Veda Hutbesi'ndeki evrensel mesajlar
"Veda Hutbesi" değişmez prensip, kanun ve nizamlar olarak on dört asırdır, bütün insanlığa ulaşabildiği seviyenin çok üstünde bir insan hakları anlayışı getirmiştir. Mülkiyet haklarından insan haklarına kadar Müslümanların toplumsal hayatını ilgilendiren tüm hususlara değinilen hutbe, insanlık tarihindeki en mühim konuşmadır. Sizler için Resulullah'ın Veda Hutbesi'nde insanlığa dile getirdiği evrensel mesajları araştırdık.
Giriş Tarihi: 04.12.2022
11:02
Güncelleme Tarihi: 04.12.2022
13:35
🔶 VAV TV'de yayınlanan Medeniyet Mirası programında ana hatlarıyla Veda Hutbesi'nin evrensel mesajları konuşuldu. Ahmet Ağırakça , Veda Hutbesi'nin ırkçılık, kadın hakları, devlet yönetimi gibi konularda insanlara ışık olduğunu ve hutbenin Peygamber Efendimiz'in (SAV) vahyinin adeta özeti olduğunu anlattı:
"Veda Hutbesi, 23 yıllık vahyin adeta bir özetidir. Rasulullah (SAV) vahyin tamamındaki ilkeler Veda Hutbesi'nde vardır. Irkçılık, kadın hakları, köle hakları, devlet yönetimi, insanlar arasındaki ekonomik ilişkiler, faizin kaldırılması gibi tüm bunlara baktığımızda en önemli husus dünyadaki insanların ırklarına renklerine bakılmayacağını, Hz. Peygamber (SAV) oradan tüm dünyaya Arefe gününde ilan ediyor. Bütün dünyaya bin dört yüz yıldan beri gelen bir mesaj vardır. Allah'a (CC) inanan herkesin bir diğerine üstünlüğü yoktur."
VIDEO
🔶 Veda Hutbesi bugün insanlığın karşılaştığı sorunlara karşı bir çözüm anlayışı sunar. Irkçılık ve mezhep kavgalarının İslam anlayışından uzak olarak son yüzyıllarda çeşitli planlar neticesinde ortaya çıktığını anlatan Bekir Karlığa, Veda Hutbesi'nin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini anlattı:
"Veda Hutbesi'nin çok iyi değerlendirilmesi ve topluma anlatılması gerekiyor. İslam ülkeleri de son iki asırdır Fransız Devrimi'nin algısıyla bu temel ilkeleri bırakarak ırkçılık üzerine dayanan bir dünya tasarımına koştular. Bu insanların kendi dininden olan devlete baş kaldırmasının manası var mı? Fransız Devrimi'yle içimize giren parçalayıcı anlayışın sonucudur bu. Özellikle 1789'dan sonra bu sürekli bu anlayış İslam dünyasına pompalanmıştır. Osmanlı ise Veda Hutbesi'ndeki değişiklikleri hayata geçirmeye çalışıyordu."
VIDEO
🔶 "En üstün kul , Allah'a karşı görevlerini en güzel yerine getirendir" inancı bizlere eşitliği anlatır. Ahmet Ağırakça , insanlar arasındaki üstünlüğün Veda Hutbesi'nde nasıl tarif edildiğini ve İslami anlayışta toplum içindeki en değerli insanların Cenab-ı Hakk'a kulluklarını en güzel şekilde yerine getiren insanlar olduğunu anlattı:
"Asıl üstünlük asıl yücelik, toplum içinde değere sahip olan kişi Allah'a (CC) en yakın kişidir. Bu gayrette olan kişidir. Hem Veda Hutbesi'nde hem de Kuran-ı Kerim'in birçok ayetinde bunun dile getirilmiş olması Allah'a (CC) itaat eden kulları özelliklerini anlatmak içindir. Allah'a (CC) itaat eden kul günah işlemez, toplumun başına bela olmaz, iyiliğe karşı iyilik kötülüğü karşı kötülükte karşılaşacağını bilir."
VIDEO
🔶 Veda Hutbesi'nin mülkiyet hakkı konusunda verdiği ders, İslam medeniyetinin en önemli unsurlarındandır. Medeniyetin gelişmesi kişi ve mal güvenliği ne bağlıdır. İnsanlar birbirine güvenmiyorsa, insanlar kendini güvende hissetmiyorsa hayat gelişemez. Hayat gelişmeyince de medeniyetin oluşması zorlaşır.
"Ey insanlar! Sözümü iyi dinleyiniz! Bilmiyorum, belki bu seneden sonra sizinle burada bir daha buluşamayacağım. İnsanlar! Bugünleriniz nasıl mukaddes bir gün ise, bu aylarınız nasıl mukaddes bir ay ise, bu şehriniz (Mekke) nasıl mübarek bir şehir ise canlarınız, mallarınız, namuslarınız da öyle mukaddestir, her türlü tecavüzden korunmuştur. "
Yol gösterici 50 hadis
🔶 Veda Hutbesi'ndeki temel prensipler insanların tüm hayatını düzenler. Kuran-ı Kerim ve sünnet kulların doğru yaşama kılavuzudur .
🔶 Sünnetten kasıt ise Kuran-ı Kerim'in Peygamber (SAV) tarafından fiilayata dökülen uygulamaları dır. Veda Hutbesi'ndeki mesajlar, Kuran ve sünnete bağlılığı vurgular.
Ashabım!
Kimin yanında bir emanet varsa, onu hemen sahibine versin. Biliniz ki, faizin her çeşidi kaldırılmıştır. Allah böyle hükmetmiştir. İlk kaldırdığım faiz de Abdulmutallib'in oğlu (amcam) Abbas'ın faizidir. Lakin anaparanız size aittir. Ne zulmediniz, ne de zulme uğrayınız.
Ashabım!
Dikkat ediniz, cahiliyeden kalma bütün adetler kaldırılmıştır, ayağımın altındadır. Cahiliye devrinde güdülen kan davaları da tamamen kaldırılmıştır. Kaldırdığım ilk kan davası Abdulmuttalib'in torunu Iyas bin Rabia'nın kan davasıdır.