaatle kılınacaksa imamla birlikte niyet edilerek başlanır.

1. REKAT

Cemaat halinde kılınacaksa, imamla birlikte niyet edilerek başlanır. İmam ve cemaat "Sübhaneke duası" okur, sadece imam "euzü besmele" çeker ve "Fatiha" ile birlikte Kur'an-ı Kerim'den bir sure okur.

Tek başına kılınacak ise;

"Niyet ettim Allah rızası için dört rekat teravih namazı kılmaya" diye niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır.
Sübhaneke duasından sonra "euzü besmele" çekerek "Fatiha" ve Kur'an-ı Kerim'den bir sure okunur.

"Allahü ekber" diyerek rükûya eğilinir ve üç defa "sübhane rabbiye'l-azim" denir. Rükûdan doğrulurken "semi'allahü limen hamideh", tam dik durunca ise "rabbena lekel hamd" denir.

"Allahü ekber" diyerek iki defa secdeye gidilir ve üç defa "sübhane rabbiyel-a'lâ" denir.

  • 7
  • 9
2. REKAT
2. REKAT

Cemaat halinde kılınan teravihin ikinci rekatında imam "besmele, Fatiha ve Kur'an'dan bir sure" okur. Ardından rükû ve secde yapılır, "Ettahiyyatu" okumak için oturulur. İki rekât şeklinde kılınacaksa imam ve cemaat "Tahiyyat duası, salli-barik dualarıyla rabbena duaları" okur ve selam verilir. Eğer dörder rekât olarak kılınacaksa imam ve cemaat tahiyyat, salli ve barik dualarını okur sonra üçüncü rekâta kalkılır.

Tek başına kılınacak ise;

Ayağa kalkarak kıyama durulur. Besmele çekip Fatiha okunur.
Daha sonra Kur'an-ı Kerim'den bir sure okunur.

"Allahü ekber" diyerek rükûya eğilinir ve üç defa "sübhane rabbiye'l-azim" denir. Rükûdan doğrulurken "semi'allahü limen hamideh", tam dik durunca ise "rabbena lekel hamd" denir.

"Allahü ekber" diyerek iki defa secdeye gidilir ve üç defa "sübhane rabbiyel-a'lâ" denir.

Oturarak Ettahiyyatu ve Allahumme salli ve Allâhumme Barik duaları okunur.

Namaz sureleri sırası... Namazda sırasıyla okunacak sure ve dualar!

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN