Üç aylar orucu kaç gün tutulur? Üç aylar orucuna nasıl niyet edilir?
Müslümanların heyecanla beklediği üç aylar, 23 Ocak 2023'te başlayacak. Bu mübarak zaman diliminin manevi iklimden yararlanabilmek için inananlar, günlerini nafile ibadetlerle geçiriyor. Peki, üç aylar orucu ne zaman başlıyor? Üç aylar orucu kaç gün tutulur? Üç aylar orucuna nasıl niyet edilir? Üç aylar orucu nasıl tutulur? Üç aylar orucu nedir?
Giriş Tarihi: 22.01.2023
13:46
Güncelleme Tarihi: 22.01.2023
14:30
Üç aylarda oruç tutmanın hükmü nedir?
◾ Şaban ayında oruçlu geçirdiği günlerin daha fazla olduğu bilinen Efendimiz (sav), Hz. Ayşe'den rivayet edilen bilgilere göre "İnsanların değerini bilemedikleri bu ayda ameller Allah'a arz edilir; ben amellerimin oruçlu iken Allah'a arz edilmesini arzu ediyor ve bu ayda oruç tutuyorum" buyurmuştur.
◾ Resulullah (sav), Ramazan'dan sonra fazileti en bol orucun da Şaban ayında tutulan oruç olduğunu müminlere müjdelemiştir.
Üç aylarda oruç tutmanın fazileti
◾ Ramazan'dan sonra sevabı en bol nafile oruçlar, Recep ve Şaban aylarında tutulan oruçlardır.
◾ Nafile oruç, farz ve vacip olan oruçların haricinde tutulan oruç manasına gelir. Nafile, gerekenin dışında yapılan anlamındadır. Sevabını Allah'tan umarak gerçekleştirilen nafile oruç, mübah sayılan tüm günlerde tutulabilir. Ancak bazı günlerde oruç tutmak daha faziletle görülmüştür.
◾ Sahabelerden Hz. Enes (ra), Şaban ayının faziletine dair Peygamber Efendimizin (sav) hadis-i şerifini şu şekilde aktarmıştır:
◾ Resulullah'a (sav) "Ramazan'dan sonra hangi oruç efdaldir?" diye sorulmuştu, şu cevabı verdi "Ramazan'ı ta'zim için Şaban." Tekrar soruldu "Hangi sadaka efdaldir?" "Ramazan'da verilen!" cevabını verdi.
Üç aylar orucuna nasıl niyet edilir?
◾ Üç aylarda nafile ibadetlere yönelmek, nafile oruç tutmak tavsiye edilen ibadetlerdendir. Nafile oruca nasıl niyet ediliyorsa o şekilde niyet etmek yeterlidir.
◾ Oruca niyet etmek, orucun şartlarından biridir. Niyetsiz oruç, sahih sayılmaz. Kalben niyet etmek yeterli görülmüşse de dil ile niyeti ifade etmek gerekir. Oruç tutmak amacıyla sahura kalkılması da niyet sayılır.
◾ Nafile oruç: Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için nafile oruç tutmaya.
◾ Ramazan orucu: Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için bugünkü Ramazan orucunu tutmaya.
◾ Kaza orucu: Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için en son kazaya kalan Ramazan orucunun kazasını tutmaya.
◾ Kefaret orucu: Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için kefaret orucumu tutmaya.
◾ Adak orucu: Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için üzerime almış olduğum adak orucumu tutmaya.
◾ Peygamber Efendimizin (sav) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu Recep ve Şaban aylarını, "Ramazan'ı karşılamak" olarak değerlendirmek doğru görülmemektedir.
◾ Ramazan'ı karşılama niyeti olmaksızın nafile ibadet amacıyla oruç tutmakta bir sakınca yoktur.