Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • Üç aylar orucu nasıl tutulur? Üç aylar orucu nedir kaç gün tutulmalı?

Üç aylar orucu nasıl tutulur? Üç aylar orucu nedir kaç gün tutulmalı?

İslam alemi için büyük önemi olan üç aylar bugün başladı. Kameri ayların yedincisi olan Recep ayı ile başlayan üç aylar, Şaban ayı ile devam edecek ve mübarek Ramazan ayına kavuşmamıza vesile olacak. Recep ayı ile başlayan 3 ayların hemen ardından ise Regaip Kandili idrak edilecek. Peki, üç aylar orucu nedir? Üç Aylar orucu ne zaman, hangi gün başlıyor? Üç aylar orucu nasıl tutulur? Üç aylar orucuna nasıl niyet edilir? Recep ayının ilk orucuna nasıl niyet edilir?

  • 6
  • 10
ÜÇ AYLAR ORUCU NASIL TUTULUR?
ÜÇ AYLAR ORUCU NASIL TUTULUR?

Hz. Aişe Validemizin bizlere aktardığına göre Efendimiz pek az bir kısmı hariç, Şaban ayını baştan sona oruçlu geçirirdi. Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem, şâban ayında niçin fazla oruç tuttuğu konusunda;

"Şâban, amellerin Allah'a arz edildiği aydır. Ben, oruçlu iken amelimin Allah'a arzedilmesini istiyorum."

"Şâban, ecellerin yazıldığı bir aydır. Ben, oruçlu iken ecelimin tayin edilmiş olmasını istiyorum."

"Şâban, insanların büyük kısmının ramazan ile recep ayları arasında ihmal ettikleri bir aydır. Ben onu ihyâ etmek istiyorum." gibi açıklamalarda da bulunmuştur.

Şaban ayının fazileti hakkında Hz. Enes (radıyallahu anh) şöyle anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): "Ramazandan sonra hangi oruç efdaldir?" diye sorulmuştu, şu cevabı verdi: "Ramazanı ta'zim için Şaban." Tekrar soruldu: "Hangi sadaka efdaldir?" "Ramazanda verilen!" cevabını verdi.

ÜÇ AYLARIN İSLAM'DAKİ YERİ NEDİR? OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

  • 7
  • 10
ÜÇ AYLAR ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR?
ÜÇ AYLAR ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR?

Özellikle Recep ve Şaban ayında nafile oruçlar tutulur, günahların affedilmesi için daha çok namaz kılınır ve tövbe edilir. Recep ve Şaban ayının ardından gelen Ramazan ayı 11 ayın sultanı olarak tüm İslam aleminde heyecanla karşılanır.

İslam'da "üç aylar" orucu diye bir oruç kaynaklarda bulunmamaktadır. Müslüman; Recep ve Şaban aylarında çok oruç tutmalıdır ama onları tamamen oruçlu geçirmek diye bir husus yoktur. Hz. Âişe validemizin ifadesine göre Efendimiz, Ramazan'dan başka hiçbir ayı bütünüyle oruçlu olarak geçirmemiştir. Ramazan'dan sonra en çok oruç tuttuğu ay ise Şaban ayıdır. (Müslim, Sıyam 175, 176).

ÜÇ AYLARDA OKUNACAK DUALARI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

  • 8
  • 10
PEYGAMBERİMİZ ÜÇ AYLARDA NASIL İBADET EDERDİ?
PEYGAMBERİMİZ ÜÇ AYLARDA NASIL İBADET EDERDİ?

Peygamber Efendimiz, mübarek 3 aylara girince; "Allah'ım! Bize Receb ve Şaban'ı mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır." diye dua ederdi. Hz. Aişe validemiz de Rasulullah (s.a.s.)'ın bu aydaki orucu hakkında şöyle demiştir: "Şaban ayındaki kadar çok oruçlu olduğu bir ay görmedim." (Tecrid, VI, 295)

Hz. Peygamberimiz; başka bir hadis-i şeriflerinde ise " Recep Allah'ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır." buyurarak bu ayların manevi feyzine işaret buyurmuşlardır.

Üç ayların tamamını oruçlu geçirmek ise, Hz.Peygamber'in (s.a.) uygulamaları arasında sayılmamıştır. Ramazan-ı Mübarek, zaten farz olan orucun tutulduğu aydır. Üç ayların Ramazan'dan önceki iki ayda tutulan oruçların bir amacı da Ramazan'a ve oruca ruhen hazırlıktır.

ÜÇ AYLAR TESBİHİ NASIL ÇEKİLİR? ÜÇ AYLAR TESBİHİ ABDESTSİZ ÇEKİLİR Mİ? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

  • 10
  • 10
RAMAZAN’I KARŞILAMAK İÇİN ORUÇ TUTULUR MU?
RAMAZAN’I KARŞILAMAK İÇİN ORUÇ TUTULUR MU?

Hz. Peygamberin Recep ve Şaban aylarında diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu (Buhârî, Savm, 52; Müslim, Sıyâm, 173-179) bilinmektedir. Ancak Hz. Peygamberin bu uygulamasını, Ramazan'ı karşılama olarak değerlendirmek doğru değildir.

Ramazan'ı karşılamak amacıyla oruç tutmanın dini bir dayanağı yoktur. Ramazan ayı girmediği halde, Ramazan'ın gelmiş olabileceği düşüncesiyle ihtiyaten Ramazan'dan bir veya iki gün önce oruç tutmak da mekruhtur. Dini ıstılahta bu güne "şek günü" denilir.

Ancak, Ramazan'ı karşılama niyeti olmaksızın şek gününde oruç tutulmasında bir sakınca yoktur. Nitekim Hz. Peygamber, "Ramazan'ı bir veya iki gün önce oruçla karşılamayın. Eğer bir kimse âdeti olduğu için bu günleri oruçla geçiriyorsa tutsun." (Buhârî, Savm, 14; Müslim, Sıyâm, 21) buyurmuştur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN