Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • Tolstoy’un Peygamberimize hayranlığını anlattığı eserden alıntılar

Tolstoy’un Peygamberimize hayranlığını anlattığı eserden alıntılar

Edebiyat dünyasının büyük yazarlarından Tolstoy, yaşamının son yıllarında toplum, sanat ve din konularında eserler verdi. Onun en dikkat çeken eseri ise Hz. Muhammed'in (sav) hadislerini derlediği risalesi oldu. Tolstoy, 1908 yılında Abdullah el Sühreverdi'nin Hindistan'da basılmış olan "Hz. Muhammed'in Hadisleri" kitabını okudu. Okuduğu hadislerden bir risale oluşturdu. Tolstoy daha çok, Allah inancı, fakirlik, eşitlik, ölüm ve iyi insan olma gibi konuları içeren hadisleri topladı. Sizler için Tolstoy'un Hz. Muhammed risalesinde yer alan hadisleri derledik.

Çok fazla yiyip içerek kendi kalbinize yüklenmeyin.

(Dârimî, Vesâyâ 1)

Birçok isimle mektuplaştığı gibi Mısır'ın tanınmış âlimi Muhammed Abduh'la da mektuplaştı. Abduh, Tolstoy'a yazdığı mektupta onun kabiliyeti ve zekasını övüp Mısır'daki etkisinin gittikçe arttığından bahsetti.

Tolstoy Turgenyev'i neden düelloya çağırdı?

Sizden biriniz, kendisi için arzu edip istediği şeyi, din kardeşi için de arzu edip istemedikçe, gerçek anlamda iman etmiş olmaz.

(Buhârî, Îmân 7; Müslim, Îmân 71-72)

Tolstoy, Mısırlı alime minnettar kaldığını belirtti. Tolstoy'un Hz. Muhammed ve İslam'dan olumlu anlamda etkilendiği yazdığı mektuplarda belliydi.

Ölüm kişinin dostuna, sevgilisine Allah'a kavuşmasıdır.

Buhârî, Rikâk 41

Tolstoy, 1908 yılında Abdullah el Sühreverdi'nin Hindistan'da basılmış olan "Hz. Muhammed'in Hadisleri" kitabını okudu. Okuduğu hadislerden bir risale oluşturdu.

Tolstoy'un İtiraflarım kitabından 25 alıntı

İşçinin hakkını alnının teri kurumadan veriniz

İbn Mace, Ruhun 4

Tolstoy, bu risale ile Rus okurlarını, Hz. Muhammed'in (sav) hadisleriyle tanıştırdı. Hadislerden seçtiği konularda fakirlik ve eşitlik gibi kavramları esas aldı.

Allah, merhametli olanlara rahmetle muamele eder. Öyleyse, sizler yeryüzündekilere karşı merhametli olun ki, semâda bulunanlar da size rahmet etsinler. Rahim (akrabalık bağı) Rahmân'dan bir bağdır. Kim bunu korursa Allah onunla (rahmet bağı) kurar, kim de koparırsa, Allah da ondan (rahmet bağını) koparır."

Ebû Dâvûd, Edeb 58; Tirmizî, Birr 16

Tolstoy bu risalede, gerçek adalet ve eşitliğin gerçek kardeşlik ve fedakarlığın yerinin İslam olduğu, hatta insana saygı ve sevginin ve daha ötesinin de, yerinin İslam olduğunu vurgulamak istedi.

Tolstoy'un Hacı Murat kitabından 20 alıntı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN