Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • Tolstoy’un Peygamberimize hayranlığını anlattığı eserden alıntılar

Tolstoy’un Peygamberimize hayranlığını anlattığı eserden alıntılar

Edebiyat dünyasının büyük yazarlarından Tolstoy, yaşamının son yıllarında toplum, sanat ve din konularında eserler verdi. Onun en dikkat çeken eseri ise Hz. Muhammed'in (sav) hadislerini derlediği risalesi oldu. Tolstoy, 1908 yılında Abdullah el Sühreverdi'nin Hindistan'da basılmış olan "Hz. Muhammed'in Hadisleri" kitabını okudu. Okuduğu hadislerden bir risale oluşturdu. Tolstoy daha çok, Allah inancı, fakirlik, eşitlik, ölüm ve iyi insan olma gibi konuları içeren hadisleri topladı. Sizler için Tolstoy'un Hz. Muhammed risalesinde yer alan hadisleri derledik.

Allah, merhametli olanlara rahmetle muamele eder. Öyleyse, sizler yeryüzündekilere karşı merhametli olun ki, semâda bulunanlar da size rahmet etsinler. Rahim (akrabalık bağı) Rahmân'dan bir bağdır. Kim bunu korursa Allah onunla (rahmet bağı) kurar, kim de koparırsa, Allah da ondan (rahmet bağını) koparır."

Ebû Dâvûd, Edeb 58; Tirmizî, Birr 16

Tolstoy bu risalede, gerçek adalet ve eşitliğin gerçek kardeşlik ve fedakarlığın yerinin İslam olduğu, hatta insana saygı ve sevginin ve daha ötesinin de, yerinin İslam olduğunu vurgulamak istedi.

Tolstoy'un Hacı Murat kitabından 20 alıntı

  • 10
  • 15

Kim Allah'ın yarattıklarına karşı merhametli olursa, Allah da ona merhametli olur. İnsanların iyilik ve kötülüklerine bakmayarak onlara iyilik et. Başkalarına iyilik yap ki kötülüklerine engel olasın.

Tirmizî, Birr 16

Tolstoy bu risalesinde, Peygamber Efendimize dair şöyle bir itirafta bulunur: "Bunu söylemek ne kadar tuhaf olsa da benim için Muhammedilik, Haça tapmaktan (Hıristiyanlıktan) mukayese edilemeyecek kadar yüksekte duruyor. Eğer insan, seçme hakkına sahip olsaydı, aklı başında olan her insan, şüphe ve tereddüt etmeden Muhammediliği, tek Allah'ı ve onun peygamberini kabul ederdi."

  • 11
  • 15

Herkesin ameli, onun davranışlarındaki niyetine göre değerlendirilir. (Ameller niyetlere göredir.

Buhârî, Bed'ü'l-vahy 1, îmân 41, Nikâh 5, Menâkıbu'l-ensâr 45, İtk 6, Eymân 23, Hiyel 1; Müslim, İmaret 155

Tolstoy kitabını, Peygamber Efendimizin hadislerini, İslam dinine olan hayranlığını anlatan kendi yorumlarını da ekleyerek oluşturdu. Ünlü Rus kalemin toplum içinde önemli bir yeri vardı. Onun Müslüman olması, Rus toplumu içinde İslam'a dair güçlü bir akım başlatabileceğini bilindiğinden Rus istihbarat birimleri tarafından gizli tutmaya, unutturmaya ve basılmasını engellemeye çalışıyordu.

Bir soyun ortak kurucuları: Tolstoy ve Ahmed Arif

  • 12
  • 15

Cehennem, nefse hoş gelen şeylerle kuşatılmış; cennet ise, nefsin istemediği şeylerle çepeçevre sarılmıştır.

Buhari Rikak 28

Tolstoy'un bu risalesi 1978 yılında ilk defa olarak Azerbaycan basınında Azeri Türkçesinde ve Rus dilinde yayınlanır.

  • 13
  • 15

Kim bir hayır işlerse, ona onun on misli vardır veya daha da artırırım. Kim bir kötülük işlerse, ona da onun misli vardır. Ya da tamamen affederim. Kim bana bir karış yaklaşırsa, ben ona bir arşın yaklaşırım; kim bana bir arşın yaklaşırsa, ben ona bir kulaç yaklaşırım. Kim bana yürüyerek gelirse, ben ona koşarak varırım. Kim bana hiçbir şeyi ortak koşmamak şartıyla dünya dolusu günahla gelirse, ben kendisini o kadar mağfiretle karşılarım.

Müslim, Zikir 22

Tolstoy'un, "Hz Muhammed" kitabını Rusçadan Azericeye çeviren Prof. Dr. Telman Hurşidoğlu Aliyev kitapta bir Arap'la evlenip İslam'ı kabul etmiş Valeriya Porohova isimli Rus bir kadının anılarına da yer verir. On bir yıl eşiyle Suudi Arabistan'da yaşayan Bayan Porohova, Kur'an-ı Kerim'i Rusçaya tercüme etti.

Tolstoy'un mektup arkadaşı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN