Üç aylar hakkında ayet ve hadisler nelerdir?
Receb, Şaban ve Ramazan aylarından oluşan üç aylar, 2 Şubat Çarşamba günü başlıyor. Rahmet ve mağfiret ayı olan üç aylar, bir yılda bulunan beş mübarek kandil gecesinin dört tanesini içinde barındırır. Peygamber Efendimiz bu aylara önem verir, (sav) "Ya Rabbi, Recep ve Şaban'ı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazan'a eriştir" diye dua ederdi. Peki, üç aylar hakkında ayet ve hadisler nelerdir? Peygamberimiz üç aylarda nasıl dua ederdi? Üç aylar ile ilgili hadisler...
Giriş Tarihi: 02.02.2022
09:26
Güncelleme Tarihi: 02.02.2022
09:37
"Allah'ım, Recep ve Şaban'ı bize mübarek eyle ve bizi Ramazan ayına kavuştur (Ramazan ayını bize mübarek eyle)"
(Ahmed b. Hanbel, Müsned, I/259)
➡ Peygamber Efendimizin (sav) üç ayların başlangıcında bu şekilde dua ettiği rivayet edilir.
İbn Abbâs şöyle rivayet eder: "Rasûlullah (sav), receb ayında oruç tutmaya başladığında biz, "bir daha oruç tutmayı bırakmaz; oruç tutmadığında da artık bir daha oruç tutmaya başlamaz" diye tahmin ederdik."
(Müslim, Sıyâm, 179)
➡Üç aylarda yerine getirilmesi gelenek halini almış nafile ibadetlerden biri oruçtur. Recep ve Şaban aylarının tamamının oruçlu geçirilerek Ramazan'la birleştirilmesi "üç aylar orucu" şeklinde adlandırılır. Ramazan ayında kasten bozulan oruçtan dolayı yerine getirilmesi gereken iki aylık kefaret orucunun Recep ve Şaban aylarında tutularak böylece üç ayların oruçlu geçirildiği de görülmektedir.
➡Allah Resulü (sav), üç aylarda çokça oruç tutardı. Fakat Ramazan ayı haricinde hiçbir ayı tamamen oruçlu geçirmezdi.
*İbn Abbâs kimdir?
Peygamber Efendimizin amcasının oğlu olan Abdullah bin Abbas, aynı zamanda İbn Abbas olarak da bilinirdi. Hz. Peygamber'in "Allah'ım! Onu dinde fakih (fıkıh âlimi) kıl. Kitabın açıklamasını ona öğret." duasına nail olan İbn Abbas, tefsir ve fıkıh ilimlerinin kurucularından biri olarak kabul edilirdi.
Nesâî'de geçen bir rivayette Üsâme b. Zeyd (ra) şöyle demiştir: "Resulullah (sav), Şaban ayında tuttuğu orucu hiçbir ayda tutmadı. Kendisine, "Ya Resulallah! Senin, Şaban ayında tuttuğun orucu başka bir ayda tutmadığını gördüm" dedim. Şöyle buyurdu: "Şaban, Receb ile Ramazan arasında insanların gafil bulunduğu ve amellerin, alemlerin Rabbi olan Allah azze ve celleye yükseldiği aydır. Ben de amelimin (Allah Teala'ya) oruçlu olduğum halde yükselmesini seviyorum."
en- Nesâî', "Sıyâm",70
*Nesâî kimdir?
Büyük hadis ve fıkıh aliminin ismi Ahmed bin Şuayb bin Ali bin Sinân bin Bahr bin Dinar'dır. İmam-ı Nesâî adıyla meşhurdur. Hadis dinleyip yazmak için pek çok İslâm beldesini dolaşmıştır.
*Üsâme b. Zeyd kimdir?
Peygamberimizin "Allah ve Resulünü seven Üsame'yi sevsin!" iltifatına mazhar olan Üsame bin Zeyd, henüz on sekiz yaşında iken sahabenin ileri gelenlerinin bulunduğu orduya komutan tayin edildi. Peygamber Efendimizin terbiyesiyle yetişen Üsame, ömrünün 20 yılını onun yakınında geçirerek ailenin bir ferdi oldu.
Hz. Aişe (ra), Peygamber Efendimizin (sav) Berat gecesi kıldığı namazın secdesinde şöyle dua ettiğini nakleder: "Allah'ım! Gazabından rızana sığınıyorum. Cezandan affına sığınıyorum. Allah'ım! Sen'den yine sana iltica ediyorum. Sana yaptığım senâyı (övgüyü), senin kendine yaptığın senâ ölçüsünde yapmaktan âciz olduğumu itiraf ederim. Sen'in komşuluğun ve yakınlığın azizliktir. Sen'in senâ ve övülmen yücedir. Sen'in ordun mağlup edilemez. Sen, vaat ettiğin şeyde, vaadinden dönmezsin. Sen'den başka ilah, senden başka mabud yoktur."
(Müslim, salât, 222)
*Hz. Aişe kimdir?
Hz. Aişe, müminlerin annesi, Peygamberimizin eşi ve ilk Müslümanlardan Hz. Ebu Bekir'in kızıdır. İslam ilmine katkısı ile bilinir. Kur'an'ı ve sünneti en iyi bilen, anlayan ve aktaranlardan olan Hz. Aişe, hem babasından hem de Resul-i Ekrem'den İslam hakkında pek çok şey öğrenmiş; hafızasında tutmuş ve bunları Müslümanlara aktarmıştır.