Arama

Tüm hayırları tüketen kötülük: Haset

Kişinin kendisinden başkasında bulunan nesne, eşya ve imkanları kıskanması olarak bilinen haset, kalbin hastalıklarından bir hastalıktır. Haset insanı içten içe çürüterek dini ve sosyal yaşantısını ilk elden etkiler. Hasetten kurtulmanın yolu ise İslamiyet'e sımsıkı sarılmak ve Allah Teala'nın hoşuna giden amellerde bulunmaktır.

📍 İbn Mes'ud (RA) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Şu iki kişi dışında hiç kimseye gıbta etmek caiz değildir: Biri, Allah'ın kendisine verdiği hikmetle hükmeden ve bunu başkasına da öğreten hikmet sahibi kimse. Diğeri de Allah'ın kendisine verdiği malı hak yolda sarfeden zengin kimse."

(Buhari, İlim 15 / Müslim, Salatu'l Musafirin)

Efendimizin (SAV) hadislerini Riyazüs Salihin'den okumak için tıklayın

▫ Burada kastedilen mana gıptadır. Gıpta etmek olumlu haset olarak anlaşılabileceği gibi olumlu, müspet bir özelliği elde edilen yapılan kalbi istek olarak da anlaşılabilir.

Mutaffifin suresinden Müslümanlara öğütler

Haset duygusunu yok etmek ve yahut kontrol altına etmek nefsin tezkiye ve terbiyesine bağlıdır. Kişinin bunun dışındaki tüm çabaları nefis karşısında sönük kalır.

Düşmanlık, kinlenmek, kıskançlık, tutku, bağımlı olmak, çirkinlik gibi sebepler haset duygusunun temelinde bulunur. İnsan bu duygulara uyarak başkalarına haset eder.

Allah'ın oruç ibadetine yüklediği 6 hikmet

▫ Ebu Hüreyre (RA) anlatıyor: "Resululah (SAV) buyurdular ki: "Hasedden kaçının. Çünkü o, ateşin odunu -râvi dedi ki: Veya kuru otu- yiyip tükettiği gibi, bütün hayırları yer tüketir."

(Ebu Davud, Edeb 52)

Efendimizin (SAV) hadislerini Riyazüs Salihin'den okumak için tıklayın

▫ Hadis-i şeriften anlaşılacağı üzere yapmak zor, yıkmak ise kolaydır. Mümin hayatı boyunca iyi, salih ameller biriktirse de kibir, gurur ve haset gibi kötü huylar onu yok edebilir.

Allah'ın yasakladığı huy: Kibir

Hased evvela haside zarar verir. Zamanla kıskanmak ve haset etmeden öteye geçmek isteyen kişi gözünü diktiği eşyaya, nesneye elini uzatmak ister. Bu artık dizginlenemeyen nefisin insanı ele geçirmesidir.

Hasid ne demek?

Hased eden kimse anlamına gelir.

▫ Haset eden kimse haset ettiği şeyi ele geçirmek istediğinde tüm hilelere ve ahlaksızlıklara başvurabilecek derecede gözü kara bir durumda olur. Bu duygu beslenmeyerek yok edilmesi gereken bir hastalığı ifade eder.

Efendimizin dilinden tükenmeyen hazine: Kanaat

▫ Hz. Zübeyr (RA) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Size ümem-i kadime hastalığı sirayet etti: Bu, hased ve buğzdur. Bu kazıyıcıdır. Bilesiniz; kazıyıcı derken saçı kazır demiyorum. O dini kazıyıcıdır. Nefsimi kudret elinde tutan Zât-ı Zülcelâl'e yemin ederim, sizler iman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. Birbirinizi sevmeye yardımcı olacak şeyi haber vereyim mi: Aranızda selâmı yaygınlaştırın."

(Tirmizi, Sıfatu'l-Kıyame)

Efendimizin (SAV) hadislerini Riyazüs Salihin'den okumak için tıklayın

▫ Eski ümmetlerin hastalıklardan olan haset, Hz. Peygamber (SAV) tarafından dini kazıyan gibi ağır bir ithamla ifade edilir. Selam gibi toplumsal misyonu önde olan hasletlerin yaygınlaştırılması hasetin bir nebze kontrol altında tutulması için tavsiye edilir.

Allah Teala'nın insanlığa lütfu: Nimet

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN