Arama

Ümmü Eymen kimdir?

Peygamber Efendimizin "annemden sonra annem" dediği Ümmü Eymen, hanım sahabeler arasında önemli yeri olan biriydi. Hz. Peygamber'in yaşamı boyunca en yakınında yer alan Ümmü Eymen, O'nun hanesini teklifsiz ziyaret edebilen nadir insanlardan biriydi. Peki, Efendimizin ona baktıkça "Bu, benim ev halkımdan sağ kalanıdır!" buyurduğu Ümmü Eymen'e ne konuda izin vermişti?

  • 6
  • 10
CENNET EHLİ OLAN SAHABE
CENNET EHLİ OLAN SAHABE

Ümmü Eymen, Peygamber Efendimiz Hz. Hatice ile evlenene kadar ona hizmet etti. Peygamberimiz Hz. Hatice ile evlenince onu azat etti. Ümmü Eymen, Haris bin Hazrecoğullarına mensup Ubeyd bin Zeyd ile evlendi. Peygamber Efendimiz ise evlendikten sonra da onu büyüten Ümmü Eymen'i unutmamış, sık sık ziyaret edip her türlü hürmeti gösterdi.

Ümmü Eymen'i n, Ubeyd b. Zeyd el-Hazrecî ile evliliğinden Eymen doğdu. Asıl adı Bereke bint. Sa'lebe olsa da ilk çocuğuna nisbetle Ümmü Eymen olarak anıldı.

İslam'ın ilk yıllarında Ümmü Eymen aile halkıyla birlikte Müslüman oldu. Ümmü Eymen'in eşi bir müddet sonra eşi vefat etti. Bir gün Hz. Peygamber ashabına hitaben, "Cennet ehli bir kadınla evlenmek isteyen Ümmü Eymen'le evlensin" buyurdu. Bu sözler üzerine Hz. Zeyd öne atıldı ve onunla evlendi. Önemli sahabe büyüklerinden ve komutanlarından Üsame bin Zeyd bu evlilikten dünyaya geldi.

Medine'ye hicret edilince Ümmü Eymen de buraya hicret etti. İslam'ın ilk yıllarında müşriklerin Müslümanlara uyguladığı işkencelere Ümmü Eymen de maruz kaldı. Müslümanlara hicret etme izni çıktıktan sonra Habeşistan'a giden kafile içinde de vardı.

Ümmü Eymen, Resûlullah ile birlikte Uhud Gazvesi'ne katıldı, orada askere su dağıttı, yaralıları tedavi etti. Bozguna uğradıkları zaman askeri savaşa teşvik etti. Bir grup kadınla birlikte Hayber Gazvesi'ne iştirak ettiği için ganimetlerden kendisine pay verildi.

Uhud Gazvesi'nde oğlu Eymen gözlerinin önünde şehit oldu. Kocası Zeyd de, Mute'de, İslam ordusu kumandanı olarak katıldığı savaşta şehit düştü.

  • 8
  • 10
PEYGAMBERİMİZİN İKİNCİ ANNESİ
PEYGAMBERİMİZİN İKİNCİ ANNESİ

Enes b. Malik'in annesi Ümmü Süleym, Peygamberimize hurma ağaçları vermiş, Hz. Peygamber de onları dadısı Ümmü Eymen'e bağışladı. Peygamberimiz bu hurma ağaçlarını da Ümmü Süleym'e geri verip, Ümmü Eymen'e, kendi hissesine düşen hurma bahçesinden her on hurma ağacı yerine, hurma ağaçlan verdi.

Peygamberimiz, Ümmü Eymen'i sık sık ziyaret eder ve kendisine "Ey anne!" diye hitap ederdi. "Annemden sonra, annem!" diyerek sevgi ve saygı gösterir, ona baktıkça: "Bu, benim ev halkımdan sağ kalanıdır!" buyururdu. Ümmü Eymen Peygamberimizin evine girip çıkma konusunda imtiyazlıydı. İzin almaksızın istedikleri zaman Efendimizin yanına girip çıkabiliyorlardı.

  • 9
  • 10
ÜMMÜ EYMEN'E VERİLEN İZİN
ÜMMÜ EYMEN’E VERİLEN İZİN

Ümmü Eymen konuşma sırasında peltek "se"leri sîn gibi telaffuz ederdi; Resûl-i Ekrem onun bir türlü söyleyemediği "selâmullâhi aleyküm" yerine kısaca "selâm" demesine izin vermişti.

Resûlullah'ın vefatından sonraki günlerde Hz. Ebubekir ile Ömer, zaman zaman onu ziyaret ederdi. Bu ziyaretlerden birinde Ümmü Eymen ağlamış, niçin ağladığını sorduklarında, "Hz. Peygamber'in vefat edeceğini biliyordum, ben vahyin kesilmesine ağlıyorum" demişti.

  • 10
  • 10

Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer, sık sık Ümmü Eymen'in ziyaretine gider, ihtiyaçlarını karşılardı. Hz. Ömer'in vefatına ise, "İslâm bugün zayıfladı" diye gözyaşı döktü. Hz. Osman'ın halifeliğinin ilk yıllarında vefat etti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN