Arama

Ümmetin hakimi: Ebu Derda kimdir?

Ümmetin hakimi lakabı ile bilinen Ebu Derda (r.a.) zühd ve takva sahibiydi. Müslüman olduktan sonra ticareti bıraktı ve kendisini ibadete verdi. Mütevazı bir hayat yaşadı. Hz. Ebubekir döneminde Yermük Savaşı'nda ordu kadılığı yaptı. Ebu Derda'nın (r.a.) hayatını sizler için derledik.

  • 8
  • 10
ORDU KADISI OLDU
ORDU KADISI OLDU

📌 Hz. Ebubekir (r.a.) döneminde, Yermük Savaşı'na ordu kadısı olarak katıldı. Müslümanların tarihinde bu uygulama ilk defa onunla başladı. Hz. Ömer halife olduğunda Ebu Derda'ya amillik teklif etti. Fakat Ebu Derda bu teklifi kabul etmedi. Hz. Ömer'e halkın arasında kalmayı sevdiğini, onları iyiliği emredip kötülükten alıkoyması istediğini bildirdi. Şam valisi Yezid bin Ebu Süfyan'ın Hz. Ömer'den halka dinini öğretecek birisini istemesi üzerine Şam'a gitti. Burada Hz. Ömer tarafından Şam kadılığına tayin edildi.

Amillik: İslâm devletinin tahsil ettiği devlet vergilerinde çalışan memurlar ile Hz. Peygamber'in, merkeze bağlı olarak idareyi yürütmek üzere gönderdiği valiler, amil olarak isimlendirilmektedir.

  • 9
  • 10
VEFATI
VEFATI

📌 Ebu Derda (r.a.) Hz. Osman döneminde diğer sahabelerle birlikte Kıbrıs'ın fethine katıldı. Şam'da bulunduğu süre boyunca insanlara nasihat etmeye devam etti. Onlara Peygamber'den (sav) öğrendiği dini en güzel şekilde anlatmaya çalıştı. 652 yılında Şam'da vefat etti. Şam'da bulunan Babüssağir kabristanına defnedildi.

  • 10
  • 10
EBU DERDA'NIN (R.A.) HADİS RİVAYETİ
EBU DERDA’NIN R.A. HADİS RİVAYETİ

📌 Ebu Derda'nın (r.a.) rivayet ettiği bir hadiste Nebi (sav) şöyle buyurdu:

"Kardeşinin ırzını koruyan hiçbir Müslüman yoktur ki, kıyamet günü cehennem ateşini ondan çevirmesi Allah'ın üzerine bir hak olmasın. Sonra Allah Resulü (sav): "Çünkü müminlere yardım etmek üstümüze bir haktır." ayetini okudu."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN