Ürdün'deki Osmanlı mirası "Rüştiye Mektebi"
Devlet-i Aliyye'yi ıslah etmenin yolunun eğitimden geçtiğini bilen Sultan II. Abdülhamid, Osmanlı coğrafyasının muhtelif pek çok noktasında farklı türlerde eğitim veren okullar açtı. Bugün Ürdün'ün Kerak şehrinde bulunan ve 123 yıldır eğitim hayatına devam eden "Rüştiye Mektebi" de Ulu Hakan'ın misyonu doğrultusunda açılan okullardan birisiydi.
Giriş Tarihi: 24.10.2022
12:07
Güncelleme Tarihi: 25.10.2022
21:21
◾ Tanzimat ve Islahat fermanları ile resmiyete dökülen yenilik hareketlerinin başında her zaman eğitim hamlesi geldi. Sultan Abdülmecid, Sultan Abdulaziz ve Sultan Abdülhamid bu meseleyi çok ciddiye aldılar.
◾ Bilhassa Sultan II. Abdülhamid İmparatorluğun dört bir yanında farklı eğitim kurumlarının açılmasını sağlayarak I. Dünya Savaşı sonrası kurulan devletlerin bürokratlarını da dolaylı yoldan yetiştirmiş oldu.
Osmanlı medreseleri
◾ İktidar yıllarında yetişmiş ve iyi eğitim almış kadrolar yetiştirerek Devlet-i Aliyye'nin bekasını uzatma niyeti içinde olan Sultan II. Abdülhamid bu şartlar altında memleketin hemen her tarafında farklı türden okullar açtı.
Mekteb-i Mülkiye
◾ Bu minvalde günümüz ortaöğrenim seviyelerine denk gelen rüştiye sayısında da çok ciddi manada artış sağlandı. Günümüzde Ürdün'ün Kerak şehrinde bulunan ve tam 123 yıldır aralıksız eğitime devam eden "Rüştiye Mektebi" Sultan II. Abdülhamid'in vizyonu neticesinde açılmıştı.
Sultan II. Abdülhamid döneminde eğitim veren 5 yüksekokul
◾ Kerak şehrinde bulunan "Rüştiye Mektebi" 1899 yılında inşa edildi. Şehrin tepe noktasında bulunan okul aynı zamanda mimarisiyle de öne çıkıyor.
◾ Rüştiye eğitimi vermek maksadıyla yapılan binanın inşaatı 1893 - 1899 yılları arasında sürdü. Günümüzde bu tarihi okulda 230 öğrenci eğitim görüyor.
Sultan Abdülhamid'in ülkeyi ihya eden 3 okulu