Türkistan’ın gözbebeği 10 cami
Türkistan coğrafyası ile olan kardeşlik bağımız köklü bir geçmişe dayanır. Yüzyıllar boyunca hem aynı milletten hem de din kardeşi olduğumuz bu topraklar üzerine birbirinden kıymetli yapılar inşa edildi. Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Doğu Türkistan, Başkurdistan, Türkmenistan ve Tataristan devletlerindeki camiler, görenleri derinden etkiliyor. Sizler için, kadim Türkistan'daki 10 camiyi araştırdık.
Giriş Tarihi: 20.09.2022
09:53
Güncelleme Tarihi: 09.08.2024
13:50
📍 Bolo Havuz Camii, Özbekistan
💠 Özbekistan'ın Buhara kentinde bulunan tarihi bir eser olan Bolo Houz Camii ,1712 yılında yapılır. Buhara kentinin önemli yapılarından biri olan Ark Kalesi'nin karşısında inşa edilir. 1920'li yıllara kadar "Cuma Camii" olarak anılır.
💠 Girişteki son cemaat yerinin çatısını ayakta tutan işlemeli 20 ahşap sütun, 1917 yılında ilave edilir.Külliye, ana cami, minare ve havuzu içeren kompleks yapı 18. yüzyılda inşa edilir.
💠 Hükümdarların ziyaretleri için özel olarak yapılan cami, hem zarif hem de görkemli tasarımı ile ziyaretçileri kendine hayran bırakır.
💠 Özbekistan'ın Buhara şehrinde yer alan "Bolo Hauz Mosque" eşsiz mimari tasarımı sayesinde turistlerin vazgeçilmez uğrak noktalarından biridir. Orta Asya'da yaşanan su kıtlıklarından dolayı halk içme suyu hizmeti veren göletler yapılır.
Dünyanın en güzel cami minareleri
💠 Bolo Hauz Camii önünde yer alan küçük havuz kıtlık döneminde kullanılmasını amaçlanır. Durgun suyun virüs yaydığı düşünülen Sovyet zamanında havuz boşaltılsa da günümüzde havuz hala su doludur.
💠 Cami, görkemli bir şekilde inşa edilir. Caminin tavanına bağlı 20 sütun bulunur.Sütunlar ahşap malzeme ile yapılır ve sanatsal oymalara sahiptir.
💠 Güneşin açısına göre sütunlar kimi zaman havuza yansımaktadır. Bundan dolayı cami halk arasında "Kırk Sütunlu Camii" olarak da anılmaktadır.
İslam mimarisinde şadırvan
📍 Narın Camii, Kırgızistan
💠 Kırgızistan'ın Narın şehrine inşa edilen cami, estetik bir mimari ye sahiptir. Tanrı Dağları'nın arasında yer alan yapı, bölgenin turizmi açısından büyük önem arz eder. İmam Serahsi Camii olarak da anılan eser, Türkiye tarafından inşa edilen ve yapımı 6 yıl süren Bişkek'teki yeni merkez camidir.
💠 Narın kenti , doğusunda karlı dağ zirveleri, kuzeyinde güneş ve rüzgâr koşullarına göre biçimlenen kırmızı kil tepeleri arasında dar bir vadide yer alır.
💠 Vadinin tam ortasından Kırgızistan'ın en büyük ve en uzun nehri olan Narın nehri geçer. Kırgızlara göre Narın ismi "etli erişte yemeği" anlamına gelir. Narın, Kırgızistan'da nehir kıyısına kurulan tek şehir olarak bilinir.
Şemsi Paşa Camii
📍 Beyaz Camii, Bolgar
💠 Tataristan'a bağlı Bolgar kentinin simgesi olan cami, 21.yüzyılın başlarında inşa edilir. Ak cami yani Beyaz cami, İslâm ülkelerinin birçok dini yapısını andırır.
💠 "Kul Şerif Camii" adıyla da anılan bu yapı; Taç Mahal'in bir benzeridir. Beyaz mermerden inşa edilen kompleks İtalya'dan 1200 ton taş getirilerek tamamlanır.
💠 İslâm dininde insanlar ve hayvanların simgesi yasak olduğundan dolayı duvarlar geleneksel oryantal desenlerle ve Kur'an'dan alıntılarla bezenir.
Tac Mahal
💠 Ak Camii , Tataristan'ın İslâmi izlerinin varlığının kabul edildiği bir yapıdır. 1905'te Orenburg baş imamı Muhammed Meclisi'nden resmi bir heyet ile hac vazifesini gerçekleştirmek için yola çıkar.
💠 Dönüş yolunda Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid , onları İstanbul'a davet eder ve Rus İmparatorluğu Müslümanları'na Hz. Muhammed'in (SAV) sakalından iki kılını verir. İlk başta, iki sakal-i şerif de Ufa'daydı ancak 2015'te bunlardan biri Tataristan'a bağlanır.
İslam sanatının merkezi: Türk ve İslam Eserleri Müzesi