Arama

Üç ayların başında, ortasında, sonunda oruç tutulur mu?

Rahmet ve mağfiret iklimi olan üç aylar; Regaib gecesiyle başlayacak, Miraç ve Berat gecesiyle devam edecek. Peki bizler manevi huzurun gönüllere indiği bu kıymetli zaman diliminin önemi ve fazileti hakkında neler biliyoruz? Üç Aylar Neden Önemli? 3 ayların tamamında oruç tutmak gerekir mi? Üç aylar orucu nedir? Üç ayların isimleri nelerdir? Üç aylar 2022 ne zaman başlıyor? Üç ayların sevabı nedir? Üç ayların başında, ortasında, sonunda oruç tutulur mu?

  • 7
  • 9
Kadir gecesinin fazileti
Kadir gecesinin fazileti

◾ Kandil gecelerinin en önemlisi Kadir gecesidir. Aynı adı taşıyan surede Kur'an'ın inmeye başladığı bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilmektedir (el-Kadr 97/1-3).

﴾1﴿ Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik.
﴾2﴿ Bilir misin nedir Kadir gecesi?
﴾3﴿ Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır.

Kadir suresi tefsiri

Kadr kelimesi sözlükte "güç, hüküm, değer, şeref" gibi anlamlara gelir. Özellikle Kur'an'ın bu gecede indirilmesinin geceyi şereflendirdiğini ve kadrini yücelttiğini ifade etmek üzere ona bu isim verilmiştir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

  • 8
  • 9
Üç ayların sevabı nedir?
Üç ayların sevabı nedir?

◾ Kadir gecesinin Ramazan ayının 27. gecesine rastladığı görüşü âlimlerin çoğunluğu tarafından benimsenmiştir.

◾ Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayı ve onda bulunan Kadir gecesinin ise dini hayatımızda ayrı bir yeri ve önemi vardır. Ramazan ayı faziletlerle dolu bir aydır.

➡ Ramazan ayı, hayır ayı, yoksullara ve düşkünlere yardım ayı ve bütün anlamıyla Kur'an ayıdır.
➡ Ramazanın diriltici özelliği, bütün insanlığı huzura ve sâadete kavuşturmak için yeryüzüne gönderilen Kur'an-ı Kerim'in bu ayda inmeye başlamasından, 6 bin aydan yani seksen küsur yıllık bir ömürden daha hayırlı olan Kadir gecesinin bu ayda bulunmasından kaynaklanmaktadır.

  • 9
  • 9
Ramazan ayının önemi ve fazileti
Ramazan ayının önemi ve fazileti

➡ Ayrıca İslâm'ın beş esasından biri olan oruç, bu aya tahsis edilmiştir. Ramazan mevsiminin günahkâr kullar için yeniden kendine gelme, canlanıp ayağa kalkma ve şeytanın vurduğu prangayı koparma fırsatı getirdiği şu hadiste açıklanmıştır: "Ramazan ayı gelince cennet kapıları ardına kadar açılır. Cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar prangaya vurulur."

◽ Ramazan ayında oruç tutmak farzdır; (Bakara, 2/184-185)

﴾183-184﴿ Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı. İçinizden hasta veya yolcu olan, başka günlerden sayısınca tutar. Orucu tutmakta zorlananlar için bir yoksulun (günlük) yiyeceği kadar fidye yeterlidir. Bir iyiliği mecbur olmadan yapan için bu (yaptığı) iyidir. Ama orucu tutmanız -bilirseniz- sizin için daha hayırlıdır.

﴾185﴿ O (sayılı günler), doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur'an'ın indirildiği ramazan ayıdır. Artık içinizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, başka günlerden sayısınca tutar. Allah sizin için kolaylık istiyor, güçlük çekmenizi istemiyor. Sayıyı tamamlamanız, size doğru yolu göstermesinden ötürü Allah'ı tazimle anmanız için ve şükredesiniz diye (uygun hükümler gönderiyor).

Bakara suresi ilgili ayetlerin tefsiri

Oruç Allah'ın buyruğunu yerine getirmek için veya farz yahut vâcip olmamakla birlikte O'nun hoşnutluğunu kazanmak için nâfile ibadet niyetiyle müminin, belirli bir süre zarfında her türlü yemeyi, içmeyi ve cinsî ilişkiyi terketmesidir. İslâm'ın getirdiği oruç, zamanı, süresi, şartları, hangi fiillerle ve davranışlarla bozulduğu, tanınan kolaylıklar bakımından daha önceki dinlerde ve milletlerde görülen oruçtan farklıdır.

Tefsirin devamını Fikriyat'ın Kur'an-ı Kerim uygulaması üzerinden okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN