Arama

Tevbe suresinde besmele neden okunmaz? Merak edilen dini sorular

Müslümanların günlük hayatta kendisine gerekli olan dini bilgiyi öğrenmesi farzdır. Yapılan bütün işler, dinin kapsamı içerisinde yer aldığından İslam'ın dışında kalan hiçbir konu yoktur. Bundan dolayı da müminlerin, sergiledikleri davranışlarının dini hükmünü bilmesi gerekir. Peki, yapılan hayrın veya okunan Kur'an'ın sevabı ölen kimseye bağışlanabilir mi? Kolonya sürünmek abdesti bozar mı? İcradan ev, araba almak caiz midir?Tevbe suresinde besmele neden okunmaz?

  • 4
  • 11
Yapılan hayrın veya okunan Kur’an’ın sevabı ölen kimseye bağışlanabilir mi?
Yapılan hayrın veya okunan Kur’an’ın sevabı ölen kimseye bağışlanabilir mi?

🔸 Yapılan ibadetin ve hayırların sevaplarının başkasına bağışlanması caizdir.

🔸 Kişi, okuduğu Kur'an-ı Kerim'in, yaptığı hatmin ve işlediği bir hayrın sevabını başkasına bağışlayabilir. İster sağ, ister ölmüş olsun kendisine sevap bağışlanan kimsenin, bundan yararlanacağı umulur.

🔸 Başkası tarafından bağışlanan sevapla bir kimsenin bizzat yapması gereken ibadet borçları ödenmez. Ancak bunlar iyilik ve sevaplarının çoğalmasına ve derecesinin yükselmesine vesile olabilir.

Fikriyat aşr-ı şerif podcastleri için tıklayın

🔸 Benî Seleme kabilesinden bir adam, annesi ve babası öldükten sonra, onlara bir iyilik yapıp yapamayacağını sordu. Hz. Peygamber (sav), şöyle buyurdu "Evet, onlara rahmet dilemek, onlar için istiğfar etmek, vasiyetlerini yerine getirmek, akrabaları ile ilgilenip onlara karşı üzerine düşeni yapmak, dostlarına hürmet edip ikramda bulunmaktır." (Ebû Dâvûd, Edeb, 130; İbn Mâce, Edeb, 2)

🔸 Annesinin aniden öldüğünü, şayet konuşabilseydi sadaka verilmesini vasiyet edeceğini zannettiğini belirterek, onun adına sadaka verirse sevabının kendisine ulaşıp ulaşmayacağını soran sahabiye de şöyle buyurdu "Evet, ulaşır. Onun namına sadaka ver." (Buhârî, Vasâyâ, 19; Müslim, Zekât, 51)

Sadaka ile ilgili hadisler: Sadaka nasıl verilir?

  • 6
  • 11
Secde halinde edilen duanın hükmü nedir?
Secde halinde edilen duanın hükmü nedir?

🔸 Secde, insanın Allah'a en yakın olduğu andır. Secdedeyken çokça dua edilir. Hadiste sünnet veya farz namaz olarak ayrım bulunmaz. Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurur: "Kulun Rabbine en yakın olduğu hal secde halidir. İşte bu sebeple secdede çok dua etmeye bakın!" (Müslim, Salât 215. Ebû Dâvûd, Salât 148; Nesâî, Tatbîk 78)

🔸 Din İşleri Yüksek Kurulu Eski Başkanı Dr. Hüseyin Kayapınar; secdedeyken Kur'an-ı Kerim'deki dua ayetleri veya Peygamber Efendimiz'den (sav) bize nakledilmiş olan dualar okunması gerektiğini belirtir. Kişinin Türkçe olarak aklına gelen dualardan okunmaz.

🔸 İbadet hali ayrı, namaz hali ayrıdır.

Sehiv secdesini gerektiren durumlar nelerdir?

  • 7
  • 11
Namazda esnemek günah mıdır?
Namazda esnemek günah mıdır?

🔸 İnsanların mümkün mertebe namazda istem dışı hareketleri engellemesi gerekir. Örneğin; zorunlu olmadıkça öksürmek namazın sıhhatine zarar verir.

🔸 İstem dışı hareketlerden biri de esnemektir. Peygamber Efendimiz (sav), namazdayken esnemenin doğru olmadığını insanın buna engel olması gerektiğini ister:

"Biriniz esneyeceği zaman gücü nisbetinde onu gidermeye çalışsın (Ağzını açarak hâh demesin). Çünkü bir kimse esnediğinde şeytan ona güler. " (Buhârî, Edeb, 125)

5 vakit namaz tablosu

"Esnemek şeytandandır. Binaenaleyh sizden herhangi biriniz esneyeceği zaman gücü yettiği kadar onu tutsun." [Müslim, Zühd, 56, (2994); Tirmizi, Salât, 273/370; A. Hanbel, Müsned, II/397, 517]

🔸 Mümkün olduğunca namazdan önce abdest almak gibi tedbirlerle esneme engellemeye çalışılmalıdır.

🔸 Hiçbir şekilde esnemek engellenemiyorsa ağız açılmadan ve ses çıkarmadan elinin tersiyle kapatılmalıdır.

Namaz sureleri sırası...

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN