Arama

Tüm hayırları tüketen kötülük: Haset

Kişinin kendisinden başkasında bulunan nesne, eşya ve imkanları kıskanması olarak bilinen haset, kalbin hastalıklarından bir hastalıktır. Haset insanı içten içe çürüterek dini ve sosyal yaşantısını ilk elden etkiler. Hasetten kurtulmanın yolu ise İslamiyet'e sımsıkı sarılmak ve Allah Teala'nın hoşuna giden amellerde bulunmaktır.

▫ Ebu Hüreyre (RA) anlatıyor: "Resululah (SAV) buyurdular ki: "Hasedden kaçının. Çünkü o, ateşin odunu -râvi dedi ki: Veya kuru otu- yiyip tükettiği gibi, bütün hayırları yer tüketir."

(Ebu Davud, Edeb 52)

Efendimizin (SAV) hadislerini Riyazüs Salihin'den okumak için tıklayın

▫ Hadis-i şeriften anlaşılacağı üzere yapmak zor, yıkmak ise kolaydır. Mümin hayatı boyunca iyi, salih ameller biriktirse de kibir, gurur ve haset gibi kötü huylar onu yok edebilir.

Allah'ın yasakladığı huy: Kibir

Hased evvela haside zarar verir. Zamanla kıskanmak ve haset etmeden öteye geçmek isteyen kişi gözünü diktiği eşyaya, nesneye elini uzatmak ister. Bu artık dizginlenemeyen nefisin insanı ele geçirmesidir.

Hasid ne demek?

Hased eden kimse anlamına gelir.

▫ Haset eden kimse haset ettiği şeyi ele geçirmek istediğinde tüm hilelere ve ahlaksızlıklara başvurabilecek derecede gözü kara bir durumda olur. Bu duygu beslenmeyerek yok edilmesi gereken bir hastalığı ifade eder.

Efendimizin dilinden tükenmeyen hazine: Kanaat

▫ Hz. Zübeyr (RA) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Size ümem-i kadime hastalığı sirayet etti: Bu, hased ve buğzdur. Bu kazıyıcıdır. Bilesiniz; kazıyıcı derken saçı kazır demiyorum. O dini kazıyıcıdır. Nefsimi kudret elinde tutan Zât-ı Zülcelâl'e yemin ederim, sizler iman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. Birbirinizi sevmeye yardımcı olacak şeyi haber vereyim mi: Aranızda selâmı yaygınlaştırın."

(Tirmizi, Sıfatu'l-Kıyame)

Efendimizin (SAV) hadislerini Riyazüs Salihin'den okumak için tıklayın

▫ Eski ümmetlerin hastalıklardan olan haset, Hz. Peygamber (SAV) tarafından dini kazıyan gibi ağır bir ithamla ifade edilir. Selam gibi toplumsal misyonu önde olan hasletlerin yaygınlaştırılması hasetin bir nebze kontrol altında tutulması için tavsiye edilir.

Allah Teala'nın insanlığa lütfu: Nimet

▫ Hasetin alt metninde çekememek yatar. Kişi hoşuna giden bir güzelliği yahut nesneyi onun olsun istese de istemese de karşısındakinin bu hakka sahip olmasını çekemez.

▫ Temelde haset eden kimse, beğendiği şeyin kendisinde olmamasını değil karşı tarafta olmamasını ister. Yani sahip olmadığı bir özelliği başkasında da istemeyerek başkası adına büyük bir kötülük yapmış olur.

İslam mimarisinde şadırvan

İbn Ömer (RA) anlatıyor: "İki kişiye karşı hased caizdir: Birincisi o kimsedir ki, Allah kendisine Kur'ân-ı Kerim'i nasib etmiştir, o da onu, gece ve gündüz boyu ikame eder. İkincisi de o kimsedir ki, Allah Teâla ona mal vermiştir de o da gece ve gündüz (hak yolda) infak eder."

(Buhari, Fedailu'l-Kur'an 20 / Müslim, Müsafirin 266 / Tirmizi, Birr 24)

Efendimizin (SAV) hadislerini Riyazüs Salihin'den okumak için tıklayın

▫ Burada dikkat edilmesi gereken mesele Kur'an-ı Kerim'e gösterilen düşkünlük ve infaktır. Allah için vermek anlamına gelen infak, malın kalpte yer etmemesini ifade eder. Hak Teala'nın kelamı olan Kur'an-ı Kerim ise bol bol okunması ve üzerine düşünülmesi gereken yegane kitaptır.

Nesilleri ihya eden alimler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN