Arama

Tevhid, tevekkül ve imtihan: Hz. İbrahim

Hz. İbrahim, Kur'an-ı Kerim'de kendisinden en çok söz edilen ülü'l-azm peygamberlerdendir. Tüm peygamberler gibi o da çeşitli imtihanlara maruz kalmıştı. Başta babası olmak üzere kavmini hak dine davet etmiş, ateşe atılmış, kavmini putperestlikten vazgeçiremeyince göç etmek zorunda kalmış, evladı ile imtihan olmuştu. Oğlu Hz. İsmail ile Kabe'yi inşa eden Hz. İbrahim, kendi zürriyetinden Allah'a itaat eden bir ümmet çıkması için dua etmiş; nitekim Peygamberimiz hadis-i şerifinde şöyle buyurmuştu: "Ben babam İbrahim'in duası, kardeşim İsa'nın müjdesi ve annemin rüyasıyım."

  • 7
  • 10
OĞLUNU KURBAN ETMEKLE İMTİHAN OLMUŞTU
OĞLUNU KURBAN ETMEKLE İMTİHAN OLMUŞTU

Hâcer ile İsmâil'i Mekke'nin bulunduğu yere bırakan ve kendisi Filistin'de yaşayan Hz. İbrahim, ilk çocuğu koşar çağa gelince onu kurban etmekle imtihan edilir. Hz. İbrahim bu imtihanı başarır ve mükâfat olarak geriden gelecekler arasında ismi ebedîleştirilir. Hz. İbrahim zaman zaman Mekke'deki Hâcer'i ve İsmâil'i ziyaret eder. Bazı rivayetlere göre Hz. İbrahim Filistin'den Mekke'ye üç defa gitmiştir.

İlk seyahatini Allah'ın buyruğu üzerine burakla yapmış, onları bugünkü Beytullah'ın bulunduğu yere bırakmıştır. Ailesini ziyaret için Mekke'ye ikinci defa gittiğinde Hâcer'in vefat ettiğini öğrenmiş, İsmâil'i de görememiştir. Kâbe'nin temellerinin yükseltilmesi emrini aldığında üçüncü defa Mekke'ye gitmiş ve oğlu İsmâil ile birlikte Beytülharâm'ı bina etmiş ve haccı ilân etmekle görevlendirilmiştir.

Peygamberlerin Kur'an'da geçen duaları

  • 8
  • 10
PEYGAMBERİMİZE EN ÇOK BENZEYEN İNSANDI
PEYGAMBERİMİZE EN ÇOK BENZEYEN İNSANDI

Kur'an-ı Kerim'de Hz. İbrahim'in şahsiyet özellikleri, manevî ve ahlakî nitelikleri hakkında geniş bilgi verilir. Buna göre Hz. İbrahim Hz. Nuh'un milletindendir, inananların babası, Allah'ın dostudur. Kendisine göklerin ve yerin melekûtu gösterilmiş, rabbinin emrettiği yere hicret etmiştir. Onun soyuna da peygamberlik ve kitap verilmiştir.

Allah tarafından birtakım kelimelerle sınanan Hz. İbrahim imtihandan başarıyla çıkmış, bu sayede insanlara önder (imam) yapılmıştır. Hz. İbrahim soyundan da önderler yapması için Allah'a niyazda bulunmuş, fakat ilâhî ahdin zalimleri kapsamadığı bildirilmiştir.

  • 9
  • 10
OĞLU HZ. İSMAİL İLE KÂBE’Yİ İNŞA ETMİŞTİ
OĞLU HZ. İSMAİL İLE KÂBE’Yİ İNŞA ETMİŞTİ

Allah tarafından Beytullah'ın yeri bildirildikten sonra Hz. İbrahim, oğlu İsmâil ile beraber Beytullah'ın temellerini yükseltmiş ve bir olan Allah'a adanan ilk mabed olarak Kâbe inşa edilmiş, Hz. İbrahim'den insanlar arasında haccı ilân etmesi, Beytullah'ı temiz tutması istenmiş, böylece bu kutsal mekân bütün Müslümanlar için hac yeri ve kıble yapılmıştır.

Beytullah'ın bulunduğu Mekke için dua eden Hz. İbrahim Mekke'nin emin bir şehir olmasını dilemiş, bölgeyi "haram" (kutsal) ilân ederek orada kan dökülmesini ve dışarıda câiz olan diğer bazı işlerin yapılmasını yasaklamıştır.

  • 10
  • 10
‘BEN BABAM İBRAHİM’İN DUASI, KARDEŞİM İSA’NIN MÜJDESİYİM’
‘BEN BABAM İBRAHİM’İN DUASI, KARDEŞİM İSA’NIN MÜJDESİYİM’

Nitekim Hz. İsmâil'in neslinden daha başka peygamber de gelmemiştir. "Ben babam İbrâhim'in duası, kardeşim Îsâ'nın müjdesi ve annemin rüyasıyım" hadisi de buna işaret eder.

Hz. İbrahim'in bu duasına şükran nişânesi olmak üzere Müslümanlara namazlarda "salli ve bârik" dualarını okumaları öğütlenmiştir. Kur'an'da "Yahudi yahut Hristiyan olun ki doğru yolu bulasınız" diyen Yahudi ve Hristiyanlara karşı Müslümanlardan, "Hayır, biz Hanîf olan İbrâhim'in dinine uyarız; o müşriklerden değildi" demeleri istenmektedir.

Peygamberlerin gündelik hayatta yaptıkları meslekler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN