Arama

Veda Hutbesi'nden günümüze mesajlar

Veda Hutbesi, Müslümanların mirası ve Resulullah'ın (SAV) çağlar aşan Nebevi vasiyetidir. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) ümmetinin içine düştüğü her türlü sapmayı ve yanlışı tespit etmiş ve bu minvalde tüm insanlığa bazı uyarılarda bulunmuştur. Peygamberimizin (SAV) insanlara hitabından müteşekkil olan Veda Hutbesi, kişisel ve toplumsal olarak etik kuralların bir özetidir. Veda Hutbesi'nden günümüze ulaşan mesajları sizler için bir araya getirdik.

  • 5
  • 12
Yaşam hakkı: Canlarımız dokunulmazdır
Yaşam hakkı: Canlarımız dokunulmazdır

🔹 "Yine veda hutbesinde Peygamberimiz (SAV): "Ey İnsanlar! Biliniz ki bu şehriniz Mekke, bugününüz arefe ve bu ayınız zilhicce nasıl mukaddes ve dokunulmaz ise mallarınız, canlarınız, namus ve şerefleriniz de aynı şekilde dokunulmazdır."

🔹 Varlıkların en şereflisi insandır. Bundan ötürü insanların başka insanlara zarar vermesi, aşağılaması ve hakaret etmesi kabul edilemez bir durumdur. Sevgili Peygamberimiz (SAV) bizlere bunu da öğütlemiş, güzel olanı hatırlatmaktadır.

PEYGAMBER EFENDİMİZ VE SAHABİLERİN HAYATINDAN ÖRNEKLERLE SAMİMİYET

  • 6
  • 12
Ticaret hakkı: Faiz haramdır
Ticaret hakkı: Faiz haramdır

🔹 "Ey İnsanlar! Câhiliye devrindeki her türlü ribâ (faiz) kaldırılmıştır, ayağımın altındadır. Fakat ana paranız sizindir. Ne haksızlık edin ne de haksızlığa uğrayın. Kaldırdığım ilk faiz amcam Abbas b. Abdülmuttalib'in faizidir."

🔹 Veda Hutbesi'nde kesin olarak geçen "faizin haram" olduğudur. İslam'da faizin haram olduğunu Kur'an-ı Kerim'de görmekteyiz. Bakara suresinin 275. ayetinde: "Faiz yiyenler ancak şeytanın çarparak sersemlettiği kimse gibi kalkarlar. Bunun sebebi onların, "Alım satım da ancak faiz gibidir" demeleridir. Hâlbuki Allah alım satımı helâl, faizi ise haram kılmıştır. Artık kime Allah'tan bir öğüt erişir de faizciliği bırakırsa geçmişteki kendisinindir, durumunun takdiri Allah'a aittir. Kim de yine faizciliğe dönerse işte bunlar orada devamlı kalmak üzere cehennemliklerdir." şeklinde ve yine Bakara suresinin 279. ayetinde "faizin yasaklanmış" olduğu yer alır.

Bilhassa günümüzde faizin ne kadar yaygınlaştığını ve ne kadar normalleştirilmeye çalıştığını görmekteyiz. Peygamberimizin (SAV) Veda Hutbesi'nde yer alan faiz ile ilgili bu kısma özellikle kulak vermemiz gerekiyor.

  • 7
  • 12
İffet hakkı: Kadınlar Allah'ın emaneti
İffet hakkı: Kadınlar Allah’ın emaneti

"Ey insanlar!

Kadınların haklarına riayet etmenizi ve bu hususta Allah'tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları Allah'ın emaneti olarak aldınız. Onların namus ve iffetini Allah adına söz vererek helâl edindiniz. Dikkat edin! Sizin kadınlar üzerinde hakkınız olduğu gibi onların da sizin üzerinizde hakları vardır. Sizin onlar üzerindeki hakkınız iffet ve namuslarını korumalarıdır. Kadınların sizin üzerinizdeki hakları geleneklere uygun biçimde yiyecek ve giyeceklerini sağlamanızdır. Kadınlar hususunda Allah'tan korkun ve onlara en iyi şekilde davranın."

🔹 Yaşadığımız yüzyılda en muzdarip olduğumuz, dert yandığımız hususlardan biri; kadınlar ve kadınlara karşı yapılan olumsuz eylemler...

🔹 Çağların ötesinden bizlere, kadınların korunması gerektiğinden, onların haklarından altını çizerek bahsetmiş Sevgili Peygamberimiz (SAV), bize düşen de bu uyarılara uymak.

PEYGAMBER EFENDİMİZE MUHABBETİN TEZAHÜRÜ

  • 8
  • 12
Kul hakkı: Haksız kazanç yasaktır
Kul hakkı: Haksız kazanç yasaktır

🔹 "Ashabım! Bugün şeytan sizin şu topraklarınızda yeniden saltanat ve nüfuz kurma ümidini ebediyen kaybetmiştir. Fakat size yasakladığım şeyler dışında küçük gördüğünüz şeylerde şeytana uyarsanız bu da onu sevindirir ve cesaret verir. Sözümü iyi dinleyin ve belleyin. Müslüman Müslümanın kardeşidir. Bir Müslümanın malı rızası olmadan diğer bir Müslümana helâl olmaz. Sakın zulmetmeyin. Herkes ancak kendi işlediği suçtan sorumludur. Baba oğlunun, oğul da babasının suçundan sorumlu tutulamaz."

🔹 Sevgili Peygamberimiz (SAV) adeta günümüzde yaşananları anlatmıştır. Kaynağı belli olmayan kazançlar, Müslüman kardeşinin rızası olmadan malını çalmak.

🔹Kur'an-ı Kerim'de; Hucurât, 10; Bakara, 188; Nisâ, 29, 161; Mâide, 38; En'âm, 152. ayetlerinde gasp, rüşvet ve haksız kazançla ilgili hususlar yer almaktadır.

İLK VAHİYDE HZ. PEYGAMBER'İN (SAV) YAŞADIKLARI

  • 9
  • 12
Emin olma hakkı: Mümin müminin yurdudur
Emin olma hakkı: Mümin müminin yurdudur

"Ey! Ashabım!

Allah her vârisin mirastan payını tayin etmiştir. Artık bir vârisin diğer mirasçıları mahrum edecek şekilde vasiyette bulunulması helâl değildir. Çocuklar babalarından başkasına nisbet edilemez. Ödünç alınan şeyler sahibine geri verilmelidir. Yararlanılmak üzere alınan şeyler de sahiplerine iade edilmelidir. Borçlar ödenmelidir. Birinin borcunu üstlenen kefil de o borcu ödemelidir. Kimin yanında bir emanet varsa onu sahibine iade etsin."

🔹 Müslümanın emin ve güvenilir olması, emanete hıyanet etmemesi, yalandan ve ihanetten uzak durması Veda Hutbesi'nde yer alan önemli hususlardandır.

🔹Bakara suresinin 283. ayetinde; "Eğer birbirinize güvenirseniz kendisine güvenilen kimse emanetini (borcunu) ödesin ve Rabbi Allah'tan sakınsın" buyrulmuştur.

Bakara Suresi 283. Ayeti Okumak ve Dinlemek için Tıklayın

Bakara Suresi 283. Ayeti Tefsiri

◾ Alacağı teminat altına alan işlemlerden biri de borçludan rehin almaktır. Rehin verme ve alma âdeti İslâm'dan önce de vardı; hatta bazan borçlular çocuklarını kabile reislerine rehin verirlerdi. İslâm'da rehin konusunun insan olması câiz değildir. Rehin, gerektiğinde satıp paraya ve mala çevrilerek borcun ödenmesine yarayan bir madde veya maddî değer olmaktadır.

TEFSİRİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN