Arama

Kalp ferahlığı: İnfak

Eşyanın hükümran olduğu çağımızda ruhi olarak ferahlamak ancak İslam'ın bize nasihat ettiği şeylerle mümkündür. Allah için vermek manasına gelen infak; manevi bir kalkan, koruyucu bir önlemdir. Hak Teala'ya karşı bir ibadet biçimi olarak infak, fayda sağlayan her türlü harcamaya verilen kapsayıcı isimdir. İnfak kavramını tüm detaylarıyla araştırdık.

İman eden kullarıma söyle: Alım satımın bulunmadığı, dostluğun fayda vermediği o gün gelmeden önce namazlarını dosdoğru kılsınlar, onlara verdiğimiz rızıklardan Allah rızâsı için gizli ve açık harcasınlar.

İbrâhîm Suresi - 31. Ayet

İbrâhîm Suresi - 31. Ayeti okumak ve mealini dinlemek için tıklayın

İbrâhîm Suresi - 31. Ayet Tefsiri

➡ Buradaki "alım satım" ifadesi mecazi anlamda kullanılmış olup maksat fidye vermektir. Hesap gününde böyle bir fidyenin kimseden kabul edilmeyeceği Kur'an'da sık sık ifade edilmektedir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Resulullah (SAV) buyurdu:

"Namaz, oruç ve zikir Allah yolunda infak üzerine yedi yüz misli katlanır."

(Ebu Davud, Cihad 14)

  • 10
  • 13

Allah'a ve resulüne iman edin; O'nun size emanet olarak verdiklerinden, başkaları için de harcayın. İçinizden iman edip böyle harcamada bulunanlara büyük mükâfat vardır.

Hadîd Suresi 7. Ayet

Hadîd Suresi 7. Ayeti okumak ve mealini dinlemek için tıklayın

Hadîd Suresi 7. Ayet Tefsiri

➡ Buradaki hitapla ilgili farklı açıklamalar yapılmış olmakla beraber, hitabın genel olduğu dikkate alındığında, henüz iman etmemiş muhatapların inanmaya çağırıldığı, müminlerin ise imanlarını pekiştirmelerinin istendiği söylenebilir (İbn Atıyye, V, 258; Şevkânî, V, 193; başka yorumlar için bk. Râzî, XXIX, 215; Ateş, IX, 259). "Allah'a iman" buyruğunun hemen ardından gelen iki unsur âyetin asıl mesajının şu iki noktada odaklandığını göstermektedir: a) Yukarıda sıfatlarından söz edilen Allah'a imanla birlikte O'nun resulüne de inanmak şarttır, b) İnfak yani kişinin sahip olduğu imkânları paylaşmaya, başkaları için ve özellikle Allah ve resulünün hoşnut olacağı biçimde harcamalar yapmaya razı olması bu imanın gereklerindendir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

  • 11
  • 13

İbnu Ömer (RA) anlatıyor:

"Resulullah (SAV) minberde, sadakadan ve dilenmeye tevessül etmemekten bahsettiği sırada: "Üstteki el, alttaki elden hayırlıdır!" buyurdu. "Üstteki" infak eden, "alttaki" de dilenen demektir."

(Buharî, Zekât: 18; Müslim, Zekât: 94, (1033); Muvatta, Sadaka: 8, (2, 998); Ebu Dâvud, Zekât: 28, (1648); Nesâî, Zekât: 52)

  • 12
  • 13

Müminler o kimselerdir ki, Allah'ın adı anıldığında yürekleri titrer, kendilerine Allah'ın âyetleri okunduğunda bu onların imanlarını arttırır. Onlar yalnızca rablerine güvenirler. Namazlarını özenle kılarlar, kendilerine verdiğimiz şeylerden bir kısmını Allah yolunda harcarlar.

Enfâl Suresi 2 ve 3. Ayetler

Enfâl Suresi 2 ve 3. Ayetleri okumak ve mealini dinlemek için tıklayın

Enfâl Suresi 2 ve 3. Ayetler Tefsiri

➡ Dünya bir imtihan yeri, dünya hayatı da imtihandır. İnsanlar çeşitli imkân ve nimetleri kullanma, emirlere itaat, yasaklardan kaçınma, felâket, musibet ve kayıplar karşısında tercih edilen tutum ve davranışlar bakımından imtihan edilmektedirler. Sahâbîlerden bir kısmının savaş ganimeti konusundaki beklentileri, bu beklentiler gerçekleşmeyince takındıkları tavır, kâmil iman ve takvâ sahibi müminlere yakışmadığı, imtihanda eksik puan almaya sebep olabileceği için "gerçek ve kâmil müminlerin sahip olmaları gereken nitelikler" konusunda bir açıklamayı gerekli kılmıştır. Burada gerçek müminlerin beş vasfı açıklanmış, arkasından da bunları gerçekleştiren ve imtihanı kazananların elde edecekleri sonuç ve ödüller bildirilmiştir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN