Üç aylar orucu nasıl tutulur? Üç aylar orucu nedir kaç gün tutulmalı?
İslam alemi için büyük önemi olan üç aylar bugün başladı. Kameri ayların yedincisi olan Recep ayı ile başlayan üç aylar, Şaban ayı ile devam edecek ve mübarek Ramazan ayına kavuşmamıza vesile olacak. Recep ayı ile başlayan 3 ayların hemen ardından ise Regaip Kandili idrak edilecek. Peki, üç aylar orucu nedir? Üç Aylar orucu ne zaman, hangi gün başlıyor? Üç aylar orucu nasıl tutulur? Üç aylar orucuna nasıl niyet edilir? Recep ayının ilk orucuna nasıl niyet edilir?
Giriş Tarihi: 24.02.2020
15:48
Güncelleme Tarihi: 27.02.2020
13:30
3 AYLAR NE ZAMAN BAŞLIYOR 2020, ORUÇ TUTULUR MU?
İslam alemi için büyük önemi olan üç aylar yarın başlıyor. Kameri ayların yedincisi olan Recep ayı ile başlayan üç aylar, Şaban ayı ile devam edecek ve mübarek Ramazan ayına kavuşmamıza vesile olacak. Recep ayı ile başlayan 3 ayların hemen ardından ise Regaip Kandili idrak edilecek. Peki, üç aylar orucu nedir? Üç Aylar orucu ne zaman, hangi gün başlıyor? Üç aylar orucu nasıl tutulur? Üç aylar orucuna nasıl niyet edilir? Recep ayının ilk orucuna nasıl niyet edilir?
Yüce Allah, ahiretimizde kurtuluşa erenlerden olmamız için bizlere birçok fırsat sunar. Yarın, bu mübarek fırsatların en önemli zaman dilimi olan üç aylara kavuşmuş olacağız. Bizlere bu mübarek ayları görmeyi nasip eden Rabbimize şükürler olsun diyerek, üç aylar orucu üzerine akıllarda yer alan sorulara, Diyanet'ten derlediğimiz bilgiler doğrultusunda cevaplar verdik.
ÜÇ AYLAR ORUCU NEDİR, KAÇ GÜN TUTULMALI?
Üç aylar Recep ayı ile başlar. Recep ayı ise İslam gelmeden önce Araplar arasında haram aylardan sayılan ve kendisine hürmet gösterilen bir aydı. İslam diniyle beraber bu aya verilen hürmet devam etti. Yüce Allah, Recep ayını haram aylardan saymış, Sevgili Peygamberimiz de bu aya çok değer vermiştir.
ÜÇ AYLAR RESİMLİ MESAJLARI! OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
Recep ayında iki kandil gecesi bulunur. Receb ayının ilk Cuma gecesi Regaib Kandili ve yirmi yedinci gecesi ise Miraç Kandili'dir. Miraç kandili , müminlere beş vakit namazı emredildiği, bakara süresinin son iki ayetinin verildiği ve iman ile ölenlerin cennete gireceğinin müjdelendiği bir gecedir.
Peygamber Efendimiz, üç aylarda bol bol nafile orucu tutardı. Ancak 3 aylarda kaç gün oruç tutulur sorusunun kesin bir yanıtı yok. Hz. Peygamber bu ayda bol bol nafile oruç tutardı.
Peygamber Efendimiz, mübarek 3 aylara girince; "Allah'ım! Bize Receb ve Şaban'ı mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır." diye dua ederdi. Hz. Aişe validemiz de Rasulullah (s.a.s.)'ın bu aydaki orucu hakkında şöyle demiştir: "Şaban ayındaki kadar çok oruçlu olduğu bir ay görmedim." (Tecrid, VI, 295)
Regaip, Miraç ve Berat kandilleri ile Kadir Gecesi'ni de içinde barındıran üç aylar 2020 yılında 25 Şubat Salı günü başlayacak. Bu ay içindeki Regaip Kandili'nin tarihi ise 27 Şubat Perşembe olacak. 21 Mart Cumartesi Miraç Kandili idrak edilecek. Şaban ayı ise 25 Mart Çarşamba başlayacak ve 7 Nisan Salı Berat Kandili ihya edilecek. On bir ayın sultanı Ramazan ayı başlangıcı ise 24 Nisan Cuma olacak; bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesi ise 19 Mayıs Salı gecesi idrak edilecek.
ÜÇ AYLARDA ORUÇ TUTMANIN HÜKMÜ NEDİR?
Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde "Allah'ım! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır." diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259).
Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu ancak Ramazan'ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî , Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm , 173-79).
Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dini bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.
Ramazan'dan sonra en sevaplı nafile oruçlar, Recep ve Şaban aylarında tutulan oruçlardır.
Farz ve vacip olan oruçların dışında tutulan oruçlar nafile oruç olarak isimlendirilir. Daha önce namaz çeşitlerini ele alırken belirttiğimiz gibi, nafile, gereksiz anlamına değil, farz ve vacip olanın dışında, kısaca gerekenin dışında yapılan anlamına gelir. Daha fazla sevap kazanmak maksadıyla yapıldığı için tabir caizse nafile ibadet, bir bakıma fazla mesai yapmaktır. Nafile oruçların sünnet, müstehap, mendup veya tatavvu olarak adlandırıldıkları da olur. Nafile oruç, mubah olan tüm günlerde tutulabilir. Ancak bazı günlerde oruç tutmak daha faziletli görülerek bugünlerde oruç tutmak sünnet veya mendup kabul edilmiştir.