Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • Kur'an-ı Kerim ve hadislerde Yahudilerin özellikleri: Dillerini eğip büken Yahudiler

Kur'an-ı Kerim ve hadislerde Yahudilerin özellikleri: Dillerini eğip büken Yahudiler

Kur'an-ı Kerim; Allah Teala'nın insanlığa hitabı, rahmete çağıran ilahi kitaptır. Kavimleri ve onların başlarına gelenleri kıssalar halinde anlatarak insanlara uyarıda bulunan Kur'an-ı Kerim'de Yahudiler hakkında da bilgilere yer verilir. Peki, Kur'an ve hadisler Yahudiler hakkında ne söylüyor? Yahudiler ile ilgili ayetler nelerdir? Yahudiler ile ilgili ayet ve hadisleri sizler için hazırladık.

Bakara Suresi 135: "(Yahudiler ve Hristiyanlar Müslümanlara): Yahudi ya da Hristiyan olun ki, doğru yolu bulasınız, dediler. De ki: Hayır! Biz, hanif olan İbrahim'in dinine uyarız. O, müşriklerden değildi."

Bakara Suresi 135. ayeti okumak ve dinlemek için tıklayın

Bakara Suresi 135. Ayet Tefsiri

Yahudiler Müslümanlara, "Yahudi olun ki kurtuluşa eresiniz"; Hristiyanlar da "Hristiyan olun ki kurtuluşa eresiniz" diyorlardı. Yüce Allah, resulüne bu teklif ve telkinlere karşı şu cevabı vermelerini emretti: "Ne Yahudiliğe ne Hristiyanlığa uyarız; ne de başka bir dini kabul ederiz. Biz, yalnızca Hanîf olan İbrâhim'in dinine, onun dininden olanlara uymuşuzdur" (Taberî, I, 564).

TEFSİRİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Âl-i İmrân Suresi 67: "İbrahim ne Yahudi, ne de Hristiyan idi; fakat o, Allah'ı bir tanıyan dosdoğru bir Müslüman idi; müşriklerden de değildi."

Al-i İmran Suresi 67. ayeti okumak ve dinlemek için tıklayın

Al-i İmran Suresi 67. Ayet Tefsiri

Burada, 64. ayetteki çağrıyı destekleyen bir konuya geçilmektedir. 64. ayette Ehl-i kitap "tanrı" telakkisiyle ilgili ortak ilkeden hareketle diyaloğa çağrıldıktan sonra, burada üç büyük ilahi dinin mensuplarınca saygıyla anılan ve kendisine yüce bir mevki tanınan büyük bir peygamberin, yani Hz. İbrâhim'in durumuna açıklık getirilmekte, böylece bu dinlerin mensuplarının "peygamberlik" kurumu etrafındaki telakkilerde de buluşmalarının sağlanması hedeflenmektedir.

TEFSİRİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Bakara Suresi 140: "Yoksa siz, İbrahim, İsmail, İshak, Ya'kub ve esbâtın Yahudi yahut Hristiyan olduklarını mı söylüyorsunuz? De ki: Siz mi daha iyi bilirsiniz, yoksa Allah mı? Allah tarafından kendisine (bildirilmiş) bir şahitliği gizleyenden daha zalim kim olabilir? Allah yaptıklarınızdan gafil değildir."

Bakara Suresi 140. ayeti okumak ve dinlemek için tıklayın

Bakara Suresi 140. Ayet Tefsiri

Ehl-i kitap, kendilerinin müslümanlardan daha üstün ve seçkin oldukları şeklindeki kuruntularını kanıtlamak veya güçlendirmek için İbrâhim, İsmâil, İshak, Ya'kub ile onun soyundan (esbât) gelenlerin de kendileri gibi yahudi ya da hıristiyan olduklarını söylüyorlardı. Oysa Âl-i İmrân sûresinin 65. âyetinde de ifade edildiği üzere, Tevrat ve İncil Hz. İbrâhim'den sonra indirilmiş; bu dinlerle ilgili Yahudilik ve Hristiyanlık isimleri de yine bu peygamberden asırlarca sonra ortaya çıkmıştır.

TEFSİRİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Nisâ Suresi 46: "Yahudilerden bir kısmı kelimeleri yerlerinden değiştirirler, dillerini eğerek, bükerek ve dine saldırarak (Peygambere karşı) «İşittik ve karşı geldik», «dinle, dinlemez olası», «râinâ» derler. Eğer onlar «İşittik, itaat ettik, dinle ve bizi gözet» deselerdi şüphesiz kendileri için daha hayırlı ve daha doğru olacaktı; fakat küfürleri (gerçeği kabul etmemeleri) sebebiyle Allah onları lânetlemiştir. Artık pek az inanırlar."

Nisa Suresi 46. ayeti okumak ve dinlemek için tıklayın

Nisa Suresi 46. Ayet Tefsiri

Yahudilerden bir kısmının kelimelerin yerlerini değiştirmeleri –muhtemelen bu âyetten alınan– tahrîf terimi ile ifade edilmektedir. Tahrifin çeşitleri vardır. Âyetin devamında verilen örnekler tahriftir, burada müsbet mâna ve değer ifade eden kelimeler alınmakta, ya ses benzerliğinden veya kelimelerin diğer mânalarından yararlanılarak olumsuz, kötü, aşağılayıcı maksatlarla kullanılmaktadır. Meselâ "râinâ" kelimesi Arapça'da "Bizi gözet, durumumuzu göz önüne alarak konuş..." mânasına gelir, müminler bu ifadeyi olumlu bir mânada kullanmakta, Hz. Peygamber'den –söylediklerini iyi anlamaları ve yerine getirebilmeleri için– durumlarını gözeterek konuşmasını, açıklamalarını buna göre yapmasını istirham etmektedirler.

TEFSİRİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Nisâ Suresi 160: "Yahudilerin zulmü sebebiyle, bir de çok kimseyi Allah yolundan çevirmeleri, menedildikleri halde faizi almaları ve haksız (yollar) ile insanların mallarını yemeleri yüzünden kendilerine (daha önce) helâl kılınmış bulunan temiz ve iyi şeyleri onlara haram kıldık ve içlerinden inkâra sapanlara acı bir azap hazırladık."

Nisa Suresi 160. ayeti okumak ve dinlemek için tıklayın

Nisa Suresi 160. Ayet Tefsiri

Bu yedi ayette İsrâiloğulları'nın, başta kendilerine gönderilen peygamberler olmak üzere insanlara yaptıkları çeşitli zulüm ve kötülüklerden örnekler verilmekte, Hz. Îsâ'nın çarmıha gerilmesi konusuna ise açıklık getirilmektedir.

TEFSİRİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN