Arama

Ümmetin hakimi: Ebu Derda kimdir?

Ümmetin hakimi lakabı ile bilinen Ebu Derda (r.a.) zühd ve takva sahibiydi. Müslüman olduktan sonra ticareti bıraktı ve kendisini ibadete verdi. Mütevazı bir hayat yaşadı. Hz. Ebubekir döneminde Yermük Savaşı'nda ordu kadılığı yaptı. Ebu Derda'nın (r.a.) hayatını sizler için derledik.

  • 5
  • 10
MEDİNE'DE BÜYÜK BİR MESCİT YAPMAK İSTEDİ
MEDİNE’DE BÜYÜK BİR MESCİT YAPMAK İSTEDİ

📌 Bir gün Ebu Derda ve Abdullah İbn-i Revaha ellerinde bulunan bir kamışla mescidi ölçüyordu.

Nebi (sav) onların yanına gelerek:

"Ne yapıyorsunuz?" diye sordu.

Onlar da:

"Ey Allah'ın Resulü, Şam'daki binalara benzer bir mescit yapmak istedik. Bu iş de ensara düşer." diye cevap verdi.

Peygamberimiz (sav) kamışı ellerinden alarak mescidin dışına attı ve şöyle dedi:

"Asla böyle bir bina istemiyorum. Saz ve tahtadan yapılmış Musa'nın (a.s) çardağı gibi bir çardak kafidir. Bu fani dünya bu kadar önemsenmeye değmez."

  • 6
  • 10
ZAHİD BİR KİMSEYDİ
ZAHİD BİR KİMSEYDİ

📌 Ebu Derda, Müslüman olmadan önce ticaretle uğraşıyordu. İslam'a girdikten sonra ticaretinin ibadetlerini aksattığını görünce bıraktı. İbadetle meşgul olmaya başladı.

Ona neden böyle yaptığı sorulduğunda şöyle diyordu:

"İnanın, cami kapısında bir dükkanımın olması, alışveriş yapıp her gün üç yüz dinar kazanmam, beş vakit namazı camide kılmış olsam bile yine de beni sevindirmez. Yanlış anlaşılmasın, ben, Allah alışverişi helal, faizi ise haram kılmadı demiyorum. Fakat ben, ticaret ve alım satımın, kendilerini Allah'ı anmaktan alıkoymadığı kişilerden olmak istiyorum."

Müminlerin emiri Hz. Ömer'den öğütler

  • 7
  • 10
CAHİLLERDEN YÜZ ÇEVİRİRDİ
CAHİLLERDEN YÜZ ÇEVİRİRDİ

📌Ebu Derda (r.a.) Kur'an'a son derece bağlıydı. Allah'ın emirlerine itaat etmekte çok titizdi. Mütevazı bir yaşam sürüyordu. Bazı insanlar kendisine çok ağır sözler söylese dahi onlara cevap vermezdi.

Kur'an- Kerim'de Furkan sûresinde bahsedilen kimselerdendi:

"Rahmânın has kulları yeryüzünde vakarla yürüyen, cahiller onlara laf attığı zaman, "selâm" deyip geçen kullardır."

➡ Bir adam Ebu Derda'nın bulunduğu bir topluluğa gelerek onların aleyhinde şöyle dedi:

"Ey Kur'an okuyanlar: Sizler ne kadar korkak, istenildiği zaman ne kadar cimrisiniz. Ve yemek yerken ne büyük lokmalar atıştırıyorsunuz!"

Ebu Derda (r.a.) bu sözleri işitince, adama cevap vermedi ve ondan yüzünü çevirdi.

Bu olayı duyan Hz. Ömer, Ebu Derda'ya (r.a.) gelerek böyle bir şey olup olmadığını sordu.

Ebu Derda da:

"Allah'ım bağışla! Biz, onlardan işittiğimiz her sözle, kendilerini hesaba çekeceğiz." dedi.

  • 8
  • 10
ORDU KADISI OLDU
ORDU KADISI OLDU

📌 Hz. Ebubekir (r.a.) döneminde, Yermük Savaşı'na ordu kadısı olarak katıldı. Müslümanların tarihinde bu uygulama ilk defa onunla başladı. Hz. Ömer halife olduğunda Ebu Derda'ya amillik teklif etti. Fakat Ebu Derda bu teklifi kabul etmedi. Hz. Ömer'e halkın arasında kalmayı sevdiğini, onları iyiliği emredip kötülükten alıkoyması istediğini bildirdi. Şam valisi Yezid bin Ebu Süfyan'ın Hz. Ömer'den halka dinini öğretecek birisini istemesi üzerine Şam'a gitti. Burada Hz. Ömer tarafından Şam kadılığına tayin edildi.

Amillik: İslâm devletinin tahsil ettiği devlet vergilerinde çalışan memurlar ile Hz. Peygamber'in, merkeze bağlı olarak idareyi yürütmek üzere gönderdiği valiler, amil olarak isimlendirilmektedir.

  • 9
  • 10
VEFATI
VEFATI

📌 Ebu Derda (r.a.) Hz. Osman döneminde diğer sahabelerle birlikte Kıbrıs'ın fethine katıldı. Şam'da bulunduğu süre boyunca insanlara nasihat etmeye devam etti. Onlara Peygamber'den (sav) öğrendiği dini en güzel şekilde anlatmaya çalıştı. 652 yılında Şam'da vefat etti. Şam'da bulunan Babüssağir kabristanına defnedildi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN