Arama

Üç aylar hakkında bilgi… Üç ayların isimleri…

Müslümanlar olarak heyecanla beklediğimiz manevi yenilenme ve arınma mevsimi üç aylar, 13 Şubat 2021 Cumartesi itibariyle başlıyor. Recep, Şaban ve Ramazan aylarını kapsayan bu mübarek zamanları bol ibadetle geçirmek gerekiyor. İslam'da mübarek kabul edilen Regaib, Miraç, Berat ve Kadir geceleri de üç aylarda yer alıyor. Faziletleri bol olan üç aylarda kaza ve nafile namazların kılınması, oruç tutulması ve tövbe edilmesi tavsiye ediliyor. İşte, üç aylar hakkında bilgi… Üç ayların isimleri…

  • 4
  • 20
RAMAZAN
RAMAZAN

Ramazan ayı, hicrî yılın 9. ayıdır. "Günün çok sıcak olması, güneşin kum ve taşları çok ısıtması, kızgın yerde yalınayak yürümekle ayakların yanması" anlamlarındaki ramad masdarından veya "güneşin güçlü ısısından çok fazla kızmış yer" mânasındaki ramdâ' kelimesinden türediği düşünülmektedir.

🔸

Allah'ın oruç tutmayı farz kıldığı bu ay, üç ayların sonuncusudur. "Bin aydan hayırlı gece" olarak müjdelenen Kadir Gecesi, Ramazan ayı içinde yer alır.

  • 5
  • 20
HARAM AYLAR
HARAM AYLAR

Haram Aylar, savaşmanın haram sayıldığı dört aydır. Zilkade, Zilhicce, Muharrem, Receb'den oluşur.

🔸

Cahiliye devri Arapları, kamerî esasa göre tespit ettikleri yılın 12 ayını 4 haram ay ve Safer, Rebîülevvel, Rebîülâhir, Cemâziyelevvel, Cemâziyelâhir, Şâban, Ramazan, Şevvalden oluşan 8 "olağan ay" olarak ikiye ayırmışlardır.

📌 Üç aylarda yapılması gereken ibadetler nelerdir? Üç aylarda çekilecek tesbihler...

  • 6
  • 20
REGAİB GECESİ
REGAİB GECESİ

Regaib Gecesi, Receb ayının ilk cuma gecesidir. "Kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış" manasına gelen ragîbenin çoğuludur.

🔸

Hadis ve fıkıh literatüründe "bol sevap ve mükâfat, faziletli amel", özellikle Mâlikî fıkıh kaynaklarında sünnetin mukabili olarak "müstehap, nâfile ibadet" mânalarında kullanıldığı gibi hicrî takvime göre yedinci ay olan Receb'in ilk perşembesini Cuma'ya bağlayan geceye ad olmuştur.

  • 7
  • 20
BERAT GECESİ
BERAT GECESİ

Berat Gecesi, Şaban ayının 15'nci gecesidir. Arapça berâe/berâet kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir. Berâet, "iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğünün bulunmaması" manasına gelir.

🔸

Şâbanın on beşinci gecesinde Müslümanların Allah'ın affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye Berat gecesi denmiştir.

  • 8
  • 20
KADİR GECESİ
KADİR GECESİ

Kadir Gecesi, "bin aydan hayırlı gece" olarak müjdelenen, Kur'an-ı Kerim'in indirildiği mübarek gecedir. Kelime anlamı "hüküm, şeref, güç, yücelik" gibi manalara gelir.

🔸

İslam kültüründe "leyletü'l-Kadr" şeklinde kullanılır. Aynı adı taşıyan 97. sure bu gecenin fazileti hakkında nazil olmuştur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN