Veda Hutbesi'nden günümüze mesajlar
Veda Hutbesi, Müslümanların mirası ve Resulullah'ın (SAV) çağlar aşan Nebevi vasiyetidir. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) ümmetinin içine düştüğü her türlü sapmayı ve yanlışı tespit etmiş ve bu minvalde tüm insanlığa bazı uyarılarda bulunmuştur. Peygamberimizin (SAV) insanlara hitabından müteşekkil olan Veda Hutbesi, kişisel ve toplumsal olarak etik kuralların bir özetidir. Veda Hutbesi'nden günümüze ulaşan mesajları sizler için bir araya getirdik.
Giriş Tarihi: 09.10.2024
12:52
Güncelleme Tarihi: 10.10.2024
10:42
Eşitlik hakkı: Irkçılığa geçit yok
🔹 "Ey insanlar! Bilmiyorum, belki de bugünden sonra burada sizinle bir daha buluşamayacağım. Allah'ın rahmeti bugün sözümü işitip onu iyice kavrayanların üzerine olsun! Benim bu sözlerimi burada bulunanlar bulunmayanlara bildirsin. Olabilir ki bildirilen kimse burada bulunandan daha iyi anlar ve itaat eder. Ey insanlar! Biliniz ki rabbiniz birdir, atanız da birdir. Bütün insanlar Âdem'den gelmiş, Âdem de topraktan yaratılmıştır. Arap'ın Arap olmayana, Arap olmayanın Arap'a, beyazın siyaha, siyahın da beyaza hiçbir üstünlüğü yoktur. Allah katında üstünlük ancak takvâ iledir."
🔹 Sevgili Peygamberimizin (SAV) Veda Hutbesi'nde, o güne ve bu güne vermek isteği en net mesajlardan biri şüphesiz ırkçılığın haram olduğudur. Kimsenin kimseye bir üstünlüğü yoktur. Üstünlük sadece takva iledir.
Hucurât suresinin 10. ayeti nde bununla alakalı; "Müminler ancak kardeştirler, öyleyse iki kardeşinizin arasını düzeltin, Allah'a itaatsizlikten sakının ki rahmetine mazhar olasınız" ayeti yer almaktadır.
Hucurât Suresi 10. Ayetİ Okumak ve Dinlemek için Tıklayın
Hucurât Suresi 10. Ayet Tefsiri
◾ Müminler hem bütün insanlıktan hem de iman kardeşlerinden sorumludurlar; dünyada haksızlığın engellenmesine (Âl-i İmrân 3/108), din ve vicdan özgürlüğü başta olmak üzere temel hak ve hürriyetlerin uygulanmasına katkıda bulunmak (Nisâ 4/75; Hac 22/40), ülkede ise bunlara ek olarak mümin kardeşler arasındaki anlaşmazlıkları adaletle çözüme kavuşturmak, haksızlıkta ısrar edenlere karşı haklının yanında yer almakla yükümlüdürler.
TEFSİRİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
Yaşam hakkı: Canlarımız dokunulmazdır
🔹 "Yine veda hutbesinde Peygamberimiz (SAV): "Ey İnsanlar! Biliniz ki bu şehriniz Mekke, bugününüz arefe ve bu ayınız zilhicce nasıl mukaddes ve dokunulmaz ise mallarınız, canlarınız, namus ve şerefleriniz de aynı şekilde dokunulmazdır."
🔹 Varlıkların en şereflisi insandır. Bundan ötürü insanların başka insanlara zarar vermesi, aşağılaması ve hakaret etmesi kabul edilemez bir durum dur. Sevgili Peygamberimiz (SAV) bizlere bunu da öğütlemiş, güzel olanı hatırlatmaktadır.
PEYGAMBER EFENDİMİZ VE SAHABİLERİN HAYATINDAN ÖRNEKLERLE SAMİMİYET
Ticaret hakkı: Faiz haramdır
🔹 "Ey İnsanlar! Câhiliye devrindeki her türlü ribâ (faiz) kaldırılmıştır, ayağımın altındadır. Fakat ana paranız sizindir. Ne haksızlık edin ne de haksızlığa uğrayın. Kaldırdığım ilk faiz amcam Abbas b. Abdülmuttalib'in faizidir."
🔹 Veda Hutbesi'nde kesin olarak geçen "faizin haram" olduğudur. İslam'da faizin haram olduğunu Kur'an-ı Kerim'de görmekteyiz. Bakara suresinin 275. ayetinde : "Faiz yiyenler ancak şeytanın çarparak sersemlettiği kimse gibi kalkarlar. Bunun sebebi onların, "Alım satım da ancak faiz gibidir" demeleridir. Hâlbuki Allah alım satımı helâl, faizi ise haram kılmıştır. Artık kime Allah'tan bir öğüt erişir de faizciliği bırakırsa geçmişteki kendisinindir, durumunun takdiri Allah'a aittir. Kim de yine faizciliğe dönerse işte bunlar orada devamlı kalmak üzere cehennemliklerdir." şeklinde ve yine Bakara suresinin 279. ayetinde "faizin yasaklanmış" olduğu yer alır.
↪ Bilhassa günümüzde faizin ne kadar yaygınlaştığını ve ne kadar normalleştirilmeye çalıştığını görmekteyiz. Peygamberimizin (SAV) Veda Hutbesi'nde yer alan faiz ile ilgili bu kısma özellikle kulak vermemiz gerekiyor.
İffet hakkı: Kadınlar Allah'ın emaneti
"Ey insanlar!
Kadınların haklarına riayet etmenizi ve bu hususta Allah'tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları Allah'ın emaneti olarak aldınız. Onların namus ve iffetini Allah adına söz vererek helâl edindiniz. Dikkat edin! Sizin kadınlar üzerinde hakkınız olduğu gibi onların da sizin üzerinizde hakları vardır. Sizin onlar üzerindeki hakkınız iffet ve namuslarını korumalarıdır. Kadınların sizin üzerinizdeki hakları geleneklere uygun biçimde yiyecek ve giyeceklerini sağlamanızdır. Kadınlar hususunda Allah'tan korkun ve onlara en iyi şekilde davranın."
🔹 Yaşadığımız yüzyılda en muzdarip olduğumuz, dert yandığımız hususlardan biri; kadınlar ve kadınlara karşı yapılan olumsuz eylemler...
🔹 Çağların ötesinden bizlere, kadınların korunması gerektiğinden, onların haklarından altını çizerek bahsetmiş Sevgili Peygamberimiz (SAV), bize düşen de bu uyarılara uymak.
PEYGAMBER EFENDİMİZE MUHABBETİN TEZAHÜRÜ
Kul hakkı: Haksız kazanç yasaktır
🔹 "Ashabım! Bugün şeytan sizin şu topraklarınızda yeniden saltanat ve nüfuz kurma ümidini ebediyen kaybetmiştir. Fakat size yasakladığım şeyler dışında küçük gördüğünüz şeylerde şeytana uyarsanız bu da onu sevindirir ve cesaret verir. Sözümü iyi dinleyin ve belleyin. Müslüman Müslümanın kardeşidir. Bir Müslümanın malı rızası olmadan diğer bir Müslümana helâl olmaz. Sakın zulmetmeyin. Herkes ancak kendi işlediği suçtan sorumludur. Baba oğlunun, oğul da babasının suçundan sorumlu tutulamaz."
🔹 Sevgili Peygamberimiz (SAV) adeta günümüzde yaşananları anlatmıştır. Kaynağı belli olmayan kazançlar, Müslüman kardeşinin rızası olmadan malını çalmak.
🔹Kur'an-ı Kerim'de; Hucurât, 10; Bakara, 188; Nisâ, 29, 161; Mâide, 38; En'âm, 152. ayetleri nde gasp, rüşvet ve haksız kazanç la ilgili hususlar yer almaktadır.
İLK VAHİYDE HZ. PEYGAMBER'İN (SAV) YAŞADIKLARI