Türk diyarlarındaki mevlid yansımaları
Müslüman coğrafyalardan olan Kafkasya ve Türkistan bölgeleri, bir dönem SSCB'nin kısıtlamalarına maruz kalsalar da İslam'ı yaşamaktan ve yaymaktan hiçbir zaman vazgeçmemişlerdir. Bu inancın ve bağlılığın kaynağı şüphesiz Peygamberimiz Hz. Muhammed'e (SAV) duyulan derin sevgidir. İşte bu sevgi, Türk diyarlarında birbirinden güzel mevlidlerin kaleme alınmasına vesile olmuştur...
Giriş Tarihi: 26.09.2023
15:15
Güncelleme Tarihi: 14.09.2024
08:35
KARAÇAY - MALKAR EDEBİYATINDA MEVLİD
◾ Karaçay-Malkar Türkçesinde mevlide dair ilk buluntular, Kazım Möçü'nün kaleme aldığı İyman - İslam adlı eserinde rastlanır. Peygamber Efendimizin (SAV) doğumu, miracı ve vefatı bu yapıtta detaylı bir şekilde anlatılmaktadır.
◾ Karaçay edebiyatının önemli temsilcilerinden İsmail Akbay ise Süleyman Çelebi'nin Mevlid-i Şerif eserini yeniden yorumlayıp Karaçay - Malkar Türkçesine başarılı bir şekilde aktarır.
İsmail Akbay kimdir?
1874'te Kafkasya'nın Karaçay köylerinden biri olan Ogarı Teberdi'de dünyaya gelen İsmail Akbay, Karaçay - Malkar edebiyatının temellerini atan aydın kimselerden biridir.
İSMAİL AKBAY - ZİKİRLE MAVLUD
◾ Süleyman Çelebi'nin bu eseri SSBC'nin halka baskı uyguladığı dönemde, bazı alimler tarafından unutulmaması adına ezberlenmiştir. Daha sonra Kiril alfabesiyle Zikirle Mavlud ismiyle yayımlanmıştır. Bu eserin ilk beyiti şöyledir:
➡ Müslimanla, aytayım / Siz mavlutha tırvfulagız / Paygambarnı haparın / Başdan-ayak annılagtz
➡ Müslümanlar, söyleyim / Siz mevlidi dinleyin Peygamberin hikayesini Baştan sona anlayın
Süleyman Çelebi kimdir?
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Bursa'da Ulu Camiî imamı, mutasavvıf, tek eseri olan Süleyman Çelebi, Türkçe kaleme aldığı mevlidlerin ilki ve en meşhuru olan Vesîletü'n- Necât'ın yazarıdır.
Peygamber sevgisiyle hafızalara kazınan isim: Süleyman Çelebi
KUMUK EDEBİYATINDA MEVLİD
◾ Kafkasya'da yaşayan Türk topluluklarından biri de Kumuk Türkleridir. Kıpçak dil özelliklerine sahip olan bu lehçe, Kumuk Türkçesi kapsamında Türk - İslam edebiyatına önemli katkıları bulunmaktadır.
◾ Azerbaycan Türkçesine oldukça benzeyen bu lehçenin yazılı edebiyatı, Kafkasya'daki diğer topluluklar gibi 19. yüzyılda gelişmeye başlar.
◾ Kumuk edebiyatının başlıca mevlidhanları ve yapıtları şöyledir: Abusupyan Akayev (Acem Mevlidi), Nuhay Batırmırzayev (Mevlid) Abdurreşid Arslanmurzayev (Mirac), İbrahim Mugammataliyev (Kirabu Can Rasul).
Mevlidhan ne demektir?
Arapça kökenli mevlid kelimesinden türeyen mevlidhan, "mevlid okuyan kimselere" verilen isimdir.
Abusuphan Akayev kimdir?
1872-1931 yılları arasında Kumukya'da dünyaya gelen alim, sanatçı, şair, gazateci ve eğitimci bir kimsedir.
ABUSUPYAN AKAYEV - ACEM MEVLİDİ
◾ Kumuk halk edebiyatının öncülerinden olan Abusuphan Akayev; fıkıhtan hadise, tecvidden kelama pek çok İslami alanda çalışmalar yapmış bir alimdir . Aşağıda Akayev'in, Kumuk mevlid geleneğinin en önemli örneklerinden biri olan Acem Mevlidi'nden bir kısım yer almaktadır.
➡ Allag'a maktab etip / Başlaylık söylemege / Boluşluk dalap etip / Mevlidni küylemege
➡ Allah'ı anarak / Başlıyoruz söylemeye / Bolluk bereket dileyip / Mevlidi okumaya (söylemeye)
Küylemek ne demek?
Küylemek fiili cümle içinde durumuna göre anlamı değişen bir sözcüktür. Asıl anlamı yanmak olan fiil, yukarıdaki mevlidin içinde söylemek ve okumak manalarını karşılar.
Peygamber sevgisine örnek: Kaside-i Bürde
ÖZBEKİSTAN'DA MEVLİD GELENEĞİ
◾ Özbekistan, Türk-İslam alemi için oldukça ehemmiyet gösterilen bir ülkedir. Günümüze kadar Semerkant, Buhara ve Hive ilmin ve bilimin merkezi olmuştur.
◾ Özbek diyarı; Farabi, İbn-i Sina, Harezmi, Biruni gibi önemli bilim insanları ve alimlerin yetiştirildiği bir memlekettir. İslam'ın hakim olduğu bu coğrafyada mevlid geleneği de yaşatılmaktadır.
◾ Özbek Türkçesinde; Yusuf Köpeyoğlu, Şadi Cangiroğlu ve Halveti/ Hîlveti gibi önemli isimler mevlidler kaleme almışlardır. Bu minvalde Özbekistan'da önemli mevlidhanların ve mevlidlerin sayısının da fazla olduğunu söyleyebiliriz.