Arama

Veda Hutbesi'nden günümüze mesajlar

Veda Hutbesi, Müslümanların mirası ve Resulullah'ın (SAV) çağlar aşan Nebevi vasiyetidir. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) ümmetinin içine düştüğü her türlü sapmayı ve yanlışı tespit etmiş ve bu minvalde tüm insanlığa bazı uyarılarda bulunmuştur. Peygamberimizin (SAV) insanlara hitabından müteşekkil olan Veda Hutbesi, kişisel ve toplumsal olarak etik kuralların bir özetidir. Veda Hutbesi'nden günümüze ulaşan mesajları sizler için bir araya getirdik.

  • 11
  • 12
Doğru yol hakkı: Kur'an-ı Kerim ve Sünnet
Doğru yol hakkı: Kur’an-ı Kerim ve Sünnet

🔹 Resulullah (SAV) "Ey müminler! Size iki emanet bırakıyorum. Onlara sımsıkı sarıldığınız takdirde bir daha asla yolunuzu şaşırmazsınız. Bunlar Allah'ın kitabı Kur'an'la peygamberinin sünnetidir" buyurmuştur.

🔹 Alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed (SAV) hutbenin nihayetinde Müslümanın yolundan şaşmaması için Kur'an'a ve sünnete sımsıkı bağlanması gerektiğini ifade etmiştir. İsra Suresi'nin 9. ayetinde bu mevzu ile ilgilidir;

"Kuşkusuz bu Kur'an en doğru olana iletir; dünya ve âhiret için yararlı işler yapan müminlere, kendileri için büyük bir mükâfat olduğunu müjdeler."

İsra Suresi 9. Ayeti Okumak ve Dinlemek için Tıklayın

İsra Suresi'nin 9. Ayet Tefsiri

◾ Kur'an'ın asıl işlevi, insanlık için bir rehber olması, "en doğru olan"a götürmesidir. "En doğru olan"la ilgili açıklamalar genellikle şu noktada toplanmaktadır: En doğru olan, öncelikle İslâm dini, yani onun temel öğretisi olan doğru itikad, güzel ameldir. Bu ikisini gerçekleştiren de Allah tarafından ödüllendirileceği için Kur'an aynı zamanda bu büyük ecri kazanmaya vesiledir. Öte yandan Kur'an âhirete inanmayanlara Allah'ın ağır bir azap hazırladığını da haber vermektedir ki, insanların doğruyu bulması için Kur'an'ın dikkat çektiği hususlardan biri de budur.

TEFSİRİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

  • 12
  • 12
Allah Resulü'nün Veda Hutbesi
Allah Resulü’nün Veda Hutbesi

🔹 Veda Hutbesi'nin son kısmında Peygamberimiz şu sözleri söylemiştir:

"Ey insanlar! Yarın beni sizden soracaklar. O zaman ne diyeceksiniz?" deyince ashap, "Allah'ın risâletini tebliğ ettin, görevini yaptın, bize nasihatte bulundun diye şahitlik ederiz" dediler. Bunun üzerine Resulullah şehadet parmağını semaya doğru kaldırdı, sonra da insanlara doğru çevirip indirerek, "Şahit ol ya rab, şahit ol ya rab, şahit ol ya rab!"

🔹 Bize düşen ise Peygamberimizin (SAV) öğütlerine kulak vermek ona uygun şekilde hareket etmek. Peygamberimizin (SAV) güzel sözlerinden ders çıkarabilene, öğüt ve tavsiyelere kulak verebilene ne mutlu...

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN