Arama

Teşrik tekbiri nedir, ne zaman getirilir?

Kurban Bayramı'nı müjdeleyen en önemli vesilelerden olan teşrik tekbirleri arefe günü sabah namazı ile başlar ve bayramın son günü ikindi namazına dek devam eder. Buhurizade Mustafa Itri Efendi'nin segah bestesiyle dile getirilen tekbirler Hak Teala'yı tenzih eden güzel cümlelerdir. Hanefi mezhebine göre vacip diğer mezheplere göre ise sünnet olan teşrik tekbirleri içerisinde barındırdığı mana ile de müstesnadır. İşte teşrik tekbiri ne zaman getirilir, Teşrik tekbiri nedir gibi soruların cevabını araştırdık.

🔹 Hz. Peygamber Efendimizin (SAV) Kurban Bayramı'nın arefe günü sabah namazı ile başlayarak bayramın son günü ikindi namazına dek, ikindi namazı da dahil olarak farz namazların ardından teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler vardır.

Kaynak: (Beyhakî, es-Sünenü'l-kübrâ, III, 315; Dârekutnî, es-Sünen, III, 439, 440)

🔹 Teşrik tekbiri okunuşu:

"Allâhu ekber, Allâhu ekber, Lâ ilâhe illallâhu vallâhu ekber, Allâhu ekber ve lillâhi'l-hamd"

TEŞRİK TEKBİRİ MANASI NEDİR?

🔹 Teşrik tekbiri "Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur" anlamına gelir.

TEŞRİK TEKBİRLERİNİN DİNİ HÜKMÜ NEDİR?

🔹 Hz. Peygamberin (SAV), kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler vardır.

(Beyhakî, es-Sünenü'l-kübrâ, III, 315; Dârekutnî, es-Sünen, III, 439, 440)

TEŞRİK TEKBİRLERİ NE ZAMAN BAŞLAR?

🔹 Arefe günü (27 Haziran) sabah namazı ile birlikte başlayan teşrik tekbirleri, farz namazlarının tamamlanmasının ardından dile getiriliyor.

🔹 Kurban Bayramı'nın arefesinde sabah namazından başlayarak bayramın 4. günü ikindi namazına kadar farz namazlardan sonra dile getirilir.

DİYANET AÇIKLAMASI

🔹 Hz. Peygamber (s.a.s.)‟in, kurban bayramının Arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dahil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler vardır (Beyhâkî, es-Sünenü‟l-Kübrâ, Haydarâbâd, 1344, III, 315; Dârekutnî, Sünen, Beyrut, 1966, II, 49).Buna göre Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir. Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz kaza edilirken teşrik tekbirleri de kaza edilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri halinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez (Serahsî, el-Mebsût, II, 43; İbnü‟l-Hümâm, Fethu‟l-Kadîr, II, 81). Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN