Arama

Üç ayların manevi iklimini yaşamak için neler yapılabilir?

İslam dünyasında her yıl manevî bir iklimin hüküm sürdüğü üç aylar, Müslümanlara dini hissiyat ve ibadet yoğunluğu eşliğinde, gündelik hayatlarını sorgulama, yenileme ve zenginleştirme fırsatı sunar. Resul-i Ekrem Efendimizin üç ayların başlaması ile birlikte "Allah'ım! Bize Receb ve Şaban'ı mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır" şeklinde dua ettiği bildirilmiştir. Peki, bu ayların manevi iklimini yaşamak için neler yapılabilir? İslam'ın buyruklarına uyuyor muyuz? Günlük hayatımızda İslam'ı öğrenmeye ve yaşamaya dair fiillerimizi nasıl arttırabiliriz?

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 4
  • 10
ORUÇLU GEÇİRDİĞİMİZ GÜN SAYISINI ARTTIRMAK
ORUÇLU GEÇİRDİĞİMİZ GÜN SAYISINI ARTTIRMAK

İslam'ın beş şartından biri olarak, Allah'ın Müslümanlara farz kıldığı oruç, üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayında tutulur.

💠

Ramazan ayında oruç tutmak, akli denge muhakemesi olmayanlar haricinde buluğ çağına erişmiş her Müslümana farzdır.

Recep ve Şaban ayında geçmiş yılların kaza oruçlarını tutmak; bu yoksa nafile oruç tutmak tavsiye edilen ibadetlerden olmuştur.

Peygamber Efendimiz(sav), Ramazan ayından başka hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmemiştir. Ancak, Şaban ayında oruçlu geçirdiği günlerin diğer aylara oranla daha fazla olduğu bilinir.

📌 Resul-i Ekrem, Ramazan'dan sonra fazileti en bol orucun Şaban ayında tutulan oruç olduğunu müminlere müjdelemiştir.

Peygamber Efendimiz (sav) hadislerinde orucun faziletlerini açıklarken hem soyut anlatımlarla hem somut örneklerle bu ibadetin ahlâkı güzelleştirmedeki eğitici rolüne vurgu yapmıştır.

Samimi bir inançla Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak üzere Ramazan ayını oruçlu geçirenin günahlarının bağışlanacağını ve oruçluların cennette yüksek derecelere nâil olacaklarını haber vermiş; ayrıca orucun sağlık için yararlı olduğunu ifade etmiştir.

🔶🔸 Oruç hakkında 15 bilimsel gerçek

  • 5
  • 10
HAYATIMIZ ZOR; PEKİ YA PEYGAMBERİMİZİN YAŞAMI?
HAYATIMIZ ZOR; PEKİ YA PEYGAMBERİMİZİN YAŞAMI?

Günlük hayatın karşısında kendimizi çoğu defa çıkmazların içinde buluyor; yaşamın zorluğundan, çarelerimizin azlığından yakınıyoruz.

💠

Olumsuz duygu ve düşünceler, bizi harekete geçmekten alıkoyan davranışları tetikliyor; motivasyonumuzu azaltıyor. Öte yandan çoğu zaman bir durumla karşılaştığımızda ne yapmamız gerektiğini, neyi rehber edinmemiz gerektiğini düşünüyoruz.

Peygamber Efendimizin(sav) yaşamını anlatan siyer okumaları, hem O'nu tanımamız hem İslam'ı öğrenmemiz hem de öğrendiklerimizi kendi hayatımızda uygulamamız açısından oldukça önemli.

🔶🔸 Peygamberimizi konu alan 1 kitap 1 şiir

📌 Okuma önerisi: Üç ayların manevi iklimini yaşamamıza vesile olacak, bilgilendirici ve edebi bir üslupla yazılan bazı siyer kitapları:

💠 Necip Fazıl Kısakürek - Çöle İnen Nur: Necip Fazıl Kısakürek'in kaleme aldığı Çöle İnen Nur, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (sav) hayatını kaleme aldığı eserdir. Necip Fazıl, bu eserinde tefsir, hadis, siyer ve nakil olarak en emin kaynaklardan faydalanmıştır. Ancak kaynaklarını tek tek göstermek tasasından uzak durmuştur. Resul-i Ekrem'in hayatını tarihî bir biyografi olarak değil genellikle İslâmî gelenek ve kaynaklardan gelen bilgileri edebî bir üslûpla geliştirerek oluşturmuştur.

🔶🔸 Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

💠 İskender Pala - Bülbülün Kırk Şarkısı: Pek çoğumuz, birçok farklı kalemden siyer kitabı okumuş, Peygamber Efendimizin (sav) yaşamına tanıklık etme, onun yaşamını kendi yolumuza rehber etme isteğimizi bu kitaplar aracılığıyla pekiştirmişizdir. Peki, Peygamberimizin (sav) hayatını hiç İskender Pala'nın kaleminden okudunuz mu? İskender Pala, tasavvuftaki en önemli unsurlar olan gül ve bülbülün birlikteliğinden yola çıkarak kaleme almıştır Bülbülün Kırk Şarkısı'nı. Dikkat çekici bir üsluba sahip, edebiyatla harmanlanan muhteşem bir siyer kitabıdır.

🔶🔸 Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

💠 Ahmet Lütfi Kazancı - Peygamber Efendimizin Hayatı: Saadet yolunun en büyük ve en son rehberi, Allah Teâlâ'nın en sevgili kulu ve Resul-i Ekrem Efendimizin, her haliyle güzel, dürüst ve örnek olan hayatını olduğu gibi verebilmek, ashabının ona olan sevgilerini, vefa duygularını tam olarak anlatabilmek, düşmanlarının kin ve haset dolu davranışlarını aksettirebilmek oldukça zordur. Peygamber Efendimizin Hayatı serisi, Server-i Enbiya Efendimizin doğumundan vefatına kadar geçen hayatını anlatmayı hedeflemiştir. Özlenen Şafak, Aydınlıklara Doğru, Doğuş - Hicret Yurdunda Sabah, Yükseliş - Hudeybiye Ufuklarına Doğru, Guruba Yaklaşırken ve Kavuşma adında 6 kitaptan oluşan seri, Peygamber Efendimizin(sav) hayatını, kaynakları ile birlikte hikâyeleştirerek, duru bir dil ile anlatmıştır.

🔶🔸 Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 6
  • 10
SAHABELERİN HAYATLARINI OKUMAK
SAHABELERİN HAYATLARINI OKUMAK

Sahabe kelimesi, Peygamberimizin sohbetine katılanlar anlamında kullanılan bir terimdir.

💠

Sahabe nesli, Resûl-i Ekrem'e (sav) gösterdiği bağlılık ve teslimiyet, O'na verdiği destek; Peygamberimizin (sav) hem hayatında hem vefatından sonra İslam'ın yayılması ve doğru anlaşılması için yapılan olağanüstü işler nedeniyle dinimizde önemli bir yere sahiptir.

"Siz, insanlar için ortaya çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz. İyiliği emredersiniz, kötülükten alıkoyarsınız ve Allah'a inanırsınız. Ehl-i kitap da inanmış olsalardı elbette onlar için hayırlı olurdu; içlerinden inananlar da var, fakat çoğu yoldan çıkmıştır."

Âl-i İmrân

🔊 Âl-i İmrân suresini dinlemek için tıklayın.

Sahabeler, bizzat Resûlullah'tan (sav) öğrendikleri İslam'ı güzel bir şekilde yaşamış ve kendilerinden sonra gelen ümmete birer örnek teşkil etmişlerdir.

📌 Nitekim Peygamber Efendimiz de ümmetin onları örnek almasını tavsiye etmiştir.

Kur'an-ı Kerim dışında Peygamber Efendimize (sav) ve İslam'a dair en güvenilir bilgiler, sahabelerin aktardıkları sayesinde günümüze ulaşmıştır.

Üç ayların manevi ikliminden faydalanmak için Hulefa-i Raşidin olarak anılan dört halife başta olmak üzere sahabelerin yaşamını okuyabiliriz.

🔶🔸 Fikriyat'ın sahabe hayatları ile ilgili içeriklerin de yer aldığı Biyografi kategorisine ulaşmak için tıklayın.

  • 7
  • 10
İSLAM TARİHİ OKUMALARI
İSLAM TARİHİ OKUMALARI

İslam tarihine dair ilham alacağımız öyküler yalnızca siyer kitapları ve sahabe hayatları ile sınırlı değil.

💠

İslam, tarih boyunca pek çok farklı olay nedeniyle kırılma noktası yaşamış; gerçekleştirilen fetihler, savunmalar ve savaşlar İslam tarihini etkileyen olaylar olmuşlardır.

İslam tarihi, din, kültür, medeniyet, sanat, felsefe, bilim, iktisat ve idare gibi pek çok farklı alanı içeriğinde bulundurur.

📌 Okuma önerisi: Bilim Tarihi Sohbetleri - Fuat Sezgin

İslam Bilim Tarihi alanında dünyanın önde gelen profesörlerinden olan Fuat Sezgin, Batı biliminin İslam medeniyetinin güçlü tesirleriyle doğduğunu ortaya koyan pek çok çalışmaya imza attı. Bilim Tarihi Sohbetleri adlı bu eserde, İslam biliminin modern bilimlerin temelini oluşturduğuna; İslam kültür çevresinde Müslüman bilginler tarafından yapılmış aletlerin sonraki nesillerde geliştirilerek günümüze ulaştığına dikkat çekiyor.

🔶🔸 Kitabı satın almak ve incelemek için tıklayın.

  • 8
  • 10
TARİHTE ÖNE ÇIKAN MÜSLÜMANLARIN BİYOGRAFİLERİ
TARİHTE ÖNE ÇIKAN MÜSLÜMANLARIN BİYOGRAFİLERİ

İslam tarihinde birçok Müslüman, tarihte öne çıkan karakterlerden olmuş; yaşamları, gerçekleştirdikleri yenilikler ve mücadeleleri ile asırlar boyu gündeme gelmişlerdir.

💠

Dört halife döneminden günümüze kadar pek çok Müslümanın ismi bu minvalde zikredilebilir.

Selahaddin Eyyubi, Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim, Abdülaziz, II. Abdülhamid, Muhammed İkbal, Hasan el Benna, Ömer Muhtar, Aliya İzzetbegoviç, Malcolm X, Muhammed Ali ve daha birçok ismin hayatları, yaşamlarındaki dönüm noktaları, bizlere ilham olacak niteliktedir.

📌 Okuma önerisi: Fatih Sultan Mehmed - Erhan Afyoncu

Fatih Sultan Mehmet, hem doğu hem de batı kültürüne aşina olan bir Osmanlı padişahıydı. Yunanlı, Romalı tarihçilerin eserlerini okumuş; tarihteki büyük komutanları aşmak istediğini her fırsatta söylemişti. Osmanlı İmparatorluğu'nun gerçek kurucusu olarak görülen Fatih Sultan Mehmet döneminde, Osmanlı Devleti bir dünya gücü hâline gelmiş; onun dönemi tarihçilikten edebiyata, mimariden medrese eğitimine, bürokrasiden saray idaresine kadar birçok alanda yapılanmanın başlangıcı olmuştur. Bu eserde kendisinden sonraki dönemi siyasî, idarî ve hukukî yapı konusunda şekillendiren Fatih Sultan Mehmet'in renkli şahsiyeti ve fetihleri kaleme alınmıştır.

🔶🔸 Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN